5 tips til at beskytte dig mod mobning på nettet

For at beskytte dig mod mobning på nettet er det nødvendigt at træffe forebyggende foranstaltninger og handle i tide, når det sker. Her er et par vigtige ting, du skal huske på.
5 tips til at beskytte dig mod mobning på nettet
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mobning på nettet er en realitet, som vi alle er udsat for, og som vi skal beskytte os mod. Børn og unge er imidlertid særligt sårbare. Det er ikke kun på grund af deres omfattende brug af teknologi, men også på grund af den manglende viden og impulsivitet, der er typisk for deres alder.

Hvis konsekvenserne ikke er forudset og forebygget, kan de være meget skadelige. Derfor er det tilrådeligt at lære børn og unge at beskytte sig selv i den virtuelle verden.

Mobning på nettet bliver mere og mere hyppig. For børn begynder at bruge internettet og sociale netværk i en tidlig alder. Det anslås, at mere end 20 % af tilfældene af mobning foregår via digitale kanaler.

Og da det hverken er muligt eller ønskeligt at holde unge mennesker helt fra teknologien, står vi over for den udfordring at vise dem, hvordan de kan være sikre. Her er nogle retningslinjer.

Hvad er mobning på nettet?

Mobning på nettet, også kaldet cybermobning, ligner meget det, der sker i den virkelige verden med hensyn til hensigter eller virkninger. I dette tilfælde er det dog sociale netværk, online-beskedsystemer eller hjemmesider, der er de miljøer, hvor det finder sted.

Når vi taler om “mobning”, henviser vi til en række gentagne adfærdsmønstre, der har til formål at skade eller underminere offerets integritet eller værdighed. Der er således ikke tale om en enkelt bemærkning. Det er i stedet en dynamik, der opstår gentagne gange og skaber en alvorlig ændring i personens dagligdag.

Denne chikane kan have forskellige former:

  • Fornærmelser, nedsættende kommentarer eller truende beskeder.
  • Spredning af skrøner eller rygter om offeret og bagvaskelse af ham/hende.
  • Udgivelse af en personlig konto eller hacking af en personlig konto.
  • Deling af personligt eller følsomt indhold om den anden person.
  • Opfordring og tilskyndelse af offeret til at blive udstødt eller overfaldet af andre.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse denne artikel: Mobning i skolen: Er dit barn et offer, uden at du ved det?

Særlige kendetegn for mobning på nettet

Det er værd at nævne, at mobning på nettet har nogle særlige kendetegn, der adskiller det fra traditionel mobning.

  • Der er ingen barrierer af rum eller tid: For eksempel ophører mobning, der finder sted i klasseværelset, når barnet forlader skolen og kan føle sig sikker derhjemme. I dette tilfælde kan forfølgelse derimod finde sted når som helst og hvor som helst. For internettet og sociale netværk er altid med os.
  • Internettet giver en vis anonymitet og en følelse af straffrihed, som kan gøre mobningen værre. Ved ikke at have offeret foran os mindskes empatien desuden også.
  • I det digitale miljø er det meget nemt for mobning at få større rækkevidde, da information let går viralt. Dette betyder utvivlsomt, at konsekvenserne kan blive større.
Dreng mobber en pige

Mobning ansigt-til-ansigt kan stoppe, når barnet går hjem. I tilfælde af mobning på nettet fortsætter den ud over de fysiske barrierer.

Sådan beskytter man sig mod mobning på nettet

At lide af mobning på nettet kan alvorligt påvirke børns følelsesmæssige velbefindende og mentale sundhed. Det er almindeligt, at det genererer høje doser af angst og nød, hvilket påvirker selvværdet og evnen til at forholde sig til andre.

Det kan endda udløse depression og have langtidsvirkninger. Derfor er det vigtigt at lære børn og unge, hvordan de kan beskytte sig mod mobning på nettet med forskellige foranstaltninger.

1. Kommunikation og information

Dette er et grundlæggende, men afgørende tip: Vi skal tale sandfærdigt til vores børn og forklare, hvad mobning på nettet er, hvordan det foregår, og hvilke konsekvenser det har. Det er vigtigt ikke at behandle det som et fjerntliggende problem, men som noget, vi alle er udsat for, og som skal forebygges.

Formålet med denne kommunikation er, at børnene kan identificere, hvilke handlinger der udgør mobning. Det gælder både, hvis de selv udsættes for det, og hvis de observerer, at en anden er offer. Det er afgørende, at de bliver opmærksomme på vigtigheden af at forebygge det. De skal kunne opdage det, når det forekommer, og vide, hvordan de kan bede om hjælp.

I den forbindelse bør børnene være klar over, at deres forældre er et sikkert sted at henvende sig, at uanset hvor naive eller uansvarlige de måtte have været, vil de ikke blive dømt eller straffet, men støttet.

Ellers kan de have en tendens til at skjule, hvad der sker.

2. Forældrenes tilsyn og kontrol

Mindreårige får i stigende grad adgang til teknologi i en yngre og yngre alder uden at være fuldt forberedt på det ansvar, som det indebærer. Det er derfor vigtigt, at forældrene fører tilsyn ved hjælp af kontrolsystemer og ved at være opmærksomme på deres børns internetaktiviteter.

Det betyder ikke, at deres privatliv skal krænkes, eller at deres samtaler skal udspioneres. Men de skal vide, at deres forældre måske på et tidspunkt vil bede om adgang til deres profiler eller beskeder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Børnemobning: Det kan ramme hvem som helst

3. Beskyttelse af privatlivets fred

Et grundlæggende aspekt er at lære børn og unge at beskytte deres privatliv på nettet. Dette indebærer, at de skal holde deres profiler private og ikke acceptere venneanmodninger fra fremmede. De skal desuden undgå at offentliggøre personlige data og ikke dele følsomt indhold med nogen.

De skal være opmærksomme på, at når de først har lagt noget ud på internettet, mister de kontrollen over det. Selv hvis de kommunikerer med deres partner eller venner, bør de derfor undgå at dele billeder eller oplysninger, der kompromitterer dem på nogen måde.

Børn står med telefoner

Det er ikke let at lære ansvarlig brug af netværk i barndommen og ungdomsårene. Så der skal være en passende undervisning i det.

4. Sund mistillid

I barndommen og ungdomsårene er vi meget sårbare over for drengestreger, rygter og svindel, der netop er designet til at få os til at falde for det og udnytte vores naivitet. Derfor er det vigtigt at advare mod falske profiler, svindelkonkurrencer eller fristende forslag fra fremmede personer (som f.eks. kryptokulter).

5. Træf foranstaltninger mod mobning på nettet

Hvis forebyggelse ikke har været nok, og barnet allerede er offer for mobning på nettet, er det vigtigt at træffe passende foranstaltninger.

De vil afhænge af det konkrete tilfælde, lige fra at underrette skolen om, hvad der er sket, til at gøre myndighederne opmærksomme på det, hvis mobningen er alvorlig og gentagende.

Børn skal vide, hvor vigtigt det er ikke at slette beviser og gå til deres forældre eller betroede voksne så hurtigt som muligt.

Støtte er afgørende for at overvinde mobning på nettet

Ud over ovenstående er den bedste måde at beskytte sig mod mobning på nettet på at få hjælp. Børn har brug for at blive lyttet til, støttet og vejledt af deres forældre for at komme igennem denne svære situation og træffe passende foranstaltninger.

Bare det at have en voksen, der tror på og støtter barnet, kan mindske de skadelige psykologiske virkninger af mobning på nettet. Så ignorér ikke tegn, der tyder på, at dit barn oplever dette.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.