Opfrisk dit hjem med naturlige dufte

Kan du ikke komme af med den dårlige lugt i dit hjem? Naturlige aromatiske planter er en god mulighed for at slippe af med den ubehagelige lugt fra madlavning, fisk eller andre ubehagelige lugte.
Opfrisk dit hjem med naturlige dufte

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Hvis du leder efter en ny måde at skjule eller fjerne lugte, der gennemtrænger hjemmet, uanset hvad du prøver for slippe af med dem, eller hvis du blot vil erstatte de aerosoler der kan være skadeligt for miljøet, så vil du blive glad for denne artikel, som giver dig nogle naturlige dufte du kan afprøve.

Mange af de kommercielle sprays eller parfumer der er i dag er til rådighed indeholder toksiner og kemikalier der ikke kun forurener luften du indånder, men kan være dårlige for dit helbred. De er ofte dyre og uden langvarig effekt. Hvorfor ikke vælge en løsning der både er naturlig, nem at bruge derhjemme og uden nogen ekstra omkostninger? Vi er sikre på, at du kan finde alt hvad du har behov for i dit køkken. Og hvis du mangler en ingrediens eller to, så er de nemme at finde i det lokale supermarked.

Naturlige dufte til hjemmet

Vanilje

Tag en lille flaske med naturlig essens af vanilje og put et par dråber på en vatkugle. Placer den på en lille tallerken, eller i en skål der ikke er let til at vælte, i hvert rum som du synes skal friskes op. Duften vil vare i omkring fire timer. Hvis du synes, at du har brug for et boost mere tilsæt blot nogle flere dråber eller udskiftet bomulden med en ny.

Vanilje - dufte

Dufte af frugt og urt

Du skal bruge 5 citroner, 10 appelsiner, rosmarin blade, mynteblade, 250 milliliter vand og 250 milliliter sprit. Skræl appelsinerne og citronerne og gem skrællen. Knus skrællen sammen med mynten og rosmarinen  i en skål eller kværn indtil det er godt blandet. Bland vand og sprit i en sprayflaske og tilsæt frugt- og urteblandingen. lad det trække i nogle timer og spray i de ønskede rum i huset.

Tørrede blomster

Udvælg et par afskårne stilke fra en rose, eukalyptus-blomster og blade, laurbær stilke, grene fra valnøddetræer, grene fra myrtle og timian buske samt salvie, ingefær, vanilje og kanel buske. Kombiner og saml dem i et lille bundt og lad dem tørre ude i det fri eller klip dem og put blandingen i små lærred poser og læg dem i dine tøjskuffer. Når du opdager at de har mistet deres duft, så kan du tilføre et par dråber rent alkohol eller rosenolie.

Blomster

Friske planter til dit køkken

For at dække over lugten af fedt eller stegt mad, fisk eller sågar mad der har overskredet sin dato, så bør du prøve nogle af de følgende forslag. Gro noget spinat, rosmarin og timian i nogle små krukker. Disse planter er ikke kun et supplement af friske ingredienser til dine opskrifter, men deres naturlige aromaer kan hjælpe med at opfriske dit køkken. Hvis du vil have noget flot, prøv lavendel, men husk at det ikke særligt ofte anvendes til madlavning.

Den blomstrende kvæde

Blomsten af denne frugt, der modnes i efteråret og ofte bruges til marmelade og syltetøj, kan opbevares i kommoder og skabe for at opfriske tøjet.  Hold nøje øje med at det holder sig tørt og mugfrit, da det kan tiltrække insekter.

Brugte sæber

Hvad plejer du at gøre med stumpen af en parfumeret håndsæbe eller badesæbe? I stedet for at smide den ud når den bliver for lille, hvorfor så ikke bruge den til at opfriske dit hjem? Riv stumpen i mindre stykker og put det i en klæde- eller bomuldspose. Små poser passer i tøjskabet eller tøjskuffer og holder tøjet frisk. De sæber du har liggende og aldrig bruger, kan også gavne på en anden måde. Opløs dem med en lille smule vand i en lille skål og lad den stå. Efterhånden som vandet fordamper, vil duften spredes rundt i rummet.

Sæbe

Bagepulver

Tilsæt en halv kop bagepulver til en lille skål og 8 til 12 dråber af din foretrukne essentielle olie og kombiner med et par forskellige olier. Tildæk skålen og lav nogle enkelte lufthuller. Gør den smukkere ved at placere den i en lysestage eller gemme den bag en plante. Duften vil vare i nogle dage og hjælpe med at opfriske det ønskede rum.

Duftende gel

I stedet for at købe dyre duftende geler, så bør du prøve kræfter med at lave dine egne duftende geler. Tilsæt 3 dråber af din foretrukne frugtfarve i en gryde og 30 dråber af en essentiel olie du kan lide. Kog en kop vand og tilsæt farveløst gelatine pulver. Når det starter med at koge, tilsæt endnu en kop vand og en kop salt indtil det begynder tykne. Fjern fra varmen og før det køler af, tilsæt den essentielle olie og frugtfarveblanding og bland grundigt. Du kan lade den sætte sig i hvilken som helst kop. Duften burde holde i en måneds tid.

Alovera

Luftfrisker til din bil

I stedet for at købe en luftfrisker til din bil, så kan du brygge en i dit eget køkken. Vælg dit ønskede design og klip to kopier, derefter påfør dem til en fiberplade eller karton i samme design. Tilsæt 10 dråber essentiel olie af dit eget valg på begge sider og lad det tørre. Lav et hul i toppen og før et stykke snor eller garn igennem hullet. Hæng det i din bil og tilsæt mere olie når det er nødvendigt.

Bryggede dufte

Hvis du leder efter et alternativ til at gå at hands-on, prøv at brygge nogle naturlige dufte. Kog noget vand i en gryde. Når det er i fuld kog, tilsæt en eller flere af følgende: kanelstænger, vanilje ekstrakt, hele nelliker, citron eller appelsin skal og kaffebønner. Hæld det i en dekorativ potte og placer det i de rum du ønsker at opfriske. Når det er afkølet, kan du genopvarme eller genopbygge bryggen.

Appelsin og kryddernellike dufte

For at sprede en frisk og revitaliserende duft i dit hjem der udnytter to af de sødeste duftende elementer, så bør du prøve kræfter med en appelsin og kryddernellike duft. Du skal ganske enkelt stikke nelliker i appelsinen, sørg for at den spidse ende sidder godt fast. Anbring dem i en lille skål og placer dem rundt hjemmet. Dette kan give en behagelig duft der holder i flere dage og endda i uger.

kryddernellike

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • toksiner

  • vanilje

  • eukalyptus

  • rosmarin

  • lavendel

  • bagepulver

  • citron

  • appelsin


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.