Palumboisme: Virkningerne af overskud af steroider hos bodybuildere

Palumboisme er en konsekvens af anabolske stoffer. Over tid kan det forårsage fysiske disproportioner. Læs mere om dets oprindelse i denne artikel.
Palumboisme: Virkningerne af overskud af steroider hos bodybuildere

Sidste ændring: 18 august, 2021

Virkningerne af overskud af steroider hos bodybuildere er et meget vigtigt emne.

Palumboisme er en sjælden fysisk tilstand, der påvirker bodybuildere, som misbruger nogle præstationsfremmende stoffer. Især forårsager det en forstørrelse af maven og i mindre grad brystkassen og ekstremiteterne.

Dette udtryk kommer fra en atlet ved navn Dave Palumbo, der konkurrerede mellem 1995 og 2004. De fysiske ændringer, han oplevede, var så tydelige, at de tiltrak sig opmærksomhed fra mange forskere og fans i feltet. Af denne grund blev tilstanden til sidst opkaldt efter ham.

Det er sjældent i dag, så de terapeutiske muligheder er fortsat knappe.

Men hvad består det egentlig af? Hvad er den mulige behandling?

Nedenstående fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide.

Hvordan opbygger en bodybuilder muskler?

Processen med muskelvækst eller hypertrofi tager tid og kræfter. Det er noget, som bodybuildere godt kender til. Fra et molekylært synspunkt består muskler af rigelige proteiner, der kan trække sig sammen for at tillade bevægelse af dette væv.

Under træningssessioner genereres et højt stressniveau i musklen. Dette forårsager nedbrydning af nogle fibre, som med en tilstrækkelig tilførsel af proteiner og kulhydrater gennem kosten kan udskiftes og endda oprettes i større mængde.

Sidstnævnte giver anledning til muskelvækst, som er konstant blandt disse atleter, da de skal tilpasse sig mere og mere krævende situationer.

En mand, der løfter vægte

Visse stoffers rolle i muskelvækst

Talrige faktorer, såsom aktiviteten af visse hormoner, påvirker hypertrofi. For eksempel er testosteron et steroidhormon, der fremmer væksten af dette og andre organer. Så overskud af steroider kan forårsage problemer i denne henseende.

Faktisk er dette en af grundene til, at mænd har en tendens til at have større kropsproportioner end kvinder. Sættet med stoffer, der fremmer væksten af et bestemt væv, kaldes “anabolsk”.

Det er det modsatte af dem, der nedbryder eller formindsker størrelsen på visse organer, kaldet “katabolisk”. Testosteron, væksthormon og insulin er anabolske. Kortisol er derimod et katabolsk hormon.

Overskud af steroider hos bodybuildere: Hvad er palumboisme, og hvad er dets oprindelse?

Palumboisme refererer til stigningen i mavens omkreds, der forekommer hos bodybuildere, som misbruger visse stoffer. Da tilfælde begyndte at blive dokumenteret i kølvandet på Dave Palumbos fotografier, var sygdommens oprindelse ikke særlig klar.

Selvom det ofte er forbundet med brugen af anabolske steroider – stoffer afledt af testosteron, der optimerer muskelvækst – er det mere sandsynligt, at væksthormon og insulin er ansvarlige.

Ifølge en udgivelse fra World Anti-Doping Agency (WADA) er begge stoffer forbudt i konkurrencer. Dette er ikke kun på grund af de negative helbredseffekter, men også på grund af den midlertidige fordel, det giver i forhold til andre konkurrenter.

Hvad forårsager forstørrelse af maven?

Overskydende væksthormon, også kaldet “somatotropin”, forårsager akromegali eller gigantisme. Denne tilstand opstår normalt som et resultat af en tumor i hypofysen, der er placeret bagerst i kraniet.

Berørte patienter oplever overdreven vækst af mange af deres organer, lemmer og endda dele af ansigtet. I tilfælde af palumboisme kan overdreven administration af væksthormon og insulin have de samme virkninger på væksten af organer i maven.

Palumboisme er imidlertid ikke almindeligt og påvirker kun en lille del af bodybuildere, der misbruger stoffer. Hos nogle patienter forekommer disse symptomer ofte, når de følger en hyperkalorisk diæt, eller hvis der er visse stressfaktorer.

En mand med piller

Mulig behandling for overskud af steroider hos bodybuildere

Ifølge en udgivelse af portalen Health Research Policy kan palumboisme ikke helbredes. Symptomer kan reduceres, hvis personen holder op med at bruge stoffer, selvom de ikke altid bliver helt omvendt.

Nogle mennesker kan have gavn af psykologisk eller psykiatrisk terapi, der sigter mod at undgå disse selvdestruktive vaner. Dette kan blive vanskeligere for dem, der lever af de økonomiske gevinster ved konkurrencer.

Regelmæssig brug af anabolske steroider eller overskud af steroider kan føre til sociale problemer, mens pludselig seponering af anabolske steroider kan føre til alvorlige abstinenssymptomer. Af disse grunde anser US National Institute on Drug Abuse disse stoffer som værende vanedannende.

Forebyggelse af overskud af steroider hos bodybuildere

Den mest oplagte foranstaltning, som en person kan tage for at forhindre denne sygdom, er at stoppe med at forbruge anabolske stoffer. Selvom mange af dem forekommer naturligt i menneskekroppen, er overdreven administration til rekreative eller atletiske formål ofte kontraproduktivt.

Ansvarlig konkurrence og intet overskud af steroider

Afslutningsvis kan du undgå mange problemer ved ikke at misbruge anabolske stoffer. Konkurrencer bør søge at fremme konkurrenceevne og personlig vækst, men altid under sunde forhold.

Palumboisme er et godt eksempel på de konsekvenser, denne adfærd kan generere. Heldigvis er der meget få tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Krzysztofik M, Wilk M, Wojdała G, Gołaś A. Maximizing Muscle Hypertrophy: A Systematic Review of Advanced Resistance Training Techniques and Methods. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4897. Published 2019 Dec 4. doi:10.3390/ijerph16244897
  • Pasiakos, Stefan M et al. “Effects of testosterone supplementation on body composition and lower-body muscle function during severe exercise- and diet-induced energy deficit: A proof-of-concept, single centre, randomised, double-blind, controlled trial.” EBioMedicine vol. 46 (2019): 411-422. doi:10.1016/j.ebiom.2019.07.059
  • Avella R, et al. Los esteroides anabolizantes androgénicos, riesgos y consecuencias. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient.15(Supl. Olimpismo):47-55,2012.
  • Fernandes V, et al. Hormônio do crescimento e exercício físico: considerações atuais. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences 2008;44(4):549-562.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.