Børneinkontinens og sengevædning

Normalt ophører inkontinens hos børn, som er den handling, at man urinerer ufrivilligt, når barnet bliver ældre. Men hvis det fortsætter, skal du foretage ændringer i barnets livsstil.
Børneinkontinens og sengevædning
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Børneinkontinens, der henviser til handlingen med ufrivillig urinering, er også kendt som enuresis nocturna. Mennesker med denne tilstand er normalt børn, og de tisser i sengen, mens de sover om natten i en alder, hvor det ikke burde ske mere. Imidlertid er denne inkontinens muligvis ikke begrænset til natlige episoder.

For at disse uheldige begivenheder skal kunne betegnes som en sygdom, skal de desuden finde sted mindst to gange om ugen i mindst tre sammenhængende måneder hos børn over fire år.

Inkontinens er hyppigere hos mænd. Ifølge American Academy of Pediatrics (AAP) antyder data, at børn, der har forlænget enuresis, ofte har lavere selvtillid. De fleste er også enige om, at hyppigheden af ​​sengevædning falder, når børn bliver ældre.

Børneinkontinens og enuresis nocturna

Årsager til sengevædning

Pige ved toilet skal tisse

Børneinkontinens har endnu ikke en veldefineret årsag. Der er imidlertid flere faktorer, der kan være nøglen til dets forekomst:

  • En lille blære: I dette tilfælde er blæren ikke veludviklet og kan ikke indeholde den producerede urin.
  • Manglende evne til at genkende en fyldt ​​blære: Dette kan ske med et barn, der befinder sig i en dyb søvn og ikke vågner op, når deres blære er fuld. Det kan ske, fordi nerverne, der kontrollerer blæren, ikke er modnet endnu.
  • Mangel på hormonel balance: Dette opstår, når individet ikke har tilstrækkelig produktion af det antidiuretiske hormon, vasopressin.
  • En urinvejsinfektion: Hvis dette er tilfældet, vil der, ud over handlingen med ufrivillig urinering ved denne type infektion, være rødlig eller lyserød urin og smerter.
  • Søvnapnø: Nogle gange er handlingen med ufrivillig urinering et tegn på obstruktiv søvnapnø. Dette er en lidelse, hvor barnets vejrtrækning afbrydes under søvn.
  • Kronisk forstoppelse: De samme muskler, der bruges til afføring, bruges også til vandladning. Når der er kronisk forstoppelse, kan disse muskler derfor blive dysfunktionelle og bidrage til enuresis.

Ud over de ovennævnte årsager er denne lidelse ofte arvelig. Så hvis en af ​​forældrene til et barn, der er plaget af enuresis, også havde det som barn, øges chancerne for, at deres børn også får det.

Som det sidste er det værd at nævne, at stressende situationer også fører til forekomsten af sengevædning blandt børn.

Symptomer og komplikationer

Denne lidelse udgør ingen trussel mod en persons helbred – så længe dens årsag ikke er fysisk. Ufrivillig vandladning er det største symptom her. Desuden forekommer det normalt om natten (deraf navnet ”sengevædning”) og med en frekvens på mindst to gange om måneden.

Med hensyn til sekundære effekter er disse mere emotionelle. Dette skyldes, at barnet eller den berørte person kan føle skam eller manglende selvtillid på grund af dette problem. Af denne grund er det vigtigt at være tålmodig med dem og forsikre dem om, at det bliver bedre med tiden.

Læs også: 5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd

Hvis enuresis derimod skyldes et fysisk problem og ikke bliver løst, kan det udløse komplikationer. Endvidere kan barnet også få udslæt, hvis de sover med vådt undertøj.

Overvej brugen af ​​bleer om natten.

Børneinkontinens: Behandling og forholdsregler

Dreng på potte med bleer omkring sig symboliserer børneinkontinens

Først og fremmest bør de berørte børn komme i vane med at gå på badeværelset på faste tidspunkter i løbet af dagen og aftenen. Dette for at forsøge at forhindre enuresis.

Selvom problemet normalt forsvinder, når barnet bliver ældre, bør der foretages ændringer i deres livsstil, såsom at begrænse deres indtag af væsker, inden de går i seng om aften.

Læs også: Kender du de fantastiske søvnstadier?

Ud over disse foranstaltninger er der forskellige forholdsregler, der kan hjælpe dig med at løse dette lille problem:

  • Opmuntr dit barn til at urinere mindst to gange, før det går i seng.
  • Foreslå og mind dem om at prøve at urinere cirka hver anden time.
  • Undgå hududslæt ved at hjælpe dem med at vaske sig hver morgen.

Konklusionen er, at selvom enuresis nocturna er almindeligt hos børn og forsvinder, når de bliver ældre, kan det alligevel vare ved i nogle tilfælde. I så fald er det nødvendigt at konsultere din læge.

Det kan interessere dig ...
Sjove former for motion til bekæmpelse af fedme hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sjove former for motion til bekæmpelse af fedme hos børn

Bekæmpelse af fedme hos børn er afgørende for at reducere deres risiko for at lide af forskellige helbredsproblemer som voksne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.