Sådan kan man afslutte et giftigt venskab

Når venskaber ikke er balancerede, og der ikke er nogen gensidighed mellem parterne, der er involveret i det, er det bedre at afslutte det. Vi fortæller dig, hvordan du kan afslutte et giftigt venskab i denne artikel.
Sådan kan man afslutte et giftigt venskab
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 11 august, 2022

På et tidspunkt i vores liv vil vi måske være nødt til at afslutte et giftigt venskab, hvilket ikke altid er nemt. Men når vi indser, at nogle forhold bliver negative for vores velvære, er det bedste at acceptere det og tage afstand.

Det sker ofte, at vi selv opsætter modstand og undgår at afslutte negative venskaber. Nogle gange forbliver vi ubevidst tæt på de forkerte personer. I denne artikel vil vi se på, hvad vi bør gøre for at bevæge os væk fra dem, som ikke tilbyder os et ordentligt venskab.

Karaktertrækkene for et giftigt venskab

Nedenstående vil vi gennemgå en liste over nogle af karaktertrækkene for et giftigt venskab. Idéen er, at du vil være i stand til at genkende disse typer adfærd i din hverdag.

På den måde vil du være i stand til at skelne mellem venskaber, der er værd at bevare, og dem, som ikke er det. Lad os komme igang!

1. Selv når de er sammen med dig, er de ikke sammen med dig

En persons fysiske tilstedeværelse indebærer ikke nødvendigvis samvær. Nogle gange når vi laver planer med en gruppe venner, kan vi føle os ensomme.

Giftige venner er ligeglade med vores meninger og bekymringer. De ønsker blot, at man er sammen med dem og accepterer alt uden at stille spørgsmål.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld

2. De fokuserer på dine fejl på en nedladende måde

Venner hjælper os med at indse, hvilke aspekter vi bliver nødt til at forbedre, men negative venskaber vil fokusere på vores fejl på en måde, der ikke er konstruktiv. På den måde vil de få os til at få det dårligt og vil ikke give os nogen løsninger.

3. De vil få dig til at føle dig afhørt

Nogle personer har tendens til at sætte spørgsmålstegn ved andres adfærd baseret på deres personlige kriterier, hvilket ikke er særlig empatisk. En sand ven vil ikke dømme vores beslutninger, men vil forstå dem og give udtryk for deres mening.

4. De afholder dig fra at være i rampelyset

Der er venner, som kræver konstant opmærksomhed, og af en eller anden grund kan de ikke klare det, når opmærksomheden er rettet mod os. Personer, som ikke lader andre være hovedpersonen, kan ikke være venner. I det mindste kan de ikke være gode venner.

Gode veninder drikke kaffe sammen

5. Der er mangel på overensstemmelse

Giftige venskaber oplever mangel på overensstemmelse i de ting, der bliver sagt, og det går ofte imod handlingerne. For eksempel er der de personer, som siger, de støtter os i vores planer, men på samme tid undgår de at blive involveret i dem.

Det betyder ikke, at alle vores venner skal være en del af vores personlige projekter, men når der ikke er nogen sammenhæng mellem tale og handlinger, bliver situationerne forvirrende. Ideelt bør venner være i stand til at være ærlige og tydeligt udtrykke, når de ikke ønsker at være en del af en plan.

Tips og måder at afslutte et giftigt venskab på

Efter vi har gennemgået de mest gængse indikatorer på venskaber, der ikke bidrager med noget positivt, er det tid til at undersøge nogle effektive måder at forlade dem på, uden det koster os for meget at gøre det.

1. Lær at sætte grænser i et giftigt venskab

For at give slip på et venskab, som ikke er noget værd, er det vigtigt at kende de ting, som vi ikke er villige til at gå på kompromis med.

I den forstand, når vi er i stand til at opretholde et fast ståpunkt i forhold til vores idealer og principper, så vil vi være i stand til at vide, at det er bedst at bevæge sig væk fra de personer, som ikke svarer til de samme kriterier.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Dine søskende er de bedste venner, som du ikke selv har valgt

2. Udtryk dig selv på en selvsikker måde, når du vil afslutte et giftigt venskab

Selvsikker kommunikation er en vigtig ressource til at komme væk fra dårlige venskaber. Når vi kan kommunikere vores beslutninger tydeligt, føler vi ro. Det handler om ikke at undertrykke behovet for at komme væk.

At udtrykke sig selv selvsikkert betyder også at sætte sig selv i den anden persons sted og forstå, at de måske ikke er enige i ens beslutning om at tage afstand. Vi må dog stå fast og holde fast i den tanke. Vi skal være korte, præcise og respektfulde, når vi forklarer vores motiv.

3. Tal med en anden person, før du vælger at afslutte et giftigt venskab

Før vi taler med den ven, som vi ønsker at tage afstand fra, er det en god idé at tale med en anden person. Målet er at forebygge, at vores følelser kommer ud af kontrol under samtalen, og alt ender i konflikt.

4. Visualisér det øjeblik, I har samtalen

Visualisering handler om at skabe mulige scenarier i vores tanker, der minder om dem, som kunne opstå under samtalen. På dne måde vil vi være mindre sårbare for overraskende situationer.

Når vi bevarer kontrollen i anspændte situationer, kan vi bedre komme ud af dem.

To personer snakker om at afslutte et giftigt venskab

5. Respektér den anden persons meninger, når du vil afslutte et giftigt venskab

Som vi har nævnt, er det sandsynligt, at den anden person ikke vil kunne lide den beslutning, vi har truffet. Vi må dog være sikre i vores tilgang.

Det betyder ikke, at vi skal tvinge andre til at tænke, som vi selv gør det. Det er vigtigt at acceptere den anden persons synspunkt.

Kan et giftigt venskab stoppe med at være giftigt?

Det er ikke altid nødvendigt at tage afstand fra disse personer. Nogle gange kan venskaber blive forbedret. Et giftigt venskab kan stoppe med at være giftigt, så længe begge parter, der er involveret, kan respektere hinanden.

Du behøver ikke at være enig i alt med dine venner, men du bliver nødt til at acceptere hinandens forskelligheder så vidt muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García Villar, C. “Las Amistades Peligrosas.” Radiologia 1 July 2016: 243–244. Radiologia. Web.
  • Franco, Jean, and Ariadna Molinari Tato. “Amistades Peligrosas.” Debate Feminista 44 (2011): n. pag. Debate Feminista. Web.
  • Brotfeld, Cristian, and Christian Berger. “El Rol de La Empatía y Apertura En La Intimidad de Las Amistades Adolescentes.” Revista de Psicología 29.2 (2020): n. pag. Revista de Psicología. Web.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.