5 anbefalinger til at kontrollere angst

Angst er en tilstand, der styrer følelser og forårsager ubalance. Virkningerne kan vendes. Her præsenterer vi nogle anbefalinger til bekæmpelse af angst.
5 anbefalinger til at kontrollere angst

Sidste ændring: 26 august, 2022

For det første er angst nødvendigt for mennesker; det ses som en kontrolmekanisme, når man står over for forskellige situationer, især når der er en trussel. I denne artikel får du 5 anbefalinger til at kontrollere angst.

Det er naturligt for kroppen at reagere med angst, når den foregriber eller reagerer på begivenheder, idet den holder sig opmærksom og vågen. Angst kan dog være overvældende, og dens formål kan tabe sin betydning.

I sidste ende ændrer det sig fra en mekanisme til at holde dig årvågen til en følelsesmæssig tilstand i sindet. Dette sker som følge af mange faktorer, der er opdelt i tre hovedgrupper.

Præ-disponerings faktorer

 • Biologisk og genetisk.
 • Social kontekst og læring.
 • Personlighed og livsstil.

Aktiverings faktorer

Kvinde der sidder udenfor og spekulerer
 • Brug af stoffer eller stimulanter.
 • Have problemer med at opnå noget.
 • At vide, at du skal gøre en stor indsats eller forandring.

Vedligeholdelses faktorer

 • Tab af evner eller begrundelses fakulteter.
 • Modproduktive løsninger.
 • Dårlig håndtering af problemer.

Anbefalet læsning efter “5 anbefalinger til at kontrollere angst”:

Rumsterende Tanker Skaber Angst

Mere om angst

Denne tilstand er ofte forbundet med depression, da de deler mange lignende symptomer og reaktioner.

Uforklaret træthed, svedtendens, øget hjertefrekvens og svimmelhed er blandt andet hovedindikatorerne for en episode med angst. Disse kan kompromittere din livskvalitet og bør behandles med hjælp fra en professionel.

Anbefalinger til bekæmpelse af angst

På trods af at det er et komplekst problem, er der mange forskellige måder at håndtere dine symptomer på.

Det er vigtigt at vide, at du kan stole på nogle anbefalede metoder, der fungerer godt. Her vil vi afsløre nogle af de mest nyttige for mennesker med angst. Gå ikke glip af dem.

Udtryk dine følelser

Et af de mest almindelige problemer for mennesker med angst er, at de har svært ved at udtrykke tanker og følelser; og med denne vanskelighed kommer en holdning til undertrykkelse.

Kvinde der bider negle

Af denne grund anbefales det, at du forsøger at udtrykke dine følelser, når det er muligt. Den bedste måde at øve det på er ved at begynde med din nærmeste sociale omgangskreds, ofte din familie.

Som du får det bedre, gå videre til et lidt sværere mål: udtryk dig selv følelsesmæssigt til dine venner og bekendte. Dette vil hjælpe en hel del.

Skrive

At gøre dine følelser offentlige og forstået i sociale kredse på en konversionel måde er ikke den eneste mulighed for at få bedre resultater; et glimrende alternativ er at gøre det ved at skrive.

Denne øvelse er fantastisk til mennesker med angst, især hvis de nogensinde skal tale offentligt. Du skal blot tage en notesblok og en blyant og prøve det; med bare disse to ting kan du komme ud af enhver form for tanker, hvad enten de er om dig selv eller de mennesker omkring dig.

Hvis du vil tage det videre, kan du endda prøve at føre en dagbog, så du kan se dine fremskridt dag for dag.

Tag dig tid til at lære dig selv at kende

Der er mange forskellige aktiviteter, du kan prøve til at lindre symptomerne på angst. Men kvaliteten er vigtigere end mængden.

Disse muligheder kan nogle gange ikke være nok, hvis personen ikke har det godt med at gøre dem, i hvilket tilfælde den bedste mulighed er at lære dig selv at kende.

Du skal ikke kun gøre det, når du har angst, men til hvert et tidspunkt tage dig tid til at forstå, hvad der udløser det.

At læse eller fordybe dig selv i sport er en rigtig god måde at gøre dette på. Det er en mulighed for at lære dig selv at kende for at træffe beslutninger og holde dine symptomer i skak.

Læs også denne artikel efter “5 anbefalinger til at kontrollere angst”:

Når stress i barndommen forårsages af forældre

Grine

At søge lykke i de enkle ting hjælper med at reducere stress og kan også reducere angst.

Kvinde der griner - kontrollere angst

Humor er dog et skridt over lykke; et smil er virkelig godt for dig, især når det er spontant og oprigtigt.

At grine og sprede godt humør hjælper med at behandle angst; samt at gøre livet meget enklere på et socialt og fysiologisk niveau.

Dyrk motion

Mængden af hormoner, der udskilles ved motion, er meget høj, og blandt disse hormoner er endorfiner, der er ansvarlige for trivsel og glæde.

På grund af dette er dette en god mulighed til at modvirke symptomerne på angst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
 • Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
 • Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.