Tre sexproblemer hos kvinder, og hvad du skal gøre ved dem

Mange sexproblemer hos kvinder er relateret til stress, angst eller endda tabuer. Det er vigtigt at analysere situationen, finde årsagerne og lære at slappe af og nyde den gode sex.
Tre sexproblemer hos kvinder, og hvad du skal gøre ved dem

Last update: 26 august, 2022

Selvom sexproblemer er meget almindelige, er de stadig tabuiserede. Faktisk kan de påvirke både mænd og kvinder. I denne artikel vil vi dog fokusere på sexproblemer hos kvinder.

Lige meget hvad er det vigtige at finde frem til årsagerne, konfrontere dem og håndtere dem på den rigtige måde. Herunder kan du se de tre mest almindelige sexproblemer hos kvinder, og hvad du skal gøre ved dem.

Almindelige sexproblemer hos kvinder

Mange af de mest almindelige sexproblemer hos kvinder er relaterede til mentale problemer. Den ramte person kan være havnet i en ond cirkel af negativitet, hvor de kan have skyldfølelse over ikke at kunne nyde samleje eller være bange for at “skuffe” partneren.

Derfor omfatter de fleste behandlinger sexterapi. Seksuelle problemer kan give kvinder skyldfølelse, hvilket øger angstniveauet hos dem og dermed kun gør problemet værre.

Deres partners engagement er også vigtigt. Faktisk er deres attitude til partnerens sexproblemer nøglen til at håndtere dem. Derfor bør de aldrig kræve eller fremtvinge samleje. De bør i stedet være forstående og tålmodige.

Derfor er begge parters engagement og samarbejde nødvendige, da det forebygger stress og giver mulighed for at lære, slappe af og nyde sex.

Når det er sagt, vil vi kigge på de tre mest almindelige problemer hos kvinder.

Vaginisme: Gængse sexproblemer hos kvinder

Kvinde holder sig for skridtet som symbol for sexproblemer hos kvinder

Vaginisme karakteriseres ved ufrivillige sammentrækninger af musklerne omkring vagina. Den lukker i eller bliver for smal, hvilket giver smerter under samleje eller umuliggør det helt. Hvis der er smerter, refererer læger til det som dyspareuni.

Årsagerne kan være af både fysisk og psykisk karakter og blandt andet omfatte:

 • Endometriose.
 • Stiv jomfruhinde.
 • Vaginal stenose.
 • Angst ved penetrering.
 • Offer for voldtægt eller seksuelt misbrug.
 • Depression.

Ved ethvert tilfælde vil din gynækolog fortælle dig, hvad du skal gøre, og hvilken behandling du skal følge. Faktisk kan de endda fortælle dig, hvis du bør se en psykolog. Bækkenbundsøvelser anbefales altid, så du får bedre kontrol og styrke i bækkenbunden.

Anorgasme

Som navnet antyder, er anorgasme en forhindring i at få orgasme. Det kan endda forekomme, selv når der er nok stimulering og sexlyst. Derfor hænger det meget sammen med mentale udfordringer som depression, angst, seksuelle fordomme, tabuer osv.

For det meste omfatter behandlingen af anorgasme en vis mængde øvelser i selvbevidsthed. For eksempel at lære din krop at kende, teknikker til at øge sexlysten, brug af vibrator osv. Derudover kan sexterapi for par også hjælpe på problemet.

Nogle gange er anorgasme dog forårsaget af andre ting såsom overgangsalder. Ved disse tilfælde kan lægen ordinere østrogencremer.

Frigiditet (HSDD)

Kvinde nyder ikke sex

Frigiditet er en langvarig manglende sexlyst og interesse i seksuel kontakt, som i mange tilfælde får den ramte person til helt at undgå det. Dets årsager er primært psykiske. I mange tilfælde er der heller ingen åbenlys grund til den manglende sexlyst, som frustrerer mange kvinder.

Nogle af årsagerne til denne lidelse er:

 • Stress.
 • Angst.
 • Depression.
 • Problemer i forholdet.
 • Ubalance af hormoner.
 • Alkohol- eller stofmisbrug.
 • Overgangsalder.

Da mange forskellige ting kan føre til denne lidelse, er det nødvendigt, at den ramte bliver grundigt undersøgt for at kunne identificere dem, så problemet kan løses. Hvis årsagen er psykisk, kan kognitiv behandlingsterapi være til hjælp. Sexterapi for par kan også hjælpe.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Seksuel dysfunktion hos diabetikere

Slip dig løs, slap af og udforsk

Glad par i sengen

Bortset fra perioder med hormonskifte, såsom overgangsalder eller graviditet, hænger de fleste sexproblemer hos kvinder sammen med mentale udfordringer. Uanset om det er, fordi seksualitet stadig er tabuiseret, eller af andre grunde, er det bedst at gå til en specialist og tage imod din partners hjælp og støtte.

Kvinder bør aldrig få skyldfølelse over deres sexproblemer. De bør heller aldrig blive tvunget til noget. Det vil kun øge stressniveauet og derved forværre problemerne.

Det vigtige er at finde frem til årsagerne og derfra tålmodigt udforske sin egen seksuelle selvbevidsthed og frigørelse, indtil du igen kan nyde goderne ved et sundt sexliv.

It might interest you...
Alt om ændringerne i seksualitet hos ældre
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Alt om ændringerne i seksualitet hos ældre

Selvom fysiske og psykologiske ændringer finder sted hos ældre, som påvirker deres seksualitet, så betyder det ikke, at det er slutningen på deres ... • Bodenmann G et al. “The association between daily stress and sexual activity”, J Fam Psychol. 2010 Jun;24(3):271-9. doi: 10.1037/a0019365.
  • Andrea Bradford y Cindy M. Meston, “The impact of anxiety on sexual arousal in women”, Behav Res Ther. 2006 Aug; 44(8): 1067–1077.
  • Endocrinol Metab Clin North Am. “Menopause and Sexuality”, Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep; 44(3): 649–661, doi: 10.1016/j.ecl.2015.05.009

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.