Hvad er placeboeffekt af mad?

Nyere undersøgelser tyder på, at placeboeffekten også gælder mad. Hvis nogen tror, at en fødevare vil forårsage en virkning, så vil den sandsynligvis gøre det.
Hvad er placeboeffekt af mad?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Placeboeffekt af mad er et nyt forskningsemne. Faktisk er forskere ved at blive klar over, at fødevarer kan være sundhedsfaktorer eller sygdomsfaktorer. Selvom det, vi spiser, påvirker vores velbefindende eller smerte, er sandheden, at der også er fantasier, der påvirker dette.

Der er fødevarer, som folk reklamerer for, som om de var magiske. Med andre fødevarer nævner folk visse specifikke effekter, der påvirker et bestemt sundheds- eller organområde. Derfor ser det ud til, at de fungerer godt for visse mennesker.

Disse effekter, mirakuløse eller kun delvist nyttige, er det, der fik os til at begynde at tale om placeboeffekten af ​​mad. Er det muligt, at der sker noget med mad, der minder om det, der sker med placebomedicin? Lad os se på det.

Læs også: 6 fejl, der kan forhindre din medicin i at virke

Placeboeffekt af mad

Kvinde tager rød pille

Vi har kendt til placeboeffekten siden 1800 takket være den britiske læge, John Haygarth. Siden da har specialister brugt det systematisk. Faktisk bruger de det både til test af nye lægemidler og som behandling i sig selv.

Denne virkning sker, når nogen tager en pille og tror, at det er medicin. Det er dog ikke rigtig medicin, selvom personen ofte oplever en forbedring.

For eksempel ved vi i dag, at dyre placeboer er mere effektive end billige placeboer. Selvom det er en sukkerpille, er den faktisk mere effektiv, hvis den er dyr. Ligeledes har forskere fundet, at røde piller har bedre effekter end blå.

I lang tid betragtede folk placeboeffekten som et resultat af suggestion eller “falsk medicin”. For nylig og ved hjælp af moderne værktøjer viser undersøgelser imidlertid, at placebo virkelig genererer positive ændringer i hjernen. Derudover hjælper dette folk med at helbredes.

Undersøgelser af placeboeffekt af mad

Placeboeffekt af mad er et nyere forskningsområde. En af dens pionerer er Dr. Alia Crum, klinisk psykolog og forsker ved Columbia Business School. Et af hendes mest berømte eksperimenter har at gøre med kalorieindtag.

En gruppe frivillige fik at vide, at de ville drikke en milkshake på 640 kalorier. En anden gruppe fik at vide, at kalorieindholdet i milkshaken var 140. Imidlertid var begge milkshakes de samme og indeholdt faktisk 340 kalorier.

De, der drak milkshake og troede, at den havde et højt indhold af kalorier, følte sig hurtigt mætte. Den anden gruppe begyndte imidlertid at blive sultne.

Anden lignende forskning har vist, at folk endda kan tabe sig eller tage på i vægt fra en lignende situation. Disse andre undersøgelser viser, at der kan være en placeboeffekt af mad. Troen på, at mad vil forårsage en bestemt effekt, påvirker folk så meget, at denne effekt sker.

Læs også: Hvad har succesrige slankekure til fælles?

Styrken af ​​placeboeffekten

Smilende kvinde med salat oplever placeboeffekt af mad

Fremskridt inden for forskning i placeboeffekt af mad har vist fascinerende resultater i de senere år. Et af de mest interessante fund er, at denne effekt ikke kun er psykologisk. Faktisk fungerer det på det biokemiske og molekylære niveau.

På en af ​​de seneste verdenskonferencer om placeboeffekten, der blev afholdt i Leiden, Tyskland, viste de MR-billeder. De viste, at der er områder i hjernen, der aktiveres ved at tage en sukkerpille, hvis lægen antyder, at det er medicin.

Kathryn T. Hall, molekylærbiolog, sammen med Ted J. Kaptchuk, leder af Placebo Studies-programmet ved Harvard Medical School, er to af de mest avancerede videnskabsfolk indenfor emnet. Deres forskning siger:

Mutationer i et enzym ved navn catecholmrthyltransferase (COMT) bestemmer højere eller lavere niveauer af respons på placeboeffekten.

Effekter på kosten

Vi er stadig langt fra fuldt ud at forstå placeboeffekten. I lægemiddeleksperimenter virker placebo typisk på en tredjedel af de frivillige. Dette betyder, at det har reel virkning. Forskere har dog stadig meget mere at opdage.

Med hensyn til placeboeffekt af mad betyder det, at mad for mennesker ikke kun er en sum af de substanser, der spises. Der er noget symbolsk ved at spise. Derfor har folk masser af forskellige overbevisninger og følelser omkring det.

Af samme grund, som Dr. Alia Crum viser, afhænger effekten af ​​mad på vores kroppe meget af troen på visse fødevarer. Hvis vi tror, ​​de vil skade os, vil de sandsynligvis gøre det. Derudover sker det samme omvendt. Alt tyder på, at placeboeffekten virker med mad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Finniss DG, Kaptchuk TJ, Miller F, Benedetti F. Biological, clinical, and ethical advances of placebo effects. Lancet. 2010;375(9715):686–695. doi:10.1016/S0140-6736(09)61706-2
  • Ordi HG., El empleo de la técnica de sugestión e hipnósis en el control y reducción del dolor: implicaciones para la psicooncología. Psicooncologia, 2005.
  • Potthoff, J., Jurinec, N., & Schienle, A. (2019). Placebo Effects on Visual Food Cue Reactivity: An Eye-Tracking Investigation. Frontiers in Psychiatry10. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00525
  • Hall KT, Loscalzo J, Kaptchuk TJ. Genetics and the placebo effect: the placebome. Trends Mol Med. 2015;21(5):285–294. doi:10.1016/j.molmed.2015.02.009

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.