Sådan kan man opdage bygningsfejl hos børn

Et barn med bygningsfejl oplever akademiske udfordringer og problemer med at læse. I denne artikel kan du lære, hvordan man kan opdage bygningsfejl hos børn.
Sådan kan man opdage bygningsfejl hos børn

Sidste ændring: 29 november, 2020

Bygningsfejl hos børn er et meget gængs problem med synet. Det rammer faktisk næsten 15% af hele den almene befolkning.  De fleste tilfælde begynder i barndommen eller ungdommen.

Dette opstår, fordi bygningsfejl har en bestemt arvelig komponent. Denne information kan hjælpe med at vejlede diagnosen, eftersom det også hyppigt er forbundet med andre synsforstyrrelser såsom nærsynethed, som er arveligt.

Problemet er, at hvis bygningsfejl hos børn ikke bliver opdaget tidligt, så kan det påvirke deres ydeevne i skolen betydeligt. I denne artikel vil vi derfor forklare alt, hvad du bør vide om det, og hvordan det bliver diagnosticeret.

Hvad er bygningsfejl hos børn?

Bygningsfejl er en brydningsfejl ligesom nærsynethed eller langsynethed. Brydningsfejl er ændringer i synet, som forhindrer øjet i at fokusere lys nøjagtigt på nethinden. Dette resulterer i et sløret syn.

I tilfælde af bygningsfejl opstår problemet, når personen prøver at fokusere på en genstand, uandet hvor tæt på eller langt væk den er. Med andre ord påvirker det både nærsyn og langsyn på lige vis.

Det er anderledes end nærsynethed, fordi det får genstande, der er langt væk, til at se slørede ud. Langsynethed påvirker det nære syn. Det er vigtigt at vide, hvordan man skelner mellem dem, fordi de kræver forskellige behandlinger.

Kvinde og pige med briller

Hvad er årsagen til bygningsfejl hos børn?

Som vi nævnte ovenstående, har bygningsfejl hos børn som regel en arvelig komponent. Med andre ord er det meget mere gængs, når en eller begge forældre også lider af det. Der er dog tilfælde uden nogen sygehistorik i familien, eftersom den genetiske betingelse ikke er essentiel.

Hornhinden på børn med bygningsfejl er mere flad end normalt. Den forreste del af øjeæblet lader lysstråler fokusere på nethinden. Dets normale form er konkav.

Af den grund projekterer strålerne ikke til nethinden, når den er flad, men snarere foran eller bagved den. I nogle tilfælde er formen på linsen også ændret foruden hornhindens form.

Typer af bygningsfejl

Der er forskellige typer af bygningsfejl hos børn afhængig af, om det er forbundet med andre brydningsfejl eller ej. For at kunne forstå det skal man først vide, hvad meridianerne i øjet er. Hvis man ser på øjet forfra, opdeler en meridian øjeæblet fra top til bund. Den anden gør det fra højre til venstre.

Den første type af bygningsfejl er myopisk bygningsfejl. I dette tilfælde fokuserer en eller begge meridianere som et øje med nærsynethed. På den anden side kan bygningsfejl hos børn også være hyperopisk. I dette tilfælde fokuserer øjet dårligt på ting tæt på. Som det sidste kan bygningsfejl være blandede, hvor de kombinerer de to tidligere fejl.

Symptomer på bygningsfejl hos børn

For at kunne opdage bygningsfejl i barndommen er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne. Det er sværere at mistænke bygningsfejl frem for nærsynethed eller langsynethed, eftersom dets tegn ikke er så åbenlyse, og de påvirker ikke øjeblikkeligt ydeevnen i skolen.

Et af de mest gængse symptomer er uddannelsesmæssige udfordringer og forsinkelser uden nogen kendt årsag. Barnet kan synes uopmærksom eller ufokuseret og måske endda hyperaktiv. Denne mangel på koncentration stammer dog fra mangel på evne til at fokusere på bogstaverne i bøger og på tavlen.

Disse børn har tendens til at lide af hyppig hovedpine og de har tendens til at knibe øjnene sammen for at prøve at fokusere på genstande. En anden typisk handling er, at de lægger hovedet til siden for at kunne se bedre. Dette får dem til at lide af røde øjne eller kløe på grund af ekstrem anstrengelse.

Den lave interesse i at læse stammer faktisk fra problemer med synet. Når disse børn læser højt, har nogle tendens til at springe hele sætninger over i tekster eller bytte rundt på stavelser.

Dreng kniber øjnene sammen grundet bygningsfejl hos børn

Denne artikel vil måske interessere dig: Sundere øjne med naturligt aloe vera middel

Sådan kan man diagnosticere bygningsfejl i barndommen

For at kunne diagnosticere bygningsfejl hos børn bliver man nødt til at tage barnet til en øjenlæge, foruden at observere alle symptomerne. Den professionelle vil undersøge synet med en række komplimentære metoder og tests til at diagnosticere barnet.

Under en undersøgelse af øjet bruger øjenlæger som regel forskellige linser til at undersøge alle aspekter af synet. Når de diagnosticerer bygningsfejl, vil de højst sandsynligt sige, at dit barn skal bruge briller eller kontaktlinser. Det skal dog besluttes baseret på det specifikke tilfælde.

Det, man skal huske, er, at bygningsfejl hos børn påvirker deres uddannelse. Det er derfor, det er vigtigt at være klar over symptomerne, såsom måden de læser på eller hvis de lider af hovedpine. Det er begge forældre og lærernes ansvar at opdage denne lidelse, eftersom det er dem, der tilbringer mest tid sammen med børnene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Frecuencia de ametropías en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312010000300004
  • Bermúdez, Marta, Yolanda López, and Luisa Fernanda Figueroa. “Astigmatismo en niños.” Ciencia y tecnología para la salud visual y ocular 4.7 (2006): 57-62.
  • Características del astigmatismo en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762019000200008
  • Lee, Jason, and Daniele P. Saltarelli. “Management of Astigmatism in Children.” Practical Management of Pediatric Ocular Disorders and Strabismus. Springer, New York, NY, 2016. 51-58.
  • Zeng, Wen-hui. “Astigmatism on optical quality in young patients with low to moderate myopia.” International Eye Science 18.12 (2018): 2293-2296.
  • Liu, Yanlin, et al. “Evaluating internal and ocular residual astigmatism in Chinese myopic children.” Japanese journal of ophthalmology 61.6 (2017): 494-504.
  • Shah, Rupal L., et al. “Genome-wide association studies for corneal and refractive astigmatism in UK Biobank demonstrate a shared role for myopia susceptibility loci.” Human genetics 137.11-12 (2018): 881-896.
  • Shao, Xu, et al. “Age-Related changes in corneal astigmatism.” Journal of Refractive Surgery 33.10 (2017): 696-703.
  • Garg, Pragati, and Astha Agrawal. “Prevalence of astigmatism in headache.” Indian Journal of Clinical and Experimental Ophthalmology 4.2 (2018): 268-272.
  • Ijaz, Rida, Hijab Ijaz, and Naeem Rustam. “Prevalence of Astigmatism in School Going Children.” Pakistan Journal of Ophthalmology 33.3 (2017).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.