Mit barn lider af teknologiafhængighed

Dagens blogindlæg vil ikke kun gavne dit barn, men vil også hjælpe dig med at forstå afhængighedsproblemer, og hvordan man konfronterer dem. Derudover vil du endda lære strategier til rehabilitering, eller forebyggelse baseret på kærlighed og respekt.
Mit barn lider af teknologiafhængighed

Sidste ændring: 08 januar, 2019

Har mit barn en teknologiafhængighed?

Hvis du har spurgt dig selv dette spørgsmål, har du måske bemærket, at dit barn bliver ked af det, når du tager deres tablet væk, eller hvis den løber tør for batteri.

Men kan dit barn virkelig blive tablet-afhængig?

Fortsæt læsning for at finde svarene på disse spørgsmål.

Vi har aldrig været så knyttet til teknologi som vi er blevet i de seneste år. Disse seneste ændringer har gjort, at vi oftere og oftere ser børn, selv babyer, håndtere teknologiske apparater. Efter at være vokset op i en verden af ​​digital teknologi, er disse børn den digitale generation.

Teknologiens brugervenlige design og endeløse funktioner gør, at børn vil bruge det, når de får chancen. Men de kan blive for afhængige, hvis vi ikke lærer dem, hvordan de kan regulere deres tid og deres brug af telefoner eller tablets.

Hvad er teknologiafhængighed?

Ifølge videnskabelige undersøgelser, er afhængighed et problem, der er præget af manglende selvkontrol, hvilket resulterer i forskellige konsekvenser. Derudover indebærer det også vanskeligheder med at modstå fristelsen til at udføre en vis handling.

tablet-afhængig barn

Normalt kan brugen af ny teknologi have positive konsekvenser for børn og unge. Et barn kan dog blive tablet-afhængig, hvis deres med tabletten forstyrrer alle aspekter af hans eller hendes liv.

Den lange tid brugt på tabletter kan påvirke andre områder af livet, såsom familieliv, akademiske præstationer, sociale relationer mv. Som følge heraf bliver brugeren en slave af teknologi.

“Enhver form for afhængighed indebærer et angreb på individets frihed; det er et klart spørgsmål om afhængighed.

-Katty Leonela Jaramillo Ospina-

Mit barn er teknologiafhængig: faktorer

Ifølge eksperter bliver folk ikke bare ofre for teknologiafhængighed hen over natten, og forbliver derefter opslugt af det døgnet rundt.

I virkeligheden bliver børn gradvist afhængige som følge af en kombination af flere faktorer. Læs videre nedenfor, når vi forklarer dette i detaljer.

Genetiske faktorer

I mange tilfælde kan genetiske og neurologiske faktorer føre til at børn udvikler vanedannende adfærd. For at give et eksempel, hvis et af dine familiemedlemmer udviser vanedannende adfærd eller neuro-transmittere er i ubalance, kan dit barn også udvikle en afhængighed.

Personlighed

Visse personlighedstyper kan gøre folk mere tilbøjelige til at udvikle en afhængighed. Blandt disse personligheder er følgende: følelsesmæssigt ustabile personer, meget impulsive personer og personer, der let bliver frustrerede. Personer med lavt selvværd, der mangler sociale færdigheder, kan også være mere sårbare.

Familieomgivelser

Det er blevet bevist fra tid til anden, at familiedynamikken direkte påvirker et barns udvikling. Faktorer som ikke velfungerende familier, socioøkonomiske problemer, manglende opmærksomhed, uddannelsesformer eller simpelthen uvidenhed omkring farerne ved at blive afhængig af teknologi kan forårsage vanedannende mønstre hos børn.

Lykkelig familie med tablet

Psykiske lidelser

I nogle tilfælde bliver børn afhængige af teknologi som et resultat af et helbredsproblem, som f.eks. En psykisk lidelse. Disse tilfælde er et sammensat problem, som kun en ekspert kan diagnosticere nøjagtigt.

Imidlertid er alvorlig depressiv lidelse, social fobi, ADHD og hyperaktivitet blandt andet almindelige i sager, hvor der er tale om teknologiafhængighed.

Hvis du er interesseret i lidelser, læs: De 4 mest almindelige former for depression

Vanskelige tider

Stressende situationer eller følelsesmæssige kriser i barndommen kan også føre til teknologiafhængighed. Eksempler på disse former for oplevelser omfatter tab af en elsket person, at fejle i skolen, fysisk eller seksuelt misbrug mv.

Symptomer på en teknologiafhængighed

Hvordan kan du være sikker på, at dit barn har en teknologiafhængighed? Ifølge denne artikel i Psychology Today er der visse advarselstegn:

 • At sove for lidt eller at have forstyrrede søvnmønstre. For eksempel at sove mindre end fem timer om dagen eller går i seng i de tidlige timer af den næste dag og vågner op sent.
 • At undgå vigtige aktiviteter. Disse aktiviteter kan være familie-, skole- eller sundhedsrelaterede.
 • Ikke at kunne begrænse den tid man bruger på teknologi.
 •  At lyve om mængden af ​​tid brugt på elektroniske enheder.
 • At være synligt irriteret, når det ikke er muligt at få adgang til internettet eller til teknologi.
 • At blive socialt isoleret og at opnå dårlige akademiske præstationer.
 • At have venner eller familiemedlemmer, der ofte klager over den tid, der bruges foran en computer, telefon eller tablet.

Hvad kan du gøre, hvis dit barn er teknologiafhængig?

Mor og datter har et sundt forhold til deres tablet

I mange kilder foreslår psykologer, at forholdet mellem barnet og den nye teknologi skal fremme et sundt og positivt liv.

Nedenfor deler vi nogle af vores anbefalinger til at forhindre dit barn fra at udvikle en teknologiafhængighed.

 • Børn under 2 år skal ikke bruge teknologi.
 • Kontroller den gradvise eksponering for tabletten.
 • Etabler regler og tid til brug af elektroniske enheder.
 • Hav ikke et totalt forbud mod teknologi, men tillad det ikke når I har familietid eller under måltider.
 • Placer det i et fælles område af hjemmet, og sørg for at forhindre det i at blive brugt bag lukkede døre.
 • Prøv at opmuntre til andre hobbyer og aktiviteter som læsning, sport, kultur eller team-aktiviteter.
 • Prøv at styrke og opmuntre familiekommunikation.
 • Brug kvalitetstid mellem forældre og børn, og brug tabletten som en rollemodel for at følge dem.
 • Undgå at underholde børn eller få dem til at forholde sig stille ved hjælp af elektroniske enheder.

Tag kontakt til en ekspert

Nogle af de tidligere anbefalinger fungerer kun som et middel til forebyggelse. Men hvis du allerede ser visse symptomer, kan dit barn allerede være teknologiafhængig. For at være på den sikre side, bør du søge professionel hjælp.

Dagens blogindlæg vil ikke kun gavne dit barn, men vil også hjælpe dig med at forstå afhængighedsproblemer, og hvordan man konfronterer dem. Derudover vil du endda lære strategier til rehabilitering, eller forebyggelse baseret på kærlighed og respekt.

Det kan interessere dig ...
Nomofobi: Når du er totalt afhængig af din mobiltelefon
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Nomofobi: Når du er totalt afhængig af din mobiltelefon

Er du afhængig af din mobiltelefon? Bliver du ængstelig, når den løber tør for strøm? Har du altid en oplader med dig? Måske lider du af Nomofobi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.