P-piller kun med gestagen: Fordele og bivirkninger

Den primære forskel mellem p-piller kun med gestagen og andre orale p-piller er, at de ikke indeholder østrogen. Det er en fordel for kvinder, der undgår denne komponent ud af præference, eller fordi de mener, at det påvirker deres helbred. 
P-piller kun med gestagen: Fordele og bivirkninger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Minipillen er en oral p-pille, der indeholder en lavere dosis af hormoner end de traditionelle p-piller. Disse piller er også kendt som p-piller kun med gestagen, da de ikke indeholder østrogen ligesom de andre.

P-piller kun med gestagen er små piller, der er 99% effektive, hvis de bruges perfekt, når det kommer til at forebygge graviditet. Det er dog svært for alle at nå sådan en grad af perfektion. Den normale effektivitetsgrad af minipillen er derfor 91%.

Hvordan virker p-piller kun med gestagen?

Minipiller tilbageholder ægløsningen med en lavere hormonel dosis sammenlignet med traditionelle p-piller. 

Ligesom andre orale p-piller forhindrer minipiller ægløsning. Det betyder, at deres effekt forhindrer frigivelsen af æg. Hvis der ikke er nogen æg, så kan der selvfølgelig ikke opstå en graviditet. 

Minipiller er mindre effektive end traditionelle p-piller, når det kommer til at tilbageholde ægløsning. De har dog to andre effekter, der ikke blot gør op for denne utilstrækkelighed, men også øger deres effektivitet til at forhindre undfangelse.

Disse effekter er som følger:

 • De får slimet i livmoderhalsen til at blive meget tykt. Det gør det svært for spermen at passere gennem den og nå æggelederne for at befrugte ægget.
 • De fortynder livmodervæggen. Det betyder, at hvis der alligevel er sperm til at befrugte et æg, så vil det være meget svært for ægget at sætte sig fast i livmoderen, og det vil gøre det usandsynligt, at der kan opstå en graviditet.

Hvem anbefales at tage p-piller kun med gestagen?

Med få meget specifikke undtagelser kan minipiller bruges af alle kvinder. Det bruges særligt af mødre, der ammer, da der er en idé om, at traditionelle p-piller kan forhindre mælkeproduktionen, selvom der ikke er nogen evidens for dette.

En læge vil formentlig anbefale brugen af minipiller, når kvinder har en historik med blodpropper i benene eller lungerne. Det samme forbehold tages, hvis der er en risiko for at udvikle sådanne propper, selvom man ikke har haft dem før.

Læs også: Skal jeg stoppe med at bruge prævention?

Nogle kvinder er varsomme med p-piller, der indeholder østrogen, på grund af de mulige bivirkninger. I sådanne tilfælde kan minipiller være et alternativ. De kan også blive ordineret, når en kvinde har dermatisis associeret med menstruationscyklussen.

Hvordan bør minipillerne tages?

Ideelt er det bedst at starte med at tage pillen den første dag af menstruationen, da det vil have en større præventiv effekt. Hvis man laver et skift fra traditionelle orale p-piller, skal ændringen foretages uden at forstyrre det daglige indtag.

Med andre ord skal man begynde dagen efter, man har taget den sidste p-pille. Man skal gøre brug af de følgende retningslinjer, for at minipillerne er effektive:

 • Tag én pille på samme tid hver dag. Hvis det ikke er muligt, er det bedst at opretholde et tidsinterval på højest tre timer.
 • Hvis man ikke kan begynde at tage pillen den første dag af menstruationen, så bør man bruge kondom i løbet af de efterfølgende syv dage, hvis man dyrker sex.
 • Kvinder, der ammer, kan bruge minipiller fra sjette uge efter fødslen.
 • Hvis man har brugt en p-sprøjte, er det bedste at begynde at tage minipiller fra den dag, man skulle have fået den næste injektion. 

Hvad skal man gøre, hvis man glemmer at tage en pille en dag?

Hvis en kvinde glemmer at tage pillen på det sædvanlige tidspunkt, bør hun tage den, så snart hun kan. Ideelt bør hun altid have dem med sig, så hun kan tage dem på ethvert tidspunkt, selvom hun ikke er hjemme.

Hvis der er gået mere end tre timer, siden man skulle have taget pillen, er det bedst at tage den hurtigst muligt. Foruden dette bør man bruge et kondom de efterfølgende to dage, hvis man dyrker sex. Hvis man glemmer at tage pillen i mere end tolv timer, så er man nødt til at bruge kondom i løbet af de efterfølgende syv dage. 

Kvinde, der har markeret sin menstruation i kalender

Fordele ved p-piller kun med gestagen

Den primære fordel ved minipiller er, at de ikke indeholder østrogen, ulig andre orale præventionsmidler. Det er ideelt for kvinder, der ikke ønsker at indtage disse hormoner enten af præference eller på grund af helbredsproblemer.

Andre fordele ved denne type prævention er, at de:

 • Er mere effektive end barrieremetoder såsom kondomer eller pessar.
 • Genererer som regel færre bivirkninger end konventionelle orale præventionsmidler.
 • Er sikre at bruge under amning.
 • Kræver ikke forstyrrelse af samleje for at bruge dem.
 • Hos nogle kvinder gør de menstruationscyklussen mere regelmæssig, kortere, mildere og mindre smertefuld. 
 • Det er en midlertidig præventiv metode, hvilket betyder, at man kan stoppe med dem på ethvert tidspunkt, og det påvirker ikke fertiliteten.

Ulemper ved minipiller

Minipiller har også ulemper. 

Den første af disse er kravet om disciplin. Det er, fordi man er nødt til at tage dem hver dag på samme tid for at opnå 99% effektivitet, hvilket kan være overvældende for nogle kvinder.

Andre ulemper er følgende:

 • Hos nogle kvinder kan de generere uregelmæssige menstruationsperioder. Med andre ord er det fravær af menstruation eller eventuel pletblødning mellem menstruationerne.
 • De kan forårsage humørsvingninger. Nogle kvinder kan miste interessen for at have sex.
 • De kan forårsage vægtøgning i nogle tilfælde.
 • De beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Hvis der er en usikkerhed omkring sikkerheden i henhold til din seksuelle partner, er det bedst at kombinere pillerne med kondom.
 • Nogle folk oplever hovedpine og/eller kvalme, når de bruger denne type piller.

Kontraindikationer og ugunstige effekter ved minipiller

Fejlraten er på en måde højere ved minipiller end de klassiske orale præventionsmidler. Det er estimeret, at 13 ud af 100 kvinder, der bruger denne metode, bliver gravide hvert år.

Der er en lidt højere risiko for ektopisk graviditet, hvilket er graviditet uden for livmoderen, når man bruger minipiller og bliver gravid. Der er dog ikke fundet nogen sammenhæng mellem denne metode og fødselsdefekter hos babyen.

Brug af minipiller rådes ikke til kvinder, der møder følgende kriterier:

 • Har lidt af brystkræft.
 • Oplever blødning fra livmoderen uden kendt årsag.
 • Har leversygdom.
 • Tager medicin for HIV/AIDS eller tuberkulose.
 • Har problemer med at overholde at indtage pillerne på samme tid hver dag.

Ja eller nej til p-piller kun med gestagen?

Denne præventionsmetode bliver mere effektiv, jo større disciplin man har. Blandt de kvinder, der tager pillen på samme tid hver dag og ikke glemmer det, er der kun én graviditet per 100. kvinde.

Hvis du begynder at tage minipiller og bemærker ugunstige reaktioner eller helbredsproblemer, er det bedst at konsultere med din læge hurtigst muligt. Det er sandsynligt, at denne metode så ikke er rigtig for dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Franco, Y., Mendoza-Fernández, V., & Lemini, C. (2003). Mecanismos de acción de los efectos protectores de los estrógenos sobre el sistema cardiovascular. Rev Fac Med UNAM, 46(3), 101-8.
 • PRATS, E. C., & FERNÁNDEZ, V. J. B. (2004). Anticonceptivos orales. Offarm, 23(9).
 • Monterrosa, A. (2006). Anticonceptivos orales de sólo progestina. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología, 57(1), 45-53.
 • Dr. Rafael Sánchez Borrego. Dr. Oscar Martínez Pérez. GUÍA PRÁCTICA EN ANTICONCEPCIÓN ORAL Basada en la evidencia. http://hosting.sec.es/descargas/AH_2003_GuiaPracticaAnticOral.pdf
 • Organización Mundial de la Salud. Planificación Familiar. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44074/?sequence=1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.