Hvordan er alkohol og diabetes relateret?

Alkohol er overalt, og det er ofte svært at undlade at drikke. En person med diabetes bør være meget forsigtig med alkoholbrug eller helt holde sig fra det.
Hvordan er alkohol og diabetes relateret?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Alkohol og diabetes er ikke godt sammen. Spiritus kan ændre den måde, hvorpå din krop bruger sukkeret i dit blod Det kan også forstyrre virkningen af medicin, der tages.

Mange gange er det faktisk blevet oplyst, at en person med diabetes kan indtage alkohol, så længe det bliver gjort med måde. Dette gælder dog ikke for alle patienter. Desuden ved vi alle, at risiciene ved alkohol overgår fordelene.

En sund livsstil inkluderer ikke alkohol. Selvom det er rigtigt, at det er et meget almindeligt stof i forbindelse med sociale sammenhænge, er det også rigtigt, at en person med diabetes skal passe ekstremt meget på sit helbred. Her er årsagerne.

Er det sikkert at drikke alkohol, hvis jeg har diabetes?

Trist person med alkohol

Svaret på dette spørgsmål er nej. Alkohol har potentiale til at øge eller sænke blodsukkeret, og dette udgør en betydelig risiko for alle med diabetes. Derudover kan det forårsage yderligere problemer.

Det er normalt, at leveren frigiver glukose for at holde blodsukkerniveauet afbalanceret. Når en person drikker alkohol, skal organet dog sørge for at nedbryde det. Således kan det stoppe med at frigive glukose og forårsage en sukkerreduktion. Dette kan ske op til 24 timer efter forbrug.

På den anden side, hvis personen drikker alkoholholdige drikkevarer, der er rige på kulhydrater, er der risiko for, at det modsatte sker: Sukkerniveauet stiger. Ud over dette er der andre mulige skader:

 • Alkohol indeholder mange kalorier, hvilket bidrager til vægtøgning.
 • Leveren gemmer kalorierne fra alkohol som fedt. Dette fører til, at cellerne i det organ bliver mere resistente over for insulin. Over tid kan blodsukkerniveauet stige.
 • Alkoholforgiftning og lavt blodsukker har lignende symptomer. Derfor er det vanskeligere at genkende en hypoglykæmisk tilstand.
 • Generelt kan alkohol gøre nogle komplikationer af diabetes såsom øjenskade, nyreskade eller neurologisk skade mere alvorlige.
 • En beruset person kan ikke genkende symptomerne på sukkerproblemer.

Hvor meget alkohol kan jeg drikke?

En person med diabetes bør spørge sin læge om begrænsninger for at drikke alkohol. I nogle tilfælde er ingen mængde alkohol sikker. På andre tidspunkter er moderat, lejlighedsvis alkoholindtag muligvis ikke kontraindiceret.

Hvis din læge godkender alkohol, bør du sikre dig, at din diabetes er under kontrol, før du drikker alkohol. Det er også vigtigt at vide, hvordan det kan påvirke dig, og hvilke forholdsregler du skal tage for at undgå problemer.

Moderat indtag refererer til ikke mere end en genstand om dagen for kvinder og ikke mere end to genstande om dagen for mænd. Hvad er “en genstand” nu? Det kan defineres som følger:

 • 360 milliliter af drikkevarer med et alkoholindhold på 5% eller mindre, f.eks. øl.
 • 150 milliliter af drikkevarer med 12% alkoholindhold, såsom vin.
 • 45 milliliter af drikkevarer med 40% alkoholindhold, såsom whisky, rom, gin osv.

Interaktion med medicin

Det er ikke tilrådeligt at blande medicin med alkohol og diabetesmedicin er ingen undtagelse. Et stort antal lægemidler syntetiseres af leveren, og ved indtagelse af væske konkurrerer begge substanser om at blive assimileret først.

Derfor kan alkohol forstyrre lægemidlets virkning. I tilfælde af diabetes reducerer nogle lægemidler blodsukkerniveauet ved at stimulere bugspytkirtlen til at producere mere insulin.

Selvom alkohol også kan reducere glukoseniveauer, er et muligt resultat at forårsage hypoglykæmi eller i værste fald et “insulinchok”, som er en medicinsk nødsituation.

Anbefalinger, man skal tage højde for

En kvinde, der kontrollerer sit glukoseniveau

Hvis en person med diabetes trods alt dette beslutter sig for at drikke alkohol, er det tilrådeligt at tage nogle anbefalinger i betragtning for at reducere risikoen for negative eller alvorlige konsekvenser. Følgende er nogle af de foranstaltninger, der skal træffes.

Det er vigtigt at spise korrekt, når det kommer til alkohol og diabetes

Det er ikke tilrådeligt at drikke alkohol på tom mave. Derfor er det bedste at spise noget, før man drikker. Specialister foreslår også at spise mad, der er rig på kulhydrater, mens du drikker, da dette hjælper med at holde blodglukoseniveauerne i balance.

Hastighed og kombinationer

Det er bedst at drikke langsomt. Hvis du drikker alkohol meget hurtigt, er det lettere at blive beruset. Du kan kombinere spiritus med kilde- eller danskvand eller en sodavand. Det er også tilrådeligt at få væske i timerne efter at have drukket alkohol.

Kontrol af sukkerniveauer

Alkohol kan svække din opmærksomhed. Derfor er det bedst at kontrollere dit blodsukker oftere. Dette vil hjælpe med at opdage eventuelle tegn på hypoglykæmi og forhindre det i at blive forvekslet med bare at være fuld.

Kombinér det ikke med motion

Hvis en person med diabetes kombinerer træning med alkoholforbrug, er der større risiko for lavt blodsukker. Derfor bør de undgå denne kombination. Hvis man for eksempel drikker spiritus og daners, skal man spise kulhydrater ofte.

Tag det rigtige valg, når det kommer til alkohol og diabetes

Det er bedre at drikke en alkoholfri øl end en almindelig øl. Almindelige vine er også mere tilrådelige end mousserende, søde, dessert- eller vinbaserede læskedrikke. Det er bedre ikke at drikke cocktails, især hvis du ikke ved præcis, hvad de indeholder, eller stærk spiritus som vodka eller lignende.

Tag forholdsregler

Du bør ikke drikke alene, men snarere i selskab med mennesker, der kender til diabetes. Under alle omstændigheder bør du bære et kort eller et element, der identificerer sygdommen. Det er også en god idé at tage en glukosetablet med, bare for en sikkerheds skyld.

Spørg din læge om alkohol og diabetes

Lægen er den, der skal beslutte, om en person med diabetes kan drikke alkohol eller ej. De er også kyndige nok til at tilbyde anbefalinger til ansvarligt alkoholindtag.

Hvis dine drikkevaner ændres eller giver anledning til bekymring, bør du diskutere dette med din læge. Hvis et eller flere af følgende symptomer opstår efter at have drukket alkohol, skal du kontakte din læge:

 • Sløret eller dobbeltsyn.
 • Meget hurtigt eller bankende hjerteslag.
 • Nervøsitet, irritabilitet eller aggressivitet.
 • Hovedpine.
 • Skælven eller rysten.
 • Sult eller sved.
 • Følelsesløshed eller prikken.
 • Svaghed eller træthed.
 • Forvirring.
 • Problemer med at sove.

Det er bedst at undgå at kombinere alkohol og diabetes

I dag ved vi, at ingen mængde alkohol er virkelig sikker, især for en person, der lider af en kronisk sygdom som diabetes. Derfor er det bedst at afstå fra at indtage denne type drikkevarer for at undgå ubehagelige overraskelser.

Hvis det på trods af dette er uundgåeligt at indtage alkohol alligevel, er den gyldne regel at gøre det med måde og lejlighedsvis. Når der er problemer med at drikke, er det bedste at søge psykologisk hjælp.

Det kan interessere dig ...
Hvad sker der, når man drikker alkohol på tom mave?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad sker der, når man drikker alkohol på tom mave?

Har du nogensinde undret dig over, hvad der sker i din krop, hvis du drikker alkohol på tom mave? Opdag de primære bivirkninger i denne artikel. • Al-Ghanem R, Marco A, Callao J, Lacruz E, et al. Consumo moderado de alcohol y mortalidad por diversas causas. Atención Primaria. 2005; 36(2): 104-111.
 • Cabrerizo S, Docampo P. Alcohol y mezcla de fármacos: modalidad de abuso frecuente. Archivos argentinos de pediatría. 2010; 108(5): 111-113.
 • Pérez F, Bernal L. Ingesta aguda de alcohol, ¿factor de riesgo para el desarrollo de complicaciones agudas de la diabetes? Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social. 2002; 40(4): 293-299.
 • Torres A, Castillo M, García K. Prevalencia de consumo de alcohol en personas con diagnóstico de Diabetes Mellitus tipo 2. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas. 2009; 5(2): 1-13.
 • Ponce L, Barletta R, Castro G, Barletta J, et al. Consideraciones etiopatogénicas del alcohol en la pancreatitis. Revista Finlay. 2017; 7 (1): 33-46.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.