Opdagelse og behandling af okulær toxoplasmose

Okulær toxoplasmose kan føre til et sløret syn, overfølsomhed for lys og smerte i øjnene. Diagnose af det kan dog være komplekst, og vi vil forklare hvorfor i denne artikel.
Opdagelse og behandling af okulær toxoplasmose

Sidste ændring: 04 februar, 2021

Okulær toxoplasmose er en sygdom forårsaget af en parasit ved navn Toxoplasma gondii.  Det er en meget gængs infektion, som påvirker omkring 500 millioner mennesker i hele verden. Ikke alle, der er smittet, udvikler dog denne lidelse, som kun påvirker øjnene.

Personer med symptomer eller konsekvenser af okulær toxoplasmose har enten et svækket immunsystem eller erhvervet infektionen før fødslen, da de var i deres mors mave. Deres øjnes tilstand er desværre ofte svær at afgøre, og ofte udvikler det sig til et sløret syn eller endda blindhed.

Hvad er okulær toxoplasmose?

For at kunne forstå okulær toxoplasmose bliver vi først nødt til at forklare, hvordan denne parasitiske infektion opstår. Toxoplasma gondii formerer sig og lever i katte. De udskiller derefter disse bakterier gennem deres afføring.

Det er dog kun en af metoderne til smitte. De fleste personer bliver nemlig inficeret, fordi det også ofte er til stede i mad såsom frugter, grøntsager, kød, mejeriprodukter og endda vand. Som du kan se, kan alle få infektionen, når de indtager et inficeret utilberedt produkt.

Gravide kvinder, der kommer i kontakt med toxoplasma, kan også overføre det til deres baby. Det skyldes, at bakterien kan trænge igennem moderkagen og nå fosteret.

Det sidstnævnte tilfælde er faktisk et af de mest hyppige forbundet med okulær toxoplasmose. Graden af fætal skade vil afhænge af stadiet af graviditeten, hvor kontakten opstår. Det første trimester er for eksempel forbundet med den højeste risiko for misdannelser og komplikationer.

Mikroskop viser parasitter ved okulær toxoplasmose

Toxoplasma er en parasit, som forårsager toxoplasmose i alle sine typer, inklusiv den okulære.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Skærmes indvirkning på synet

Årsager

Infektionen er typisk uden symptomer til at starte med. Genaktivering kan dog opstå efter en vis periode med kontakt, hvilket kan føre til en øjenskade, som producerer et ar, der som regel går ubemærket hen.

Når infektionen genaktiveres, begynder de specifikke symptomer på okulær toxoplasma at opstå.  Det sker, når parasitten sætter sig i nethinden – den del af øjet, som giver mulighed for opfattelse af billeder og en fornemmelse af synet. Nethinden bliver betændt (denne proces kaldes retinitis) og svækker synet.

Et studie udgivet af Society of Ophthamalogy nævner, at tilbagevendende okulær toxoplasmose er den mest gængse type. Det kan dog også opstå i relation med AIDS eller under vedvarende behandling med kortikosteroider eller immunsupprimerende behandling.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Sådan kan man opdage bygningsfejl hos børn

Opdagelse af okulær toxoplasmose

Diagnosen af okulær toxoplasmose kan være meget kompleks, og læger bør evaluere det på et klinisk grundlag – hvilket vil sige at observere læsioner på øjnene. Det skyldes, at de tilgængelige tests kun kan bekræfte, om der har været kontakt med parasitten eller ej.

Det er for eksempel serologi, hvilket giver os mulighed for at se, om der er antistoffer for den nævnte infektion, som kan indikere, at personen har haft infektionen på et tidspunkt. Men som vi nævnte ovenstående, er der mange, som har haft det og ikke udvikler okulær toxoplasmose.

Det, som en øjenlæge observerer direkte, er en læsion på nethinden sammen med et ar, som også påvirker årehinden – en anden membran, som er en del af øjet.

Laboratorietests kan hjælpe med at vejlede diagnosen, men ikke bekræfte den. Det er dermed vigtigt, at en specialist udfører en grundig undersøgelse af øjet for ikke at overse de næsten usynlige tegn.

Blodprøve for toxoplasma

Behandling af okulær toxoplasmose

Okulær toxoplasmose forårsager sløret syn, smerter i øjet og overfølsomhed overfor lys. I nogle tilfælde kan det endda forårsage blindhed. Der er desværre stadig ingen behandling til at omvende en skade.

Behandling hjælper med at forebygge skaden på nethinden samt fremtidige gentagelser. Det afholder parasitten fra at formere sig og sprede sig i kombination med antiparasitiske midler såsom pyrimethamin og sulfadiazin.

De tilføjer derudover ofte methylprednisone, der er et kortikosteroid, som hjælper med at reducere betændelse. De ordinerer ligeledes tilskud med folinsyre for at undgå bivirkningerne ved pyrimethamin.

Forebyggelse af skade

Den mest effektive måde at undgå okulær toxoplasmose på er ved at tage forebyggende foranstaltninger mod detLæger anbefaler at tilberede alle fødevarer ordentligt for at undgå smitte. Derudover bliver man nødt til at sikre korrekt hygiejne hos katte, der omgås gravide kvinder.

Som det sidste bør man have i baghovedet, at man skal gå til en læge, hvis man bemærker nogen symptomer. Hvis man opdager skader hurtigt, kan det hjælpe med at forebygge, at skaden på øjet spreder sig.

Vi håber, denne artikel har været informativ.

Det kan interessere dig ...
Find ud af, hvilket kæledyr passer bedst til dig
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Find ud af, hvilket kæledyr passer bedst til dig

Kæledyr kan medføre både fordele og ulemper, og de kan gøre gavn på vores mentale sundhed. Men hvilket kæledyr passer bedst til dig?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.