Papillomer i munden: Tegn og forebyggelse

HPV er den største risikofaktor for livmoderhalskræft. Men papillomavirusinfektion i munden er også forbundet med orofaryngeale læsioner.
Papillomer i munden: Tegn og forebyggelse
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 15 februar, 2024

Human papillomavirus (HPV) er en del af familien Papillomaviridae, som er i stand til at inficere forskellige arter. Der er beskrevet mere end 100 typer af HPV hos mennesker, som påvirker huden eller slimhinderne. I denne artikel skal vi se nærmere på papillomer i munden.

Oropharyngeal-regionen er et af de vigtigste steder for denne virus i kroppen. Faktisk er forekomsten af denne type infektioner steget i de senere år. Hvad er de vigtigste årsager? Hvordan kan man opdage den? Find ud af det her!

Om human papillomavirus (HPV)

HPV er blevet klassificeret i to hovedgrupper, afhængigt af den onkogene kapacitet af de læsioner, den producerer. Højrisikovira er dem, der er involveret i udviklingen af kræft.

I mellemtiden omfatter lavrisiko-HPV vira, der forårsager læsioner, som betragtes som godartede, såsom vorter eller kondylomer. Det kræver specialiserede undersøgelser at afgøre, hvilken type virus der er til stede i en læsion.

Årsager til papillomer i munden

Den vigtigste kilde til HPV-infektion er samleje. Derfor er det klassificeret som en seksuelt overført infektion. Faktisk er det den mest udbredte virale kønssygdom på verdensplan.

Papillomer i munden er mindre almindeligt end i den anogenitale region. Det er resultatet af regelmæssig oralsex. Derudover er andre ikke-seksuelle smitteveje også mulige.

Hos nyfødte er fødselskanalen den vigtigste smittekilde. Ligeledes er transplacental passage og passage gennem fostervand også en mulighed.

På den anden side er der også beskrevet autoinokulation, hvor en læsion i en kropsregion kan tjene som kilde til infektion et andet sted .

Eksempel på papillomer i munden
Den vigtigste overførselsvej for human papillomavirus (HPV) er seksuel.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: HPV-vaccinen og mundhygiejne: Hvordan er de relateret?

Risikofaktorer forbundet med oral HPV

Flere undersøgelser har identificeret nogle faktorer, der øger sandsynligheden for HPV-infektion. Selvom litteraturen er mere omfattende i forhold til anogenital infektion, er papillomer i munden også relateret til individuel adfærd, der betragtes som risikabel.

Bortset fra oralsex er nogle af de faktorer, der er involveret i HPV-transmission, følgende:

 • Tidlig indledning af samleje.
 • Et højt antal seksuelle partnere.
 • Ubeskyttet seksuelt samvær.
 • Rygning.
 • Almindeligt alkoholforbrug.
 • En historie med infektion fra andre typer HPV.

Køn nævnes også af nogle forfattere som en risikofaktor, da der ses en højere frekvens af oral HPV hos mænd end hos kvinder. Det er dog muligt, at denne forskel er relateret til mænds højere forbrug af alkohol og tobak samt alderen for seksuel aktivitet.

Hvordan inficerer HPV mennesker?

Viruspartikler skal ind i epitelet for at kunne inficere det. Derfor er det blevet fastslået, at der skal være en tidligere læsion i huden eller slimhinden, hvor HPV vil befinde sig.

Men disse sår er normalt mikroskopiske. Derfor kan ethvert mikrotraume fungere som en indgangsportal for virussen. Mundhulen er et område, der er modtageligt for denne type traumer.

Dette behov for forudgående skade skyldes, at HPV kun er i stand til at inficere celler i det dybeste lag af pladeepitelet, som findes i huden og slimhinden. Derfor er det kun muligt at observere papillomer på disse steder.

De dybere lag leverer celler til de yderste lag, da basalcellerne reproducerer og migrerer til overfladen. En HPV-inficeret celle bevæger sig således gennem hele epitelets tykkelse.

Kliniske manifestationer af HPV i mundhulen

I de fleste tilfælde er HPV-infektion asymptomatisk og kan gå ubemærket hen. Men de læsioner, den frembringer, har karakteristika, der gør det muligt for tandlæger og læger at genkende dem. De vigtigste kliniske manifestationer er beskrevet nedenstående.

Papillomer i munden

Denne er lille (mindre end en centimeter i diameter) og normalt en enkelt læsion. Den er placeret på tungen, den bløde gane, drøblen, frenulum eller zinniolen. Den har et blomkålslignende udseende med en lyserød eller hvid farve.

Den er normalt smertefri, og den vokser hurtigt. Den forårsages af stammer med lav onkogen risiko. Den rammer folk i alle aldre, men er hyppigere hos personer i alderen mellem 30 og 50 år.

Condyloma acuminatum

Denne læsion er lidt større end papillomer i munden (op til 3 centimeter). Den har et blomkålslignende udseende og kan være enkeltstående eller multiple. Når sidstnævnte forekommer, er tendensen, at læsionerne er grupperet sammen.

Condyloma acuminatum er relateret til undertyper med lav onkogen risiko (HPV-6 og HPV-11), men overførslen af denne infektion sker seksuelt.

Multifokal epitelial hyperplasi

I modsætning hertil er læsionerne ved multifokal epitelial hyperplasi eller Heck’s sygdom ikke ru, selvom de ser hævede ud. Væksten er langsom, og farven er som regel den samme som på stedet.

De er multiple og optræder normalt på læberne eller på tungens laterale kant. Det rammer hovedsageligt børn.

Forebyggelse af papillomer i munden

Da symptomerne kan gå ubemærket hen, er forekomsten af HPV-infektion høj, hvilket gør det vanskeligt at træffe effektive foranstaltninger for at undgå infektion.

På trods af dette er den vigtigste forebyggelse baseret på at tilegne sig ansvarlig seksuel adfærd. I den forbindelse er seksualundervisning i en tidlig alder grundlæggende.

Vacciner og papillomer i munden

Vacciner er blevet udviklet til at forhindre infektion med nogle typer HPV, især dem, der er relateret til udvikling af kræft. Af denne grund er den største effektivitet i deres administration observeret før starten af det seksuelle liv, da muligheden for at have været smittet før vaccinen er ubetydelig.

De nuværende muligheder for HPV-profylakse er følgende:

 • Gardasil, fremstillet af Merck Laboratories. Den beskytter mod HPV-type 6, 11, 16 og 18 og er effektiv til at forebygge kræft og vorter.
 • Cervarix, fra GlaxoSmithKline. Giver beskyttelse mod HPV-stammerne 16 og 18, som er involveret i udviklingen af cervikal neoplasi.
 • Gardasil 9, fra MSD. Den giver immunitet mod type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.
Person vaccineres
HPV-vacciner er i øjeblikket den vigtigste metode til forebyggelse mod denne infektion.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Er vacciner farlige for helbredet?

Forholdet mellem HPV og kræft i svælget

HPV er den største risikofaktor for livmoderhalskræft. Men det er også involveret i neoplasmer i den anogenitale region og svælget.

Af de onkogene HPV-typer, der er til stede i pladecellecarcinom i hoved og hals, er HPV 16 den hyppigste. Men i modsætning til livmoderhalskræft er der behov for flere undersøgelser i svælget for at fastslå egenskaberne i denne region.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Candotto V, Lauritano D, Nardone M, et al. HPV infection in the oral cavity: epidemiology, clinical manifestations and relationship with oral cancer. Oral Implantol (Rome). 2017;10(3):209-220. Published 2017 Nov 30. doi:10.11138/orl/2017.10.3.209
 • Contretas, W.; Venegas, L.; Virus Papiloma Humano en Cáncer Oral y Orofaríngeo. Revisión de la Literatura; International Journal of Odontostomatology; 9 (3): 427 -435; 2015.
 • Mirghani, H.; Saint-Guily, L.; Virus del Papiloma Humano y Cáncer de Orofaringe; EMC – Otorrinolaringología; 45 (1); 2016.
 • Boguñá, N.; Capdevila, L.; Jané-Salas, E.; El Virus del Papiloma Humano y su Relación con la Patología de la Cavidad Oral; Med Clin (Barc); 153 (4): 157 – 164; 2019.
 • Cab, B; Hernández, S.; Rueda, F.; Conde, L.; Gómez, J.; Refugio, M.; Epidemiología de la Infección Oral por VPH en Sujetos Jóvenes Sanos; Revista Chilena de Infectología; 34 (6); 557 – 562; 2017.
 • Cháirez, P.; Vega, M.; Zambrano, G.; García, A.; Maya, I.; Cuevas, J.; Presencia del Virus Papiloma Humano en la Cavidad Oral. Revisión y Actualización de la Literatura: International Journal of Odontostomatology; 9 (2): 233 -238; 2015.
 • Medina, M.; Medina, M; Merino, L.; Consideraciones Actuales sobre la Presencia de Papilomavirus Humano en la Cavidad Oral; Avances en Odontoestomatología; 26 (2); 2010.
 • Ledesma, C.; Vega, E.; Garcés M.; Cardiel M.; Juárez C.; Hiperplasia Multifocal del Epitelio. Reporte de Nueve Casos; Medicina Oral Patología Oral y Cirugía Bucal; 10: 394 – 401; 2005.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.