14 overraskende anvendelsesmuligheder af smør i husholdningen

Smør kan være fantastisk til at løsne fastsiddende genstande og endda til at behandle knirkende døre. Lær alt om anvendelsesmuligheder af smør i husholdningen her!
14 overraskende anvendelsesmuligheder af smør i husholdningen

Sidste ændring: 26 august, 2022

I dag viser vi dig 14 overraskende anvendelsesmuligheder af smør uden for køkkenet og nogle tricks med smør, som du måske ikke kendte til!

Normalt har vi kun smør i køkkenet til madlavning. Men du kender sikkert ikke alle de måder, hvorpå dette produkt kan hjælpe dig med almindelige husholdningsopgaver uden for køkkenet. 

Anvendelsesmuligheder af smør: Fjernelse af vandpletter på træoverflader

Vandpletter på træbord

Fugt kan efterlade vandpletter på træoverflader, og vi køber typisk dyre produkter for at fjerne dem. En meget billigere løsning er at lade lidt smør sidde på pletten natten over og blot rense den af om morgenen.

Knuder på halskæder

Knuder på halskæder er normalt svære at få op, og jo længere kæden er, jo lettere opstår der knuder, og jo sværere er det at få dem op.

For at forenkle denne frustrerende opgave kan du gnide kæden med lidt smør og massere det ind i knuden. Smørret vil hjælpe med at løsne metallet, så det bliver glat og let at løse knuden.

Sørg dog for at rense smørret af og polere kæden bagefter for at bevare smykkets udseende.

Anvendelsesmuligheder af smør: Konservering af løg

Hakket løg

En af de ukendte anvendelsesmuligheder af smør er til konservering af løg. Nogle gange har vi kun brug for halvdelen af et løg og skal gemem den anden halvdel.

For at forhindre, at den anden halvdel spirer eller bliver dårlig, kan du smøre lidt smør på den halvdel, du vil gemme til senere.

Polering af læder

Lædergenstande har brug for lige så meget pleje som huden for at holde dem pæne og rene. Brug en klud til at gnide lidt smør på lædervarer som sko, bælter, møbler og meget andet – det er ideelt til læderpudsning.

Forebyggelse af vandspild

Kogende vand i gryde

Nogle gange løber vand over, når det koger på komfuret. Et simpelt trick til at forhindre dette er at lægge et lille stykke smør i vandet. Sig farvel til vandspild!

Fjerne blækpletter på plastik

Blækpletter på plastik kan være svære at fjerne. Løsningen ligger i en af de fantastiske anvendelsesmuligheder af smør. Olien fra smørret blødgør pletten, og saltet hjælper med at trække den ud.

Du kan gøre dette ved at smøre smør på plastikoverfladen og derefter udsætte den for sollys i et døgn, før du renser blækket af.

Anvendelsesmuligheder af smør: Det gør det lettere at barbere sig

Kvindes armhule

De fleste mennesker barberer en del af deres krop for at få en glattere hud og for at se bedre ud i det hele taget. Men barberskum kan være dyrt og forårsage irritation.

Et billigt trick, der ikke koster ret meget, er at smøre smør på det område, der skal barberes. Desuden gør smørret barberingen hurtigere og efterlader dig med glat hud.

Fjernelse af tyggegummi fra håret

Det kan være svært at forsøge at fjerne tyggegummi fra håret, og nogle gange kræver det endda en tur til frisøren.

Men for at løse dette irriterende problem skal du blot påføre en god mængde smør på håret, og fedtstofferne i smørret vil hjælpe med at få tyggegummiet ud. Det vigtigste er, at du lader det sidde i et par minutter, før du fjerner tyggegummiet.

Få en ring, der sidder fast, af

En af de mindre kendte anvendelsesmuligheder af smør er til at få ringe af fingrene

Hævelse, varme og andre faktorer kan gøre, at du ikke kun har hævede fingre, men også en ring, der sidder fast på din finger. Hvis du gnider lidt smør på fingeren, kan du hjælpe ringen til at glide af uden besvær.

Anvendelsesmuligheder af smør: Konservering af ost

Ost er et af de produkter, der har en begrænset holdbarhed, og ved at opbevare det på køl udsætter vi det for visse faktorer, der kan få det til at blive dårligt hurtigere, end vi tror.

En effektiv måde at forlænge en osts levetid på er at smøre den med smør og opbevare den i en lufttæt beholder.

Dæmpning af knirkende døre

En af de mindre kendte anvendelsesmuligheder af smør er til at dæmpe knirkende døre

Med tiden udvikler døre en irriterende lyd, hver gang vi åbner eller lukker dem, eller når vinden får dem til at bevæge sig. Smør smør på dørhængslerne for at hjælpe med at slippe af med disse knirkende, generende lyde.

Fjernelse af klæbrige rester

Det kan være svært at få klæbrige substanser væk fra overflader. Det er her, at en af de overraskende anvendelsesmuligheder af smør kommer i spil.

Et godt trick er at gnide lidt smør forsigtigt på den klæbrige overflade og skylle resterne af med vand og sæbe.

Anvendelsesmuligheder af smør: Skæring af klæbrige fødevarer

Mange fødevarer kan være gummiagtige på grund af de ingredienser, de indeholder. For at gøre dine snit glatte, skal du bare smøre lidt smør på din kniv.

Smør gør nemmere at sluge piller

Mange mennesker har svært ved at sluge piller. For at gøre det nemmere kan du smøre lidt smør på pillen og sluge den med vand.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.