Neutral sæbe: Hvad skal den bruges til?

Neutral sæbe er et allergivenligt produkt, der har en pH-værdi, som minder om den for menneskets hud. Denne egenskab gør, at alle hudtyper kan tåle det. Find ud af mere her!
Neutral sæbe: Hvad skal den bruges til?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Neutral sæbe er et godt alternativ til mennesker, der har problemer med normale kommercielt tilgængelige sæber, eller som ønsker at forbedre deres huds udseende. Det er et produkt, som tilbyder mange fordele og få kontraindikationer.

Neutral sæbe har en pH-værdi, der minder meget om menneskets hud og anbefales derfor til følsom hud. Denne type sæbe indeholder ikke farvestoffer, parfume eller andre komponenter, der normalt findes i industrielle sæber.

Det skal bemærkes, at neutral sæbe er velegnet til alle hudtyper, men det er også meget gavnligt for hovedbunden og håret generelt. Under alle omstændigheder bør du tage visse forholdsregler, fordi nogle sæber, som markedet annoncerer som neutrale, bare forsøger at narre dig.

Hvad er neutral sæbe?

En kvinde, der bader med neutral sæbe

Neutral sæbe har en pH-værdi, der svarer til den for menneskets hud. PH-værdien er en værdi, der angiver et stofs surhedsgrad, og det måles med tal fra 0 til 14. Vores huds pH er 5,5, og neutral sæbe har den samme pH-værdi, eller en værdi meget tæt på den.

Denne type sæbe er generelt fremstillet af naturlige olier eller animalsk fedt. De er typisk hvide eller beige i farven. Hvis de har en anden nuance, har producenten muligvis tilføjet en anden komponent, enten naturlig eller kunstig.

Sæber i denne kategori er allergivenlige, hvilket betyder, at de har en meget lav risiko for at forårsage allergi, selvom det ikke kan udelukkes. Takket være fedtsyrerne har de fugtgivende og også hygroskopiske egenskaber, hvilket betyder, at de absorberer fugt fra miljøet og overfører det til huden.

Hvad er en neutral sæbe til?

Neutral sæbe har flere anvendelsesmuligheder, men folk bruger det hyppigst til daglig generel rensning af ansigt og krop. På grund af dets egenskaber bruger personer med sensitiv hud eller dermatologiske problemer ofte denne type produkter.

Denne type sæbe er ideel til tør, fedtet og kombineret hud. I tilfælde af tør hud giver det fugt, især hvis det er lavet med glycerin. I tilfælde af fedtet hud hjælper det med at fjerne den olie, der er ophobet i porerne, og slipper af med talg, der findes i bumser og hudorme.

Folk bruger det også ofte på irriteret hud. Der er dog andre usædvanlige anvendelsesmuligheder:

  • Det er ideelt til rengøring af sår, før de heles.
  • Det bidrager til hovedbundens sundhed. Generelt efterlader det håret rent og fugtet.
  • Det eliminerer lugten af fugt i skabe. Et stykke af denne sæbe i skabet hjælper med at fjerne dårlig lugt.
  • Rengøring af redskaber. Denne type sæbe, sammen med lidt eddike, hjælper med at rense fedt fra køkkenredskaber.
  • Vedligeholdelse af låse. Rengøring af låse med denne sæbe holder dem glatte og i god stand.
  • Smøring af døre og vinduer. Eliminerer irriterende hvin fra hængsler.

Hvornår skal den bruges?

Neutral sæbe på et bord

Mange mennesker er allergiske eller følsomme over for almindelig sæbe, men ved ikke, at sæbe er problemet. Den nemmeste måde at kontrollere dette på er ved at teste, om der er nogen irritation efter brug af produktet. I så fald skal du stoppe med at bruge det i et par dage og derefter bruge det igen. Hvis irritationen dukker op igen, er der en allergi over for den sæbe.

Kløe eller svie efter brug af sæbe, selvom der ikke er synlige tegn på irritation, er også et tegn på en allergi. Enhver forbrænding eller ømhed efter vask med en sæbe indikerer allergi. Sæbe bør aldrig forårsage ubehagelige symptomer, når du bruger den. Hvis dette sker, assimilerer huden sandsynligvis ikke produktet godt.

Personer med hudallergi eller alt for følsom hud reagerer på almindelige komponenter i kommercielle sæber. Især triclosan, formaldehyd, parabener og/eller natriumlaurylsulfat. Når der opstår bivirkninger, er det bedst at begynde at bruge en neutral sæbe.

Vi kan ikke garantere, at neutrale sæber ikke også vil forårsage en bivirkning, især på alt for følsom hud. Derfor er det bedst at teste det først ved at lægge lidt sæbe på underarmen. Hvis der ikke er nogen reaktion, er det sikkert at bruge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • D’Santiago, I., & de Marcano, M. E. V. (1996). El pH de los jabones. Dermatología Venezolana, 34(3).


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.