Overdosering af insulin: Hvad er konsekvenserne?

Sveden, døsighed og rysten er nogle af de tidlige symptomer på en overdosering af insulin. Lær, hvad du skal gøre i tilfælde af en insulinoverdosis i denne artikel.
Overdosering af insulin: Hvad er konsekvenserne?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 06 oktober, 2022

Insulin er et hormon, der spiller en afgørende rolle i kontrollen af diabetes. Det fremmer optagelsen og lagringen af sukker eller glukose. Uhensigtsmæssig administration kan føre til en overdosering af insulin.

Hormonet produceres af en gruppe specialiserede celler i bugspytkirtlen. Det kan syntetiseres i laboratorier og anvendes som injektionsmedicin i forbindelse med behandling af diabetes. Ifølge undersøgelser berører denne sygdom mere end 285 millioner mennesker på verdensplan.

Brugen af dette hormon forbedrer livskvaliteten og øger overlevelsen hos et stort antal mennesker. Overdosering af insulin kan dog være livstruende og have flere konsekvenser.

Kend de sikre doser af insulin

I de fleste tilfælde varierer doseringen af insulin afhængigt af personens vægt og alder. De sædvanlige doser i insulinvedligeholdelsesbehandling af diabetes ligger på mellem 0,5 og 1,5 IE pr. kg vægt pr. dag.

Forskning tyder på, at mønsteret for insulinbrug kan være i overensstemmelse med et fysiologisk eller ikke-fysiologisk skema, hvor førstnævnte er det mest anvendte, da det søger at reproducere den korrekte sekretion af hormonet. Til dette formål anvendes en bolusinsulindosis og en basaldosis.

Basalinsulin

Dette er den insulindosis, der anvendes til at kompensere for blodsukkeret i løbet af dagen. Formålet er at opretholde en tilstrækkelig sukkerforsyning til de forskellige organer uden at nå hyperglykæmi.

Mellem- eller langtidsvirkende insulin anvendes normalt til at dække basalbelastningen. Mængden fastsættes af en speciallæge.

Bolusinsulin

Bolusinsulin er insulin, der gives i forhold til fødeindtagelsen. På denne måde har kroppen kapacitet til at håndtere det sukker, der kommer ind i blodbanen, og undgår komplikationer som følge af hyperglykæmi.

Diabetikere bør opretholde streng kontrol med deres blodsukkerniveau, før de spiser måltider. Desuden bør man overveje måltidstypen, antallet af indtagne kulhydrater og den fysiske aktivitet, der skal udføres efter måltidet.

Dette kræver, at diabetikeren på forhånd bliver oplært af sundhedspersonale.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: Diabetes hos børn og unge

Former for insulinadministration

I øjeblikket findes der flere typer insulin på markedet. Behandlere bør tage hensyn til faktorer som frigivelseshastighed og insulinkoncentration, når de beregner doser.

Bolusinsulin kan nå blodet i løbet af et tidsrum på mellem 15 minutter og 1 time. Basaldosis er langsomt frigivende og forbliver normalt i kroppen i 24 timer eller mere.

Der findes insulintyper med koncentrationer på 100 IE pr. milliliter og andre former, der når op på 500 IE pr. milliliter. Der er derfor en fejlmargin til stede.

Med hensyn til administrationsvejene fremhæver undersøgelser følgende administrationssystemer:

 • Flasker med insulin: Dette var den første form, der var tilgængelig på markedet. Den indeholder et hætteglas og en gradueret sprøjte til administration. De mest almindelige typer er almindelig insulin, NPH-insulin og lispro-insulin.
 • Insulinpenne: Dette er et ladet og justerbart system med insulinpatroner til hurtig administration. Patronerne indeholder normalt 300 IE insulin.
 • Insulin jets: Dette en anordning, der ligner en pen og muliggør subkutan administration uden brug af nåle.
 • Kontinuerlige infusionspumper: Dette er en lille anordning, der pumper insulin fra et reservoir med en bestemt hastighed. Administrationen sker subkutant, normalt i balderne eller maven.
Pumpe til at måle blodsukker og administrere insulin

Insulinpumper regulerer administrationen med et computerstyret system. Dette skal programmeres på forhånd.

Hvordan opstår en overdosering af insulin?

For de fleste diabetikere er brugen af insulin en daglig praksis, som ikke kræver store færdigheder. Den bør dog ikke undervurderes, da administrering af for meget eller for lidt insulin kan bringe en persons liv i fare. Nogle af årsagerne til overdosering af insulin er som følger:

 • En for høj dosis.
 • Brug af en uhensigtsmæssig type insulin.
 • Flere doser uden lægeordination.
 • Manglende indtagelse af mad efter anvendelsen.
 • Administration i benene eller armene før træning, da dette fremskynder absorptionen.

I disse tilfælde opstår der overskud af insulin i kroppen, også kaldet hyperinsulinæmi. Dette fremskynder kroppens metabolisering af sukker. Som følge heraf reduceres blodglukoseniveauet, og kroppen går ind i en tilstand af hypoglykæmi, hvilket efterlader vitale organer uden deres energiforsyning.

Almindelige symptomer på hyperinsulinæmi

Insulinoverdosering viser sig ofte som en akut form for hypoglykæmi. Symptomerne er normalt hurtigt indsættende og omfatter i milde tilfælde følgende:

 • Irritabilitet.
 • Døsighed.
 • Forvirring.
 • Angst og depression.
 • Rysten og svaghed.
 • Svedtendens og kuldegysninger.
 • Følelsesløshed i læberne.
 • Svimmelhed og kvalme.
 • Hjertebanken.
 • Dobbelt eller sløret syn.

På den anden side er der tilfælde af overdosering, der kaldes insulinchok, med meget alvorlig hypoglykæmi, der bringer patientens liv i fare. De udgør en medicinsk nødsituation og omfatter følgende manifestationer:

 • Tab af bevidsthed.
 • Åndenød.
 • Tab af koordination.
 • Problemer med at koncentrere sig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan er alkohol og diabetes relateret?

Konsekvenserne af utilstrækkelig insulinadministration

Den vigtigste konsekvens af en overdosering af insulin er hypoglykæmi. Dette er forbundet med en lang række komplikationer, hvoraf de mest almindelige er diabetisk koma og kramper.

Diabetisk koma

Dette er en alvorlig komplikation hos diabetespatienter, der er kendetegnet ved et pludseligt tab af bevidsthed. Diabetisk koma kan forekomme hos patienter med både lavt og højt blodsukkerniveau. I tilfælde af hypoglykæmi er nedsat energiforsyning til hjernen årsag til fænomenet.

Krampeanfald

Ligesom diabetisk koma er kramper et resultat af glukosemangel i centralnervesystemet. Forskning tyder på, at dette neurogene symptom opstår, når blodglukoseniveauet er under 50 milligram pr. deciliter (mg/dl). Desuden kan det ledsages af adfærdsforstyrrelser og hovedpine.

Hvad skal man gøre i tilfælde af en overdosering af insulin

I tilfælde af en insulinoverdosis kan der anvendes visse anbefalinger for at forhindre udviklingen af tilstanden. Disse foranstaltninger afhænger af symptomernes sværhedsgrad og forbedrer patientens prognose.

Krampeanfald som følge af overdosering af insulin

I tilfælde af diabetisk koma eller kramper hos en patient, der er på insulinmedicin, er hurtig handling afgørende.

Mild overdosering af insulin

Først og fremmest bør den berørte person undgå at blive alarmeret og forblive rolig. Angst og panik kan forværre det kliniske billede.

På samme måde er det afgørende at overvåge blodsukkeret. Hvis dit blodsukker er under 70 mg/dl, kan hypoglykæmi bekræftes.

I dette tilfælde er det tilrådeligt at spise en portion sød mad eller drikkevarer med en høj glukosebelastning. Det gælder f.eks. et stykke frugt, et stykke slik, en sodavand eller en sukkerknald.

Desuden er det vigtigt at fastslå, hvad den direkte årsag til overdoseringen er. Hvis personen har sprunget et måltid over, bør han/hun spise så hurtigt som muligt.

Glem ikke at måle blodsukkeret 15 til 20 minutter efter at have anvendt ovenstående foranstaltninger. Hvis dit blodsukker fortsat er lavt, eller symptomerne fortsætter, er det vigtigt at søge professionel lægehjælp.

Alvorlig overdosering af insulin

Tilfælde af alvorlig overdosering af insulin kræver specialiseret behandling på et hospital.

Du må under ingen omstændigheder forsøge at putte noget i munden på en bevidstløs person, da der er risiko for kvælning. Den primære foranstaltning er at tage til den nærmeste skadestue.

Den medicinske behandling er baseret på administrering af intravenøs druesukkeropløsning. Derudover er elektrolytudskiftning også nødvendig for de fleste mennesker. Når hypoglykæmihændelsen er overstået, holdes patienten under medicinsk observation, indtil han/hun er fuldstændig stabiliseret.

Tips til at forebygge en overdosering af insulin

Uddannelse i diabeteshåndtering er den mest værdifulde foranstaltning til at undgå fejl i forbindelse med insulinadministration. Nogle tips, der kan hjælpe med at forebygge en overdosis, omfatter følgende:

 • Læs insulinpakken omhyggeligt, før du bruger den, især hvis du bruger et nyt eller ukendt produkt.
 • Identificér de typer insulin, du skal tage i løbet af dagen, ved at sætte etiketter på.
 • Du må ikke springe måltider over eller glemme at spise efter en insulindosis.
 • Opbevar en fortegnelse over de doser, der indgives hver dag.
 • Glem ikke at kontrollere din insulinbelastning altid.
 • Kontakt en fagperson, hvis du er usikker på, hvordan du skal bruge medicinen.

Det er vigtigt at overholde sin behandling, når det gælder insulin

Insulin er et hormon med store fordele for diabetespatienter. Men som enhver anden medicin kan det have negative virkninger, hvis det ikke bruges korrekt.

Personer, der bruger insulin, bør nøje følge deres læges anvisninger. En overdosering af insulin er en tilstand, der fremkaldes af manglende viden, og er potentielt dødelig, så det bør ikke tages let på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Di Lorenzi R, Bruno L, Pandolfi M, Javiel G, et al. Hipoglucemia en pacientes diabéticos. Rev. Urug. Med. Int. 2017; 2(3): 51-60.
 • Gómez A. Terapia insulínica. Revisión y actualización. Offarm. 2008; 27(10): 72-81.
 • Camejo M, García A, Rodríguez E, Carrizales M, et al. Visión epidemiológica de la diabetes mellitus: Situación en venezuela. Registro epidemiológico y propuesta de registro. Programas de detección precoz. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2012; 10(1): 2-6.
 • Kuzmanic A. Insulinoterapia. Rev. Med. Clin. Condes. 2009; 20(5): 605 – 613.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.