Gruppepres blandt børn: Sådan vejleder du dit barn korrekt

Gruppepres kan påvirke børns selvværd og påvirke deres beslutninger. Det er vigtigt, at du viser din støtte og hjælper dine børn med ikke at miste deres selvstændighed og autonomi. 
Gruppepres blandt børn: Sådan vejleder du dit barn korrekt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Gruppepres blandt børn er en realitet, der påvirker børn og unge på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det påvirker forskellige aspekter af deres liv som for eksempel tøjvalg og hvordan de behandler andre.

Gruppepres kan få børn til at gøre ting som at drikke alkohol, have sex eller tage stoffer. Derfor er det et af de problemer, som mange forældre bekymrer sig om i dag.

Mennesker er sociale mennesker af natur. Derfor er der mange, som går op i andres meninger og kritik. Dette gælder især i løbet af barndommen og ungdommen. Under disse periode er det afgørende, at forældre vejleder og hjælper deres børn, så de kan håndtere sociale forhindringer. 

Alt, du lærer dine børn derhjemme, er det, som hjælper dem, når de oplever gruppepres. De første beslutninger i ens liv er trods alt truffet af ens forældre. Derfor kan det være overvældende, når man første gang skal træffe sine egne beslutninger.

Derfor er dit job som forældre at hjælpe med at vejlede dine børn i deres første år, så de kan træffe gode beslutninger på egen hånd.

Hvad er gruppepres blandt børn?

Dreng bliver mobbet af andre børn

Man kan se gruppepres over alt. Men det er mest almindeligt at se det i skoler og på universiteter. Disse steder falder børn og teenagere ind i små sociale grupper bestående af personer på samme alder og med fælles interesser.

I disse forskellige sociale grupper er der som regel en eller flere “ledere”. Det er normalt de “populære” drenge eller piger som andre, i de fleste tilfælde, synes om.

For at blive en del af disse sociale grupper skal man normalt opfylde forskellige krav. Man skal for eksempel have den samme musiksmag, klæde sig ens, tænke ens og endda snakke på samme måde. 

Disse grupper består som regel af flere personer. Men der er oftest én person, der træffer beslutningerne. I dette tilfælde er det deres “leder”. Alle de andre skal overholde forskellige krav for at høre til. Dette kan inkludere fysisk udseende, social status og fritidsaktiviteter.

Hvorfor er det vigtigt at hjælpe børn med gruppepres?

Som far eller mor skal man huske på, at ungdommen er en meget vanskelig tid. I denne periode er ens børn ved at opdage, hvem de er, deres ansvarsområder, deres evner og deres plads i verden. Det er vigtigt at lytte til dem, vise forståelse over for dem og hjælpe dem, så man kan opbygge tillid.

Gruppepres blandt børn er ikke altid negativt. Men du skal lære dine børn forskellen mellem, hvad der er rigtigt og forkert, samt hvor deres grænser er. Det er vigtigt, at du bemærker enhver ændring i dine børns attitude. Derved er du i stand til at forhindre problemet i at blive værre.

Du skal ligeledes sørge for, at dine børn forstår, at alle handlinger har konsekvenser. De skal lære at sige “nej”, når det er nødvendigt, og de skal kunne gøre det uden at få dårlig samvittighed over at nægte at gøre noget. De skal vide, hvordan de træffer beslutninger baseret på deres egne ønsker og ikke på grund af gruppepres. 

Forældrenes rolle i børns selvværd

Mor snakker med sin datter om gruppepres blandt børn

Du spiller en stor rolle i dine børns udvikling og selvværd. Når du accepterer deres præferencer og de aktiviteter, de elsker, validerer du deres beslutninger. Du hjælper dem derfor med at have tiltro til sig selv.

Dine børn vil så være i stand til at føle, at de kan gøre ting på egen hånd. Ydermere vil de føle sig værdsat og støttet, hvilket er grundsøjlerne for godt selvværd.

En af de vigtigste elementer ved selvværd er at føle, at man hører til. Familie er uden tvivl den vigtigste kerne til at føle, at man hører til. Det er stedet, hvor børn skal modtage ubetinget kærlighed. Et grundlæggende krav for at have højt selvværd er at føle sig accepteret derhjemme.

Denne fase er vanskelig for både du og dine børn, så du skal have masser af tålmodighed. Vi giver dig nogle tips, så du ved, hvordan du håndterer gruppepres blandt børn, og hvordan du styrker dit barns selvværd.

Lær dem at være sociale

Socialisering er en proces, der varer hele livet. Det starter i det øjeblik, hvor børn relaterer til andre omkring dem for første gang. Faktisk har de fleste børn ikke problemer med at danne venskaber.

Men der er nogen, der har svært ved at få venner, fordi de ikke har gode sociale evner. Den gode nyhed er, at børn kan lære at få nye venner med hjælp fra hele deres familie.

Du skal ikke kede dine børn med lange samtaler om, hvad de skal gøre for at være en god ven eller klassekammerat. I stedet skal du vise dem, hvad venskab betyder, ved at være en god rollemodel. Du skal derfor lære dem, hvordan de skal opføre sig med nye mennesker.

Du kan for eksempel invitere dine venner med børn på besøg, så I kan tilbringe en eftermiddag sammen. Dine børn vil derved se, hvordan du er sammen med dine venner.

Du kan også observere, hvordan dine børn leger med andre børn på deres alder. Hvis du observerer underlige attituder, kan du tale med dem om aftenen, så de kan arbejde på deres usikkerheder.

Frem dine børns evner

Børn har en tendens til at have drømme og mål i korte, mellemlange og lange perioder. Mange børn siger måske, at de gerne vil være sportsstjerner eller advokater, når de bliver ældre. Støt dem, selvom de er små.

Hvis dit barn gerne vil være kirurg, bør du købe et legetøjslægesæt til dem, så de kan lege hospital. Hvis barnet er ældre, kan du tilmelde dem et førstehjælpskursus.

Når du tilmelder dem kurser, de vil kunne lide, øger det deres intellektuelle udvikling og booster deres selvtillid. Faktisk vil dette hjælpe dem med at træffe beslutninger. Du må ikke begrænse deres læring.

Hvis de spørger ind til et emne, skal du svare på det så ærligt og klart som muligt. Hvis du ikke ved meget om det, kan du undersøge det, så I kan lære om det sammen.

Mød dine børns venner og klassekammerater

Når dine børn er små, er det som regel op til dig at hjælpe dem med at få venner. Det er ofte dine venners børn. Men når børn begynder at tilbringe mere tid i skolen end derhjemme, vil de selv beslutte, hvem deres venner skal være.

Her spiller kommunikation en grundlæggende rolle. Når du spørger dem om, hvem deres venner er, vil det hjælpe dig med at finde ud af, om de har truffet en god beslutning. Du kan organisere en aktivitet med alle deres venner. Derved kan du se, hvordan de alle sammen enes, og hvad de kan lide at lave sammen.

Konsekvensen af gruppepres blandt børn

Teenagere, der ryger og drikker pga. gruppepres blandt børn

Børn og teenagere er generelt mere modige, når de er sammen. Dette gælder især handlinger, der har flere konsekvenser. Det er almindeligt for disse grupper at planlægge eventyr eller aktiviteter, der bryder reglerne. Nogen pjækker for eksempel fra skole eller tager steder hen uden tilladelse.

Det virker måske ikke alvorligt i starten, men når gruppepres først begynder, har teenagere det med at gøre mere alvorlige ting. De begynder måske at ryge cigaretter, lave butikstyveri, lyve for deres forældre eller mobbe andre børn.

Medlemmerne af disse grupper er ikke gode venner for dine børn. De manipulerer kun med dem, og det er ikke et af venskabers egenskaber. Derfor skal du hjælpe dine børn med at forstå, at disse personer ikke er gode venner.

Mind dem også om, at disse handlinger har alvorlige konsekvenser, der kun vil blive værre, hvis de giver efter for gruppepres.

Konklusion om gruppepres blandt børn

Negativt gruppepres truer dine børns individualitet og deres ret til at træffe deres egne beslutninger. Derfor skal du være opmærksom på ændringer i deres adfærd. Du er trods alt deres rollemodel. Hvis du træffer gode beslutninger, er der større chance for, at de også vil træffe gode beslutninger.

Det er godt for dine børn at vælge, hvad de gerne vil have på af tøj, og at de ikke føler sig presset til at klæde sig på en bestemt måde. Det udvikler deres sans for autonomi og forstærker deres selvværd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.