Overaktiv blære hos børn: Årsager og behandling

Hyppig vandladning kan indikere, at et barn har en overaktiv blære. Denne artikel vil beskrive dets årsager, diagnose og behandling.
Overaktiv blære hos børn: Årsager og behandling

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

En overaktiv blære hos børn er et syndrom, som forårsager en presserende trang til at urinere. I nogle tilfælde er trangen så presserende, at det kan være svært at kontrollere og kan endda forårsage ufrivillig vandladning i nogle tilfælde.

Selvom denne lidelse kan opstå både hos børn og voksne, fokuserer denne artikel på overaktiv blæresyndrom hos børn, dets årsager, diagnose og behandling.

En overaktiv blære hos børn

En overaktiv blære er et syndrom, der forårsager et presserende behov for at urinere. Normalt er det ledsaget af hyppigere vandladning. Det er også den anden mest gængse årsag til blæredysfunktion hos børn efter sengevædning.

I mange tilfælde gør intensiteten af trangen det umuligt at kontrollere vandladning. Barnet kan derfor ved et uheld urinere eller lække urin. Det kan også forårsage problemer i barnets liv, hvor det påvirker deres sociale og følelsesmæssige liv negativt.

Hvis barnet for eksempel hyppigt urinerer ved et uheld, kan han eller hun begynde at undgå eller nægte at deltage i forskellige aktiviteter eller endda begivenheder i frygt for at at urinere foran andre ved et uheld. Af den grund er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne og tale med en specialist så hurtigt som muligt.

Symptomer

Sengevædning kan være på grund af overaktiv blære

For det første er det vigtigt ikke at forveksle overaktiv blære med andre lidelser såsom sengevædning. Den største forskel mellem de to er, at en overaktiv blære kan vise sig på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af dagen.

Generelt har de følgende symptomer tendens til at vise sig:

 • Vandladning mere end 8 gange om dagen.
 • Problemer med at kontrollere trangen til at urinere.
 • Lækager.
 • At sidde med benene over kors eller i andre stillinger for at prøve at forebygge lækage.
 • I ekstreme tilfælde kan der være urininkontinens eller mangel på evne til at kontrollere vandladning.
 • Symptomer kan forårsage uro eller påvirke barnets normale liv.

Årsagerne til overaktiv blære

Nuværende teorier indikerer, at en overaktiv blære kan være relateret til sen modning af det centrale nervesystem. Når blæren er fyldt, bliver blærens hæmningsrefleks ikke aktiveret ordentligt.

Dette problem kan være relateret til barnets fysiske tilstand såsom urinvejsabnormiteter, blære- eller nyrebetændelse og mangel på modning af det centrale nervesystem.  Det kan dog også være relateret til andre lidelser såsom forstoppelse.

I nogle tilfælde skyldes det, at barnet ikke har lært, hvordan det korrekt skal kontrollere vandladning korrekt (en proces, som typisk begynder ved 3-5 års alderen). Uden at lære, hvordan man skal kontrollere lukkemusklen, vil barnet ikke være i stand til at kontrollere vandladning ordentligt.

Ligeledes kan lidelser såsom blandt andet psykiske, adfærdsmæssige, indlæringsmæssige eller angstrelaterede lidelser inkludere en overaktiv blære som et af dets symptomer.

Måske du også vil synes om at læse: Få lindring fra blærebetændelse med disse 5 juicer

Diagnose

Barn på potte med mor ved siden af

For at kunne diagnosticere overaktiv blære skal lægen udføre de følgende tests og undersøgelser:

 • Fuldkommen sygehistorik for begge forældre og barnet (hvis tilgængeligt). Når man forklarer sygehistorikken, skal man sikre, at man går i detaljer om vaner for vandladning. Man kan faktisk blive bedt om at føre en “vandladnings-dagbog” i nogle få dage, som nævner hyppigheden og intensiteten af barnets vandladning. Lægen vil også undersøge mulige udløsere.
 • Fysisk undersøgelse. Denne undersøgelse vil indebære en undersøgelse af området ved urinrøret samt nogle tests, som vil tjekke funktionen af nervesystemet.
 • Urinanalyse. Dette vil tjekke for mulige infektioner.
 • Ud fra resultaterne fra de ovenstående tests kan lægen også udføre en ultralyd eller andre urodynamiske undersøgelser for at udelukke andre større problemer.

Behandling

Behandlingen af en overaktiv blære hos børn vil altid afhænge af dets årsager. Hvis det for eksempel er forårsaget af forstoppelse, vil behandlingen stile efter at behandle forstoppelsen.

I ethvert tilfælde inkluderer de mest gængse former for behandling:

 • Blæretræning. Det kan blandt andet inkludere programmeret vandladning (antal gange i timen), to gange vandladning ved toiletbesøg eller afslapning af musklerne i bækkenbundet.
 • I nogle tilfælde kan lægen anbefale en medicinsk behandling (som regel oxybutynin). Dette vil hjælpe med at lindre symptomerne, indtil barnet lærer at kontrollere lukkemusklen effektivt. Når barnet har ordentlig kontrol over lukkemusklen, vil det hjælpe med at forebygge fremtidige urinvejsinfektioner.
 • Støtte fra forældre. Forældre bør ikke skælde børn ud under nogen omstændigheder. En overaktiv blære er trods alt ikke frivilligt. Derimod bør man forblive tålmodig, forstående og støttende. Man kan endda anvende motiverende taktikker såsom at belønne barnet, når han eller hun følger programmet succesfuldt.

Konklusion

Dreng krammer mor

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på en overaktiv blære. Som vi har forklaret, kan det påvirke barnet negativt både social og følelsesmæssigt, og det kan til sidst føre til problemer med selvværdet.

Af den grund er det vigtigt at gå til en læge, hvis symptomerne eller tegnene relateret til dette syndrom viser sig. Det vil give mulighed for hurtigt at kunne behandle eller udelukke de fysiske problemer, der fører til dette syndrom, og symptomerne kan blive behandlet og løst.

I ethvert tilfælde er støtte fra forældre nøglen. Af den grund må hyppige toiletbesøg eller uheld i bukserne ikke blive mødt med kritik, skæld ud eller utålmodighed. Derimod er der behov for vedvarende støtte, tålmodighed og forståelse.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler til at lindre smertefuldt blæresyndrom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler til at lindre smertefuldt blæresyndrom

Det er ikke nemt at komme sig over smertefuldt blæresyndrom, og det kan forårsage meget ubehag. Opdag nogle naturlige midler her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.