Onlinespil og online sportsspil: Hvordan man stopper

Dialog i familien er afgørende for at støtte en person med afhængighed af onlinespil. Hvilke andre strategier kan anvendes? Find ud af mere her!
Onlinespil og online sportsspil: Hvordan man stopper

Sidste ændring: 01 august, 2022

De fleste historier om afhængighed af onlinespil og online sportsspil starter med meget lidt.”Det var ikke noget væsentligt, det beløb, jeg satsede, var ikke risikabelt.” “Den komplicerede del kom senere, da jeg kun kunne tænke på, hvordan jeg skulle få pengene til at spille for, og at hvis jeg havde vundet meget, kunne jeg stadig vinde mere.”

Sådanne sætninger er en del af en persons historie, men det kan være det samme for andre i en lignende situation. Det viser, hvor skadeligt og vanedannende onlinespil er. Lad os se på, hvad det handler om.

Online sportsspil: Hvad er det?

Først og fremmest er det værd at præcisere, at afhængighed af onlinespil er en adfærdsmæssig afhængighed, dvs. forbundet med adfærd og ikke stoffer. Tidligere talte man kun om afhængighed i forbindelse med f.eks. stoffer.

Siden 2013 begyndte patologisk spil således at blive betragtet som en psykologisk afhængighed af American Psychiatric Association. Det er en afhængighed, der ikke er et stof, og det hører ikke længere til de lidelser, der skyldes manglende impulskontrol.

Dette er uden tvivl et stort skridt fremad for at gøre dette problem mere synligt. Med andre ord blev det tidligere synspunkt udvidet, da de mekanismer, der ligger til grund for den adfærd, der opretholder afhængigheden, blev uddybet.

Det, vi taler om, er den tilfredsstillende forstærkning, der opnås, og som signalerer til hjernen, at den skal gentage oplevelsen. Adrenalin, dopamin m.m. er ansvarlige for at give denne følelse af at være på kanten, følelsen af nydelse og velvære. Derfor opstår der, både når man vinder og taber, lysten til at gøre det igen.

Begyndelsen af en afhængighed er, når personen kontinuerligt udfører aktiviteten, fordi den giver nydelse. F.eks. når han/hun spiller og vinder, oplever han/hun en vis tilfredsstillelse. Derefter bliver det dog mere komplekst, fordi aktiviteten fortsættes som en måde at undgå det ubehag, der er forbundet med ikke at gøre det.

Computer med terninger repræsenterer onlinespil

Onlinespil er blevet mere udbredt. Desuden bliver flere og flere unge mennesker involveret.

Onlinespil er tilgængeligt for alle

I dag er spilafhængighed endnu mere tilgængeligt end tidligere. Tidligere var man nødt til at gå et bestemt sted hen for at spille. Nu er det imidlertid muligt at spille på digitale enheder. Det er derfor, vi taler om afhængighed af onlinespil.

Her er problemet, at vi ofte “falder” ind i dette uden at være klar over det. Det skyldes, at spilkonstruktioner har til formål at føre os fra et “klik” til et næste trin, hvor vi betaler for mønter, for liv eller for hvad end karakteren eller spillet har brug for.

På den anden side må vi også tage hensyn til, at problemet mange gange undervurderes, eller at rettidig indgriben forsinkes, da “spil” er en del af en daglig handling, der sker gentagne gange i løbet af dagen. Med andre ord udgør det ikke i sig selv et problem, hvilket har en tendens til at “usynliggøre” det.

På trods af dette er det nødvendigt at bemærke, hvilken plads det indtager i vores liv, og hvordan vi forholder os til spil. Det betyder ikke, at vi skal blive paranoide over for onlinespil. Det er ikke alle, der bruger denne form for underholdning, der ender med at udvikle en afhængighed. Alligevel er det vigtigt at regulere brugen og være opmærksom på den.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Mit barn lider af teknologiafhængighed

Tegn til at identificere en afhængighed af onlinespil

Nogle af de tegn, der kan indikere, at vi står over for en situation med spilleafhængighed, er følgende:

  • Intensivt ønske om at udføre aktiviteten og tilbagetrækningssyndrom (ængstelse, irritabilitet osv.), når det ikke er muligt at udføre den.
  • Tab af interesse for andre aktiviteter, der ikke er relateret til spil.
  • Forringelse på andre vigtige områder, såsom bl.a. sociale relationer, studier, arbejde og hvile.
  • Benægtelse af problemet. Manglende anerkendelse af problemet eller situationen minimeres.

Tips til at håndtere afhængighed af online sportsspil

Tidligere var spilleren mellem 18 og 35 år. Desuden var de for det meste mænd. I dag er debutalderen faldet, og derfor er det vigtigt med forældrenes opmærksomhed og årvågenhed. Hvordan håndterer man dette problem?

Skab et sikkert rum for dialog

Ofte indser unge, at de har begået en fejl med deres første væddemål, eller at situationen er ved at løbe løbsk. Men de er meget flove og bange for, hvordan andre vil reagere.

Det er vigtigt, at der er et tillidsfuldt miljø i hjemmet, hvor man kan tale om det, der sker, bede om hjælp og finde støtte. På den måde gør en tidlig tilgang prognosen meget bedre.

Hav et åbent sind

Det er også meget vigtigt at have en åben holdning, empati og forståelse. Prøv at hjælpe dem med at tænke over, hvorfor de spiller, som de gør, hvad de søger, om de erkender, at de har et problem, og hvilke konsekvenser det indebærer.

Det er f.eks. ofte nyttigt at udarbejde en “guide” over de situationer og følelser, der får dem til at spille. På den måde kan vi også involvere os og undgå disse situationer og følelser som en del af en familieplan. En åben og ikke-dømmende dialog kan åbne en dør til hjælp.

Ledsagelse og overvågning af brugen af teknologier

Selv om de unges privatliv skal respekteres, er det nødvendigt at opstille nogle retningslinjer for brugen og tjekke, hvilke spil eller applikationer de bruger.

Mand ser bekymret på computer

For at håndtere afhængighed af online sportsspil er det nødvendigt at hjælpe med at erkende problemet. Indgreb fra en fagperson er nødvendigt.

Beløn ikke med penge i kampen mod afhængighed af online sportsspil

Når situationen bliver kompleks, er det vigtigt, at de unge ikke håndterer penge eller kreditkort. Det betyder ikke, at vi ikke kan belønne deres indsats på andre måder. Det kan f.eks. være ved at købe noget tøj, de kan lide, eller invitere dem ud at spise på deres yndlingsrestaurant.

Opmuntr til at deltage i flere aktiviteter

Det vil sige, at en person, der udelukkende fokuserer på onlinespil, vil være mere tilbøjelig til at udvikle et skadeligt forhold til teknologi. Tilbyd dem derfor sportsaktiviteter, rekreative udflugter, familieudflugter, sammenkomster med venner og forskellige muligheder i offline-verdenen, der giver dem mulighed for at koble fra.

Følelsesmæssig styring vil være nøglen til at kontrollere impulser.

Anerkend deres indsats og opmuntr dem til at fortsætte

At få dem til at føle sig støttet og selvsikker, og at de ikke er alene, er en stærk motivationsfaktor. Uanset hvor lille den kan virke, indebærer en præstation en enorm indsats for dem, der befinder sig i en kompleks situation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Når teenagere lyver; en frygtet situation

Tilgangen til at overvinde afhængigheden af online sportsspil skal være kollektiv

Som det sidste er det meget vigtigt, at vi gør det samlet, når vi tænker på at starte en behandling. Det vil sige at række ud over den tilgang, der udelukkende er centreret om personen, og i stedet overveje komplekse tilgange, hvor en del af miljøet også er involveret.

Dette giver os mulighed for at være deltagere i deres forbedring, samt at blive bevidst om den rolle, vi spiller, og som kan være årsag til problemets oprindelse eller vedligeholdelse. Det er nødvendigt at forstå, at en afhængighed ikke er noget, som vi kun kan løse “bag lukkede døre”. Det kræver indgriben fra specialister.

Det kan interessere dig ...
4 tegn på, at du er afhængig af at shoppe
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 tegn på, at du er afhængig af at shoppe

Tegn på, at du er afhængig af at shoppe, dukker op som en gradvis tvangshandling. Der er dog måder at opdage de tidlige tegn på og søge hjælp hurti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moliner, M. M., & Montañés, M. C. (2020). Comorbilidad entre adicciones comportamentales en la adolescencia. Revista española de drogodependencias, (45), 86-95.
  • Cía, A. H. (2014). Las adicciones no relacionadas a sustancias (DSM-5, APA, 2013): un primer paso hacia la inclusión de las Adicciones Conductuales en las clasificaciones categoriales vigentes. Revista De Neuro-Psiquiatria76(4), 210. https://doi.org/10.20453/rnp.v76i4.1169
  • Salas-Blas, Edwin, Copez-Lonzoy, Anthony, & Yance-Yupari, Victoria. (2021). Mapeo científico de las adicciones comportamentales en el caso de las revistas peruanas. Revista Digital de Investigación en Docencia Universitaria15(2), e1460. Epub 00 de julio de 2021.https://dx.doi.org/10.19083/ridu.2021.1460

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.