Årsager til og behandlinger af hjertebanken

I denne artikel får du mere at vide om årsagerne til og behandlingen af hjertebanken. Vidste du, at forskellige urteteer kan hjælpe?
Årsager til og behandlinger af hjertebanken
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Mange mennesker lider af hjertebanken eller hurtig hjerterytme, men ikke alle opfatter dem som så alvorlige, som de burde. I denne artikel vil du lære om årsagerne og nogle behandlinger af hjertebanken.

Det har intet at gøre med alder eller køn, du kan lide af hjertebanken på ethvert tidspunkt i dit liv. Det er dog rigtigt, at nogle faktorer øger chancerne. Hvad skal vi ellers vide om dette problem?

Palpitationer: Definition og årsager

Måling af hjerterytme

Palpitationer er abnormiteter eller uregelmæssigheder i vores hjerteslag. Når de opstår, er hjerterytmen hurtigere eller langsommere, og disse rytmeforstyrrelser forekommer med en vis regelmæssighed.

Hver gang det sker, kan det regnes som et anfald. De kan vare i sekunder eller endda minutter. Den normale frekvens for enhver person er ca. 70 slag i minuttet. Når denne abnormitet opstår, kan tallet stige til 120 slag i den periode, hvilket kaldes takykardi.

På den anden side bestemmes behandlingen af hjertebanken af den underliggende årsag til symptomerne. Det er derfor vigtigt at opsøge en læge, så denne kan ordinere den mest hensigtsmæssige behandling.

Desuden kan en tidlig og specialiseret diagnose af patienter med enestående hjertebanken i mere end 80% af tilfældene afsløre en hjerterytmeforstyrrelse.

De mest almindelige årsager til hjertebanken er:

 • Anæmi.
 • Elektrolytforstyrrelser på grund af magnesium-, kalium- og calciumafvigelser.
 • Hyperthyroidisme
 • Højt niveau af adrenalin (forårsaget af stress, panikanfald, frygt, angst eller nerver).
 • Abnormiteter i hjertets struktur.
 • Forsnævring af arterierne.
 • Brug af alkohol, koffein, stoffer eller tobak kombineret med manglende fysisk aktivitet.
 • Brug af visse lægemidler, f.eks. amfetamin, astma-inhalatorer eller erstatningspræparater til skjoldbruskkirtlen.
 • Medfødte problemer.
 • Feber.
 • Hjertesygdom.
 • Øjeblikkelig ophidselse eller overanstrengelse.

Symptomer på hjertebanken

Kvinde er faldet om

De mest almindelige symptomer på hjertebanken er:

 • Stakåndet.
 • Hurtig hjerterytme: Mærkes ikke kun i brystet, men også i nakken eller håndleddene.
 • Svimmelhed og træthed.
 • Smerter i brystet.
 • Kvalme.
 • Panikanfald.
 • Svaghed.
 • Besvimelse.
 • Svedtendens.
 • En følelse af, at hjertet “flagrer”.
 • Følelsen af en blokering i halsen.

Alle kan opleve hjertebanken på et tidspunkt, men du kan reducere risikofaktorerne og få et sundere hjerte.

For eksempel er det anbefalet at holde op med at ryge, skære ned på koffein og alkohol, ikke tage stoffer, spise en afbalanceret kost med lavt fedt- og natriumindhold, motionere regelmæssigt og bruge forskellige teknikker til at håndtere stress, f.eks. yoga, meditation eller bevidst vejrtrækning.

Det er også vigtigt at holde kolesterolniveauet og blodtrykket under kontrol.

Du er måske interesseret i: Frugt til regulering af forhøjet blodtryk

Beroligende midler: Behandlinger af hjertebanken

Naturlige midler eller behandlinger mod hjertebanken erstatter ikke de øvelser eller anbefalinger, som lægen har angivet. Grundlæggende er de infusioner til at reducere spændinger og stress, som er blandt de vigtigste årsager til takykardi.

Hvidtjørnte

Tilbered en te ved at lade friske eller tørrede hvidtjørnblomster koge i en kop vand i ti minutter, og drik det to gange om dagen. Ifølge nogle undersøgelser kan hvidtjørn hjælpe med at regulere hjerterytmen, sænke blodtrykket og øge hjertemusklens styrke.

Hvidtjørnte

Baldriante: Beroligende behandlinger af hjertebanken

Lav en te med en kop vand og en teskefuld tørret baldrian, som koges i 10 minutter. Det beroliger patienten og regulerer samtidig hjerterytmen. Det er tilrådeligt at drikke en kop hver aften, inden man går i seng, da det kan bidrage til at forbedre søvnkvaliteten.

Te af baldrian

Citronverbena-te

I en kande med kogende vand lægges en håndfuld tørrede citronverbena-blade. Lad det trække i et par minutter og si det. Virkningerne er de samme som de ovenstående.

Flere undersøgelser tyder bl.a. på krampelindrende, antimikrobielle, antiinflammatoriske, smertestillende og hypotensive egenskaber. Dens beroligende virkning kræver yderligere undersøgelser.

Pebermyntete: En af de mere populære behandlinger af hjertebanken

Det er et andet naturligt middel, der kan være gavnligt for dette problem. Nogle undersøgelser tyder på, at det har beroligende virkninger. Tilberedning: Hæld tre kviste pebermynte i en kop kogende vand, dæk det til og lad det køle af. Drik højst én kop om dagen, varm eller kold.

Pebermyntete er eksempel på behandlinger af hjertebanken

Te af gyvel, rude og røllike

Kom to spiseskefulde gyvel, to spiseskefulde rude og to spiseskefulde røllike i en gryde med en liter vand. Lad det koge i 10 minutter. Tag det derefter af blusset, dæk det til og lad det køle af. Til sidst filtreres og drikkes to kopper om dagen, en efter frokost og en efter aftensmad. Det kan være nyttigt til at mindske nervøsitet.

Te skænkes som en del af behandlinger af hjertebanken

Rosmarin-, passionsblomst- og lavendelte

Bland lige dele af disse tre tørrede planter og kom dem i en kop kogende vand. Si og drik det, sødet med honning. Dette hjemmemiddel kan være nyttigt ved hjertebanken forårsaget af angst eller stress.

Lavendel-, hvidtjørn-, baldrian- og citronmelisse-te

Bland en spiseskefuld af hver af disse urter, om muligt tørret. Lav en urtete med en kop kogende vand, si og drik højst to kopper om dagen.

En undersøgelse har vist, at citronmelisse kan være et passende og sikkert plantelægemiddel til behandling af godartet hjertebanken.

Med disse naturlige urteteer får du det bedre med de symptomer, der kan opstå. Husk, at det ikke er prioriterede behandlinger af hjertebanken som dem, din læge kan ordinere, men det er gode kosttilskud, der kan hjælpe dig med at få det bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tonhajzerova, I., Ondrejka, I., Turianikova, Z., Javorka, K., Calkovska, A., & Javork, M. (2012). Heart Rate Variability: An Index of the Brain-Heart Interaction. In Tachycardia. InTech. https://doi.org/10.5772/25763
 • Chang, W.-T., Dao, J., & Shao, Z.-H. (2005). Hawthorn: Potential Roles in Cardiovascular Disease. The American Journal of Chinese Medicine33(01), 1–10. https://doi.org/10.1142/s0192415x05002606
 • Awang, D. V. C., & Leung, A. Y. (2004). Valerian. In Encyclopedia of Dietary Supplements (pp. 687–700). CRC Press. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022131
 • Miyasaka, L. S., Atallah, A. N., & Soares, B. G. O. (2006). Valerian for anxiety disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004515.pub2
 • Kooti, W., & Daraei, N. (2017, October 1). A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. SAGE Publications Ltd. https://doi.org/10.1177/2156587217717415
 • Kintzios, S. E. (2012). Oregano. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 2, pp. 417–436). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095688.417

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.