Børn der sover i samme seng som deres forældre

Der er adskillige grunde til at børn gerne vil sove i den samme seng som deres forældre
Børn der sover i samme seng som deres forældre

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er adskillige grunde til at børn gerne vil sove i den samme seng som deres forældre. Nogle gør det, fordi de er bange, og andre gør det, fordi de godt kan lide at være tætte på deres forældre.

Mange børn vil gerne sove i denne samme seng som deres forældre. Det er en meget almindelig praksis i familier, og det har både sine fordele og ulemper. Nogle af grundene til, at børn gør dette, er, at de er bange for mørke, bange for at være alene eller er for tilknyttet til deres forældre.

Som barn, ville du formentlig gerne have mange ting. Nogle af dem var legetøj, slik og at være sammen med mor og far hele dagen. Der er ikke noget underligt ved dette! Når alt kommer til alt, hvem er så bedre end forældre til at give børn kærlighed og beskyttelse?

Det er meget almindeligt i familier at have børn, der gerne vil sove i den samme seng som deres forældre. Faktisk, er der adskillige forklaringer til denne adfærd. Dog, er den mest signifikante forklaring biologisk. Mennesker elsker, af natur, at have kontakt med deres jævnaldrende. Det er lige meget, om det er om dagen eller natten.

Der er forskellige meninger om at sove i samme seng

At tillade børn at sove i den samme seng som deres forældre, er et anliggende, der formentlig har adskillige meninger. Der er forældre, der elsker at sove sammen med deres børn. De påstår, at det hjælper dem med at etablere visse bånd.

Andre forældre er ikke særlig tilbøjelige til at tillade deres afkom at sove i den samme seng som dem. Disse typer af forældre tror, at det, at sove på den måde, vil forstyrre alles søvn.

For mange, er det problematisk at sove med deres børn. Vågner børnene i løbet af natten? Har de problemer med at falde i søvn, hvis de ikke er i den samme seng som forældrene?

Hvis det er tilfældet, skal du ikke lade det gå dig på nerverne! I dagens artikel, vil du lære præcis, hvad du skal gøre. Her, kan du finde information omkring børn, der gerne vil sove i samme seng som deres forældre.

Hvorfor vil børn gerne sove i samme seng som deres forældre?

Der er børn, der gerne vil sove i samme seng som deres forældre, af mange årsager. Logisk, kan disse årsager variere i henhold til børnenes alder og personlighed. Det er også noget, der påvirkes meget af familiens dynamik, samt forholdet mellem forældrene og børnene.

Eksempelvis, vil babyer mellem 0 og 2 år, som regel, gerne sove med deres forældre. Det er ret svært at få babyer, i den alder, til at sove alene. Deres verbale kommunikation er minimal, og det vil kræve en indsats at forstå, hvorfor de protesterer over at skulle sove i deres egen seng.

Desuden, tenderer de til at være børn, der føler sig mere afhængig af deres forældre. Af den årsag, går mange forældre med til at sove med dem.

På trods af det faktum, er der andre folk, der anbefaler (i det omfang, det er muligt), at babyer skal sove på deres eget værelse, fra de er 4 eller 5 måneder gamle. Dog, er dette relativt. I kulturer, hvor samsovning er meget almindeligt, sover børn med deres forældre, indtil de er 6 eller 7 år gamle. Eksempelvis, er Japan et af disse lande.

Når det kommer til ældre børn, er det lettere at få dem til at forstå, at de skal sove i deres egen seng. Nogle børn er endda i stand til, gradvist, at skabe en tilknytning med deres soveværelse.

Lad os tage et kig på nogle almindelige årsager til, at børn gerne vil sove med deres forældre.

Læs også: Fire råd til at forebygge bleeksem

Frygt for mørke

At være bange for mørke, er en af de mest er almindelige årsager til, at børn gerne vil sove i den samme seng som deres forældre. Børnene er, simpelt, bange for nattetimerne, eller bange for at være i mørket. Det er derfor, de søger støtte fra deres forældre, inde i soveværelset.

Genrelet, udtrykker børn, der er bange for mørke, deres frygt. Derfor, vil du være i stand til at finde en løsning. Du kan nemt notere dig deres problem, og du vil være i stand til at håndtere det. Desuden, vil du ikke være nødt til at gætte, hvorfor dine børn ikke vil sove på deres værelse, eller spilde din tid med at finde en anden grund til deres frygt.

Du skal være opmærksom på dine børns mulige frygt for mørke. Denne frygt kan blive så intens, at, i nogle tilfælde, børn kan lide af mørkerædsel. Det er muligt, du ikke er opmærksom på denne fobi, eller at du tror, at denne adfærd er normal og midlertidig for dit barn.

Dog, hvis en dyb, underliggende frygt er årsagen, kan det være hjælpsomt at søge professionel hjælp.

Læs også: Sådan stopper du din babys hikke

Frygt for at være alene

dreng der gemmer sig for monster under tæppe

Det er normalt for børn at føle frygt, eller at være bange for noget. Du skal forstå dette, fordi børn er små og forsvarsløse væsener. Derfor, vil frygten for at være alene på deres værelse, få dine børn til at ønske at sove med dig.

Dog, er dit job som forælder ikke blot at forstå det. Du skal også hjælpe dem med at håndtere deres frygte. På den måde, vil dine børn stoppe med at være bange, og dermed sove i deres egen seng. Desuden, vil det være godt for børns evne til at opbygge deres egen, indre styrke.

Tilknytning til forældre

Alle ved, at børn føler en speciel forbindelse med deres forældre. De vil gerne bruge meget tid ved deres side, og dele alle deres øjeblikke med dem. Selvom det er mere tydeligt hos nogle børn end andre, vil alle børn, som regel, tendere til at være tilknyttet til deres forældre.

Det er derfor, når børn føler fraværet af deres forældre, at det kan få dem til ikke at ville sove i deres egen seng.

Børn ser forældre som en kilde til beskyttelse. Dette skyldes, at de er i et stadie af livet, hvor mareridt og underlige overbevisninger begynder at overvælde dem.

Din mission, som forælder, er at opfordre dine børn til at have deres eget rum. Ellers, kan et barns tilknytning blive en afhængighed, der går ud over at falde i søvn.

Fordele ved at sove i samme seng som dine børn

mor der krammer dreng

Der er ingen generel regel om fordelene ved at lade børn sove i samme seng som deres forældre. Faktisk, for nogle folk, giver denne praksis fordele for både børn og forældre. Nogle af fordelene, ved at tillade børn at sove i den samme seng som forældrene, er:

 • Børn og forældre vil have ro i sindet.
 • Muligheden for at være i stand til at tage sig af sine børns behov er meget lettere. 
 • Monitorering af børnenes søvn
 • Det er lettere for en ammende mor at amme sit barn i løbet af natten.
 • En babys søvnapnø-episode kan rettes.
 • Et emotionelt bånd mellem forældre og børn kan blive etableret.
 • Det kan hjælpe med at synkronisere søvnmønstre hos forældrene og børnene.

Ulemper ved at sove i samme seng som børn

At tillade børn at sove i samme seng som deres forældre anses muligvis for at være en harmløs praksis. Dog, har det også sine ulemper, at sove i samme seng som sine børn. 

Nedenfor, er nogle eksempler:

 • Forældre får ikke så meget søvn.
 • En barn-forælder afhængighed kan skabes. 
 • Tab af privatliv for forældrene.
 • Børn er tilbøjelige til at udvikle søvnforstyrrelser.
 • Forældre løber risikoen at mase eller kvæle deres børn. Dette er særlig almindeligt for babyer.
 • Det bliver mere svært for børn at sove alene i fremtiden.

Konklusion

At sove med sine børn, er en personlig beslutning, som enhver forælder er nødt til at tageMåske finder du det svært at håndtere. Det vil dog være en god idé at gennemgå alle plusser og minusser, ved at sove med dit barn.

Hvis du er en af de forældre, der gerne ser, at dine børn sover alene, så er der mange råd, du kan se på. Du kan gøre det til en vane for dine børn, at sove på deres eget værelse, fra en tidlig alder. Desuden, kan du endda lade dine børn sove med en natlampe tændt, hvis de er bange for mørke.

Du kan også skabe rutiner for dine børnfør de skal i seng. Det kan hjælpe dine børn med at forstå, at det er tid til at skulle i seng.

Dog, hvis du er en af de forældre, der elsker at sove i samme seng som dine børn, så bliv ved med det. Det er hver enkelt forælders ansvar, at opdrage sine børn. Derfor, er det tilrådeligt at analysere hele situationen, så du sikrer dig, at det er godt for dit barn.

Det kan interessere dig ...
Sådan lærer du en baby at sove hele natten igennem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan lærer du en baby at sove hele natten igennem

Den bedste måde at lære en baby at sove natten igennem er at sove sammen. Læs her hvad fordelene ved denne praksis er, og hvad det kan gøre for dig...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.