Alt, hvad du bør vide om allergivaccinationer

Allergivaccinationer dækker ikke alle typer af allergifremkaldende stoffer. Generelt, udgør de dog en sikker og effektiv behandling til at kontrollere allergiske reaktioner. De bør kun blive givet på en klinik, eftersom de kan forårsage uønskede reaktioner.
Alt, hvad du bør vide om allergivaccinationer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Allergivaccinationer er en af de tilgængelige behandlinger mod allergiske reaktioner. Nogle gange lindrer de symptomer. I andre tilfælde, kan de endda eliminere dem fuldstændig efter vedvarende behandling.

Ikke alle kan dog få en allergivaccination, fordi der ikke er vacciner tilgængelige for alle former for allergier. Immunterapi er et studieområde, som stadig er under udvikling.

I et hvert tilfælde, er der på nuværende tidspunkt mange myter om dette og andre vacciner. Læs med for at finde ud af sandheden om allergivaccinationer, hvad de anvendes til og deres bivirkninger.

Hvad er allergier?

En allergi er en uønsket reaktion, der opstår efter at have indtaget bestemte substanser eller været i kontakt med dem. Antallet af substanser, der kan forårsage allergiske reaktioner, er meget stort. Disse substanser er allergifremkaldende stoffer, som aktiverer en stor uønsket reaktion i immunsystemet. Med tiden genererer dette adskillige effekter.

Allergier kan være milde eller seriøse, og anafylaksi er den mest seriøse allergiske reaktion. Det sker hurtigt og dets symptomer er dødelige.

Hvad er allergivaccinationer?

Person får allergivaccinationer

Allergivaccinationer er en behandling af allergier. Deres formål er at mindske eller eliminere en persons overfølsomhed over for bestemte substanser, der producerer en allergisk reaktion, når det ikke er muligt at undgå dem.

Allergivaccinationer hjælper også kroppen med at udvikle immunitet over for elementer, der fører til en allergisk reaktion. Læger anvender kun immunterapi, når andre behandlinger eller foranstaltninger ikke er nok til at behandle problemet.

Hvordan fungerer allergivaccinationer?

Allergivaccinationer indeholder en lille mængde af det allergifremkaldende stof, som forårsager en reaktion hos personen. Det allergifremkaldende stof er til stede i en ren form indeni vaccinen. Når man sprøjter det ind, producerer kroppen antistoffer, som forhindrer en allergisk reaktion.

Gradvist, øger lægen doseringen, indtil – i bedste fald – at kroppen bliver immun overfor det allergifremkaldende stof. Normalt, kræver en person en periode på tre til fem år, før symptomerne mindskes betydeligt eller forsvinder helt.

Sådan administreres de

Som regel, er måden, allergivaccinationer administreres på, intravenøs. Behandlingen inkluderer to faser:

  • Den første fase er ophobningsstadiet. I denne fase, får man en vaccine en til tre gange om ugen i en periode på tre til seks måneder.
  • Den anden fase er vedligeholdelsesstadiet. Det varer mellem tre og fem år. I denne fase, får man en indsprøjtning enten en gang om måneden eller hver sjette uge. Lægen vil evaluere patientens symptomer for at afgøre, hvornår man skal stoppe behandlingen.

Hvilke typer af allergivaccinationer findes der?

Der er ikke vacciner til alle typer af allergifremkaldende stoffer. For eksempel, er anvendelsen af dem ikke en god idé i tilfælde af fødevareallergi.

Vacciner er effektive i tilfælde af sæsonrelaterede allergier, indendørs allergifremkaldende stoffer (mider, skimmelsvamp, kakerlakker eller kæledyr) og dem, der er forårsaget af insektbid.

Hvornår bør man få en allergivaccination?

Vaccine gøres klar i sprøjte

Vacciner er kun gode til personer med bevist allergi gennem sensibiliseringstest. De er dog ikke en god idé i de følgende tilfælde:

  • Børn under 5 år eller gravide kvinder.
  • Patienter med seriøs astma eller en hjertelidelse.
  • Personer, der tager bestemte medikamenter, især beta-blokkere.
  • Personer med uønskede reaktioner på vaccinen.

Vacciner er kun en god idé, hvis andre behandlinger ikke virker. Ofte, bruger læger dem i tilfælde af allergi over for insekter, for eksempel.

Har de bivirkninger? Er de sikre?

Overordnet set, har de fleste personer ingen problemer, når de får allergivaccinationer. Nogle personer har dog bivirkninger. Der kan være rødmen, irritation og betændelse det sted, hvor vaccinen blev indsprøjtet. De forsvinder dog som regel hurtigt.

Der er også tilfælde, hvor systemiske reaktioner opstår. Dette indebærer tilstoppet næse, nysen eller nældefeber. Nogle gange er der halsbetændelse, hvæsen og trykken for brystet. I de mest seriøse og sjældne tilfælde, kan der være anafylaksi også. Det er grunden til, at man altid bør få vaccinen hos en læge.

Du vil måske være interesseret i at læse: Cubanere udvikler og deler kræftvaccine med resten af verden

Forventede resultater

Generelt, er der en moderat forbedring i løbet af det første år af behandlingen. Det vil være mere synligt i løbet af det andet år. I de fleste tilfælde, er der ingen symptomer i løbet af det tredje år, heller ikke selvom patienten ikke længere får indsprøjtningerne.

Nogle personer vil have brug for længere tid og andre vil fortsætte med at have milde symptomer. Når det kommer til allergi over for kæledyr, bør allergiske personer prøve at undgå al kontakt med dem, hvis det er muligt.

Det kan interessere dig ...
Typer af allergitest: Procedurer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Typer af allergitest: Procedurer

De forskellige typer af allergitest er kort sagt medicinske tests, som inkluderer et sæt at procedurer, der identificerer allergier eller overfølso...  • Fernández-Caldas, E. (2001). Presente y futuro de la inmunoterapia. ALERGOLOGIA E INMUNOLOGIA CLINICA, 16, 6-12.
  • Porras, O. (2008). Vacunación: esquemas y recomendaciones generales. Acta Pediátrica Costarricense.
  • Posfay-Barbe, K. M., & Greenberg, D. P. (2007). Vacunación. In Atlas de Alergia e Inmunología Clínica. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50023-5

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.