Årsager til forstoppelse hos babyer

Forstoppelse er en af de vigtigste årsager til ubehag hos babyer og også en af de største bekymringer for forældre. For at være i stand til at reducere risikoen for denne tilstand, skal du læse denne artikel for at finde ud af dens årsager.
Årsager til forstoppelse hos babyer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis din baby er ked af det og græder, kan de være forstoppet. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad de vigtigste årsager til forstoppelse hos babyer er, og hvordan du kan lindre dit barns ubehag.

Gå ikke glip af det!

Hvad er forstoppelse hos babyer?

Spædbarnets tarmvævs umodenhed er en af ​​de vigtigste årsager til forstoppelse.

Forstoppelse er et almindeligt problem hos børn. Faktisk er det en hyppig årsag til konsultation hos børnelæge, da mellem 0,3 og 8% af børnene lider af det.

Selvom der ikke er nogen klar definition af forstoppelse hos babyer, betragtes en baby som en almindelig regel som forstoppet, når:

  • Antallet af daglige tarmbevægelser falder. Nogle børn har afføring fire til fem gange om dagen, mens andre har det en gang om dagen eller endda hver anden eller tredje dag.
  • Babyen har problemer med at tømme tarmene, fordi deres afføring er “hård”.
  • Babyen har smerter, når de tømmer tarmene.
  • Der er en variation i konsistensen af afføringen. Generelt kommer deres afføring ud i små kugler.
  • Din baby har luft i maven og kolik.

Så hvad er de mulige årsager til forstoppelse hos babyer? Problemet kan kun behandles, når årsagen er kendt. Når det er sagt, lad os nu se på de mulige årsager.

Årsager til forstoppelse hos babyer

Grædende baby illustrerer forstoppelse hos babyer

Inden vi går videre til årsagerne til forstoppelse hos babyer, er det vigtigt at bemærke, at de fleste ammende babyer ikke lider af denne lidelse. Faktisk har de ofte afføring flere gange om dagen, også efter hver amning. Deres afføring er generelt flydende (eller meget blød) og har en gullig-orange farve.

Her er, hvad der kan forårsage forstoppelse i andre tilfælde:

1. Modermælkerstatning

Nogle børn udvikler sandsynligvis forstoppelse som reaktion på proteinerne i modermælkerstatningen. Ifølge en undersøgelse offentliggjort af Jornal de Pediatria:

“Spædbørn der får modermælkerstatning var 4,53 gange mere tilbøjelige til at udvikle forstoppelse end spædbørn, der overvejende blev ammet.”

At begynde på modermælkerstatning kan også generere dette ubehag. Du kan finde et produkt, der er egnet til mild forstoppelse på markedet. Kontakt din læge for at vælge den erstatningsmælk, der bedst passer til din babys behov.

Læs også: Er sut og sutteflaske skadeligt for dit barn?

2. Supplerende mad

En anden årsag til forstoppelse hos babyer er når man starter supplerende mad af en ammende baby. Introduktion af nye fødevarer kan forårsage forstoppelse, selvom det er rigtigt, at babyer normalt ikke spiser en masse faste fødevarer i de første måneder.

Husk, at de første fødevarer, du skal indarbejde i din babys diæt, er grøntsager og frugter. Følg din børnelæges råd for at forhindre forstoppelse eller komplikationer, såsom fødevareallergi.

3. Fravænning

Fravænning af babyer fra bleer er en almindelig årsag til forstoppelse.

Nogle børn kan lide af forstoppelse, når de vænnes fra at bruge bleer. At skulle bruge potten kan føre til stress og endda afvisning hos nogle babyer. Dette kan igen føre til selvinduceret forstoppelse ved at modstå trangen til at lave stort, fordi de ikke ønsker at gå på potten.

4. Dehydrering

Når forældre starter supplerende mad, begynder de at give deres baby vand. Nogle babyer drikker sandsynligvis ikke så meget vand til at starte med, og da indtagelsen af ​​mælk er reduceret, kan dehydrering forekomme, især om sommeren.

Hvis babyen ikke får nok væske ind, kan deres afføring hærde, hvilket gør det sværere for dem at tømme tarmene. Der kan endda forekomme små sår i deres anus (du kan bemærke spor af blod, når du tørrer din babys numse).

5. Medicinske problemer

Her er nogle af de mest alvorlige årsager til forstoppelse hos babyer:

  • Botulisme. Denne sygdom er forårsaget af bakterien, Clostridium botulinum og er potentielt dødelig. Et af dens symptomer er forstoppelse.
  • Medfødt hypothyreoidisme. Babyen har enten ikke en skjoldbruskkirtel eller deres skjoldbruskkirtel fungerer ikke, som den burde eller er ikke tilstrækkeligt udviklet.
  • Stofskiftelidelser. Nogle arvelige sygdomme, der involverer en slags immobilitet, kan være en indirekte årsag til forstoppelse.
  • Fødevareallergi. En allergi er kroppens overdrevne reaktion på, hvad den betragter som et angreb. Symptomerne kan variere fra hård afføring og besvær med at tømme tarmene til diarré.
  • Hirschsprungs sygdom. Det er en sygdom i tyktarmen, der forårsager problemer med at passere afføring.

Fire tips til at lindre forstoppelse hos babyer

Nogle teknikker såsom massage kan hjælpe din baby med at passere afføring.

Hvis dit barn er meget ked af det og har smerter, eller hvis du er meget bekymret for dem, skal du ikke tøve med at gå til en børnelæge. De vil give dig nogle anbefalinger til at aflaste din baby.

Her er nogle tips, du kan implementere som forebyggende foranstaltninger eller løsninger på forstoppelse:

1. Massage

Massering af din babys mave kan hjælpe med at forbedre tarmpassage. Massér babyens mave forsigtigt men fast med håndfladerne, og brug et let tryk.

Læs også: Lær om den bedste massage til en baby

2. Opmuntr dit barn til at bevæge sig

Hvis din baby kan kravle, så lad dem gøre det. Alle former for bevægelse vil hjælpe med at forbedre deres tarmpassage. Du kan endda hjælpe dem ved at bevæge deres ben op og ned, som om de kører på cykel.

3. Grøntsager, frugt og fiber forebygger forstoppelse hos babyer

Hvis du er begyndt med supplerende mad, skal du inkludere grøntsager, frugter og fiber i din babys mad og reducere fødevarer, der kan forårsage tør afføring, såsom bananer eller ris.

4. Sørg for, at de drikker nok væske

Sørg for, at dit barn drikker nok mælk og vand. Husk, at hvis du ikke gør det, kan dit barns afføring hærde og hindre afføring.

Årsagerne til forstoppelse hos babyer er meget varierende og kan undertiden være vanskelige at opdage. Tøv ikke med at opsøge en læge for at sikre korrekt diagnose og behandling.

Det kan interessere dig ...
Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse

Hvis du lider af hyppig forstoppelse, er det vigtigt at inkludere afføringsfremmende fødevarer i din kost samt øge dit væskeindtag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.