4 kalorierige veganske fødevarer til vægtøgning

Opdag de veganske fødevarer, du bør inkludere i din kost, hvis du ønsker at tage på. Gå ikke glip af dem! Læs med for at lære mere.
4 kalorierige veganske fødevarer til vægtøgning

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er du veganer, og prøver du at tage på? Opdag de bedste kalorierige veganske fødevarer, som vil lade dig opbygge muskelmasse og tage på!

Ved at følge en vegansk kost er det gængs at tabe vægt. Du kan dog opretholde din idealvægt og endda tage nogle få kilo på, hvis du er særligt opmærksom på, hvad du spiser. Lad os se på nogle kalorierige veganske fødevarer, som du ikke må gå glip af i din kost.

Kalorierige veganske fødevarer

For at tage på er det essentielt, at man spiser veganske fødevarer, som er rige på kalorier. På den måde vil man have masser af energi og vil være i stand til at omdanne næringsstoffer til muskelmasse.

1. Kalorierige fødevarer: Vegetabilske olier

Vegetabilske olier er kalorierige veganske fødevarer

Vegetabilske olier er den perfekte løsning at tilføje til dine måltider. De giver derudover E-vitamin og umættede fedtsyrer. Lad os herefter se på, hvor mange kalorier de primære olier indeholder:

  • Oliven: 899 kcal per 1,2 dl.
  • Raps: 884 kcal per 1,2 dl.
  • Kokos: 899 kcal per 1,2 dl.
  • Solsikke: 899 kcal per 1,2 dl.

Den gode nyhed er, at man kan spise dem i alle ens fire daglige måltider. Hvordan? For eksempel kan man tilføje en smule vegetabilsk olie til sit brød med avocado. Man kan derudover tilføje det til salatdressing, hjemmelavet brød og endda pasta med olie og grøntsager. Man kan endda tilføje dem til smoothie med frugter og grøntsager!

2. Kalorierige veganske fødevarer: Nødder

Forskellige nødder

Nogle af de bedste kalorierige veganske fødevarer er nødder. De er perfekte til at tilfredsstille sulten mellem måltider og er en sund snackMan kan derudover tilføje dem til suppe, salat, retter eller endda vegansk yoghurt!

Læs også denne artikel: Fordelene ved nødder i vores kost

Valnødder

Valnødder indeholder 611 kcal per 1,5 dl. Vi anbefaler dem, eftersom de er en kilde til omega-3 fedtsyrer, folat, B-vitaminer, fiber og proteiner.

Dets proteiner indeholder ikke methionin, som er en essentiel aminosyre. Vi anbefaler derfor at kombinere dem med kornsorter. For eksempel kan man lave brød for at få protein ligesom den måde, som dyr gør det på. På den anden side indeholder de jern, kalium, selen, magnesium, fosfor og zink.

Hasselnødder

Hasselnødder indeholder 587 kcal per 1,5 dl. De er rige på oliesyre, E-vitamin, folat og B6-vitamin. De indeholder derudover mineraler såsom jern, magnesium, calcium og kalium. De indeholder også protein af god kvalitet og aminosyren, L-arginin.

Macadamianødder

Macadamianødder er meget populære nutildags. De er meget nærende og rige på calcium, jern, fosfor og B-vitaminer. De indeholder derudover 602 kcal per 1,5 dl. Deres store indhold af fedt gør dem glimrende til at lave vegansk mayonnaise foruden at spise dem som en snack eller i salat.

Pistacienødder

De indeholder 551 kcal per 1,5 dl. De er også glimrende i søde retter såsom is, kage og andre desserter. Du kan dog også tilføje dem til saltede retter såsom pastasovs.

Cashewnødder

Disse nødder er rige på magnesium og B-vitaminer (B1 og B2) samt proteiner og sporstoffer. De indeholder derudover 570 kcal per 1,5 dl.

3. Kalorierige veganske fødevarer: Kornsorter

Forskellige kornsorter

Kornsorter er en af grundpillerne i en balanceret kost. Sammen med grøntsager og frugter bør man spise dem hver dag. For eksempel er nogle vigtige eksempler hvede, ris, majs, rug, havre, byg og hirse.

Kornsorter indeholder cirka den samme mængde kalorier som hinanden, eftersom de primært består af kulhydrater. Stivelsen indeni frøene giver os faktisk energi.

I gennemsnit indeholder de mellem 7 og 15% protein. For at blive absorberet bedre anbefaler vi, at man spiser disse kornsorter med bælgfrugter. På den måde kan man opnå protein, der minder om animalsk kød. De giver også B-vitaminer, kalium, jern, calcium og zink blandt andre mineraler.

Gå ikke glip af denne artikel: Fordelene ved at spise fuldkornspasta

4. Kalorierige veganske fødevarer: Bælgfrugter

Forskellige bælgfrugter i poser og hænder

Bælgfrugter har en glimrende ernæringsmæssig værdi med omkring 350 kcal per 1,5 dl. Når de tilberedes, kan den kaloriemæssige værdi ændre sig afhængig af typen af bælgfrugter, og hvordan man tilbereder dem.

De er faktisk den primære kilde til plantebaseret protein, hvor de bidrager med mellem 19 og 36% af protein af god kvalitet. De er derudover rige på kulhydrater, primært stivelse, samt fiber, flerumættede fedtsyrer, mineraler (kalium, fosfor, zink, jern og magnesium) og B-vitaminer (B1, B3 og B6) og folat.

Konklusion

Tøv ikke med at tilføje disse kalorierige veganske fødevarer til din kost. Vær også sikker på at motionere regelmæssigt, hvis du prøver at tage på. Husk at tale med en professionel for at få hjælp til at organisere din kost, så du ikke mangler nogen næringsstoffer.

Det kan interessere dig ...
Passer det, at kalorier bliver omdannet til fedt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Passer det, at kalorier bliver omdannet til fedt?

Ser du på kalorieindholdet i mad for at se, om det er fedende? Passer det, at kalorier bliver omdannet til fedt? Lær mere om kalorier i kosten lige...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jeromson S., Gallagher IJ., Galloway SDR., Hamilton DL., Omega 3 fatty acids and skeletal muscle health. Mar Drugs, 2015. 13 (11): 6977-7004
  • Sieber CC., Malnutrition and sarcopenia. Aging Clin Exp Res, 2019. 31 (6): 793-798.
  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.