HPV-vaccinen og mundhygiejne: Hvordan er de relateret?

De gavnlige virkninger af HPV-vaccinen kan også gælde for mundhygiejnen. Vi fortæller dig om sammenhængen mellem denne forebyggende foranstaltning og mundkræft.
HPV-vaccinen og mundhygiejne: Hvordan er de relateret?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 24 oktober, 2022

Den forebyggende virkning af HPV-vaccinen (human papillomavirus) på kønsorganer og anale læsioner er velkendt, men vaccinen kan også have fordele for mundhygiejnen. Flere forskere undersøger i øjeblikket denne sammenhæng mellem HPV-vaccinen og mundhygiejne.

HPV-vacciner, der er godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), anvendes til at forebygge infektion med humant papillomavirus (HPV) samt forstadier til kræft og dermed forbundne kræftformer.

Selv om HPV forårsager sygdomme i munden, herunder oropharynxcancer, er der kun få beviser for, at vaccinen virker i munden. I USA er forekomsten af HPV-kræft steget i de seneste årtier.

Mere end halvdelen af tilfældene er relateret til en enkelt højrisiko-HPV-type, HPV 16, en af de stammer, der er omfattet af FDA-godkendte vacciner.

Alligevel er disse lægemidler ikke blevet specifikt godkendt til at forebygge mundkræft. Nogle undersøgelser forbinder dog denne immunisering med fordele for mundhygiejnen. Vi fortæller dig mere om det i denne artikel.

HPV-vaccinen

HPV-vacciner beskytter mod infektioner med humant papillomavirus (HPV). Disse bakterier er en gruppe af mere end 200 beslægtede vira, der forårsager forskellige læsioner i hele kroppen.

Mere end 40 typer HPV overføres ved direkte seksuel kontakt. Blandt disse er der to stammer, der forårsager kønsvorter, og ca. 12 typer, der forårsager kræft, f.eks. anal-, livmoderhals-, penis-, vulva-, vaginal- og oropharynxkræft.

Der findes i øjeblikket tre FDA-godkendte vacciner, der beskytter mod infektion med nogle sygdomsfremkaldende HPV-typer:

 • Gardasil ®
 • Gardasil 9 ®
 • Cervarix ®

Alle tre forebygger infektion med HPV-typerne 16 og 18, to af de stammer med højrisiko, der forårsager ca. 70 % af livmoderhalskræft og en højere procentdel af andre kræftformer.

Gardasil ®-vaccinen beskytter også mod infektion med HPV-typerne 6 og 11, som forårsager 90 % af kønsvorterne. I mellemtiden beskytter Gardasil 9 ®, der blev godkendt i 2015, mod de samme fire HPV-typer som sin forgænger og yderligere fem typer (31, 33, 45, 52 og 58), som forårsager livmoderhalskræft.

I USA er Gardasil 9 ® den eneste HPV-vaccine, der anvendes. De to andre varianter anvendes stadig i andre lande.

Pige med plaster efter HPV-vaccine

Forskere har observeret, at HPV-vaccinen har positive virkninger på mundhygiejnen ved at reducere risikoen for infektioner med human papillomavirus.

På jagt efter en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og mundhygiejne

Verdenssundhedsorganisationens (WHO) Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) har i samarbejde med forskere fra Costa Rica og USA’s National Cancer Institute (INC) gennemført undersøgelser, der viste, at vaccinen mod human papillomavirus type 16 og 18 – der anvendes til forebyggelse af livmoderhalskræft – også gavner mundhygiejnen.

Den er især i stand til at give en stærk beskyttelse mod HPV-infektioner i munden, der er forbundet med kræft i mundhulen og mandlerne. For at undersøge forholdet mellem HPV-vaccination og HPV-infektioner i munden blev data fra 2 627 unge voksne, der deltog i en sundhedsundersøgelse i USA, analyseret.

Undersøgelsen viste, at hyppigheden af mundinfektioner med fire HPV-typer, herunder de to kræftfremkaldende højrisikotyper, var 88 % lavere hos dem, der havde fået mindst én dosis HPV-vaccine, end hos dem, der ikke havde fået den.

Disse resultater tyder på, at den HPV-vaccine, der i øjeblikket anvendes, også kan have gavnlige virkninger på mundhygiejnen. Den kan reducere infektioner i munden med human papillomavirus og dermed reducere risikoen for oropharynxcancer.

Nogle data fra den amerikanske undersøgelse

NHANES-data fra 2011 til 2014 fra mænd og kvinder i alderen 18 til 33 år blev inkluderet i undersøgelsen, fordi de tilhørte den første gruppe i USA, der modtog vaccinen.

Forskerne undersøgte mundvæskeceller fra alle undersøgelsens deltagere. De testede for tilstedeværelsen af 37 HPV-typer, herunder type 6, 11, 16 og 18, som er dækket af Gardasil®-vaccinen.

Hyppigheden af mundinfektioner med disse fire HPV-typer var 1,61 % hos uvaccinerede unge voksne. I den vaccinerede befolkning var den derimod kun 0,11 %.

Reduktionen i hyppigheden af virus i munden i forbindelse med vaccination er 88 %. Blandt mænd var hyppigheden af oral infektion med de fire HPV-typer 2,1 % hos de uvaccinerede og 0,0 % hos personer, der havde fået vaccinen.

Vaccinationsfrekvensen var lav, idet kun 29,2 % af kvinderne og 6,9 % af mændene i undersøgelsen havde fået mindst én dosis HPV-vaccine før det 26. år.

Forskerne anslår, at i en uvaccineret befolkning kan ca. 1 million unge voksne have en oral infektion med en af disse HPV-typer fra vaccinen. Hvis de alle var blevet vaccineret, kunne næsten 900.000 af disse infektioner være blevet forhindret.

Undersøgelsen af HPV-vaccinen i Costa Rica

Undersøgelsen i Costa Rica blev oprindeligt gennemført for at evaluere vaccinens effektivitet mod livmoderhalskræft. Derefter fulgte en analyse af dens effektivitet på andre anatomiske steder, f.eks. i mundhulen.

Mellem år 2004 og 2005 modtog i alt 7.466 raske kvinder i alderen 18-25 år enten HPV 16/18-vaccinen eller hepatitis A-vaccinen som kontrol. Der blev udtaget mundsvab fra 5.840 deltagere, som blev brugt til at evaluere vaccinens effektivitet mod orale HPV-infektioner.

Forskerne konstaterede, at vaccinen er i stand til at reducere orale HPV 16- og 18-infektioner hos mere end 90 % af deltagerne op til fire år efter vaccinationen.

En stadig hyppigere type kræft

Det anslåede antal nye tilfælde af kræft i oropharynx, som omfatter mandlerne og tungebunden, er ca. 85.000 om året hos begge køn på verdensplan. Mænd har fire gange større risiko for at blive ramt af sygdommen end kvinder.

Traditionelt har ondartede læsioner i mund og svælg været forbundet med tobaks- og alkoholforbrug. I dag er 30 % af kræftformerne i dette område forbundet med HPV, der er forbundet med seksuel adfærd som f.eks. oralsex.

Faktisk er påvisningsgraden af HPV i tumorprøver fra mund- og svælg i de sidste 20 år steget fra 16 % til 70 %. Forskere postulerer, at der i de kommende årtier kan være flere tilfælde af HPV-associeret oropharynxkræft end livmoderhalskræft i USA.

Oropharynxcancer er er blevet mere udbredt blandt unge hvide mænd i USA. Dette hænger sammen med ændringer i den seksuelle adfærd i de seneste årtier.

HPV er således en risikofaktor, der bidrager til udviklingen af oropharynxkræft. Hvis den ikke behandles i tide, kan mundhulekræft være dødelig.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Er vacciner farlige for helbredet?

Hvordan opdages mundkræft?

Regelmæssige besøg hos tandlægen er afgørende for at opdage tegn i munden, der kan være forbundet med mundkræft. Her er nogle af de symptomer, som din tandlæge vil kigge efter, når han/hun foretager en rutinemæssig undersøgelse:

 • Smerter i munden, der ikke forsvinder.
 • Sår, der ikke heler.
 • Pletter på mundslimhinden.
 • Følelsesløshed på tungen eller andre områder i munden.
 • En knude i halsen.
 • Svært ved at synke eller tale.

Hvis du har nogle af disse problemer i munden, må du ikke tøve med at kontakte din tandlæge så hurtigt som muligt, især hvis problemet varer ved i mere end to uger.

Hvis tandlægen opdager mistænkelige tegn, vil han eller hun foretage flere prøver og supplerende undersøgelser for at nå frem til en præcis diagnose. I tilfælde af en ondartet læsion er prognosen bedre, jo hurtigere den behandles.

Du bør også vide, at HPV-infektioner i munden ikke kun giver anledning til mundkræft. Tilstedeværelsen af virusset i mundslimhinden forårsager også sår, knuder eller hvidlige, hævede og undertiden behårede eller blomkålslignende vækster.

Det er vigtigt, at tandlægen undersøger og vurderer disse læsioner for sandsynligheden for malign vækst.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan man genkender negletumorer

HPV-vaccinen og mundhygiejne

HPV-vaccinen anvendes for at forebygge læsioner, der stammer fra seksuelt overførte infektioner. Desuden synes den at yde beskyttelse på mundniveau ved at bekæmpe de virusstammer, der forårsager de fleste former for oropharynxkræft.

Selv om der er behov for mere dokumentation for denne sammenhæng, postuleres den som et vigtigt redskab til at reducere orale HPV-infektioner, der, som du har set, er en risikofaktor for ondartede læsioner i munden.

Human papillomavirus kan forårsage en række problemer i hele kroppen. Men en effektiv vaccine er en enkel måde at reducere risikoen på. Derfor er det tilrådeligt at gennemføre HPV-vaccinen.

En kvindes tænder undersøges

Selv om forskningen stadig er i gang, kan HPV-vacciner være med til at reducere risikoen for sygdomme i munden, f.eks. kræft.

Hvem bør få HPV-vaccinen?

Den amerikanske tandlægeforening (ADA) støtter HPV-vaccinen som en effektiv og sikker måde til at reducere risikoen for HPV-infektioner i munden og de kræftformer, de kan forårsage.

ADA har godkendt HPV-vaccinen til personer af begge køn mellem 9 og 45 år. Derfor er det ikke kun en forebyggende foranstaltning for børn og unge voksne.

Afhængigt af land og type vaccine varierer tidsplanerne for indgivelse af vaccinen. Følgende er anbefalet af Centers for Disease Control and Prevention (CDC):

 • Ideelt set gives den ved 11-12 års alderen: Der skal gives to doser HPV-vaccine med 6-12 måneders mellemrum. Den gives til både piger og drenge. Hvis vaccinerne gives med mindre end fem måneders mellemrum, er det nødvendigt med en tredje dosis.
 • Hvis man starter efter 15-årsalderen: Der er behov for tre doser HPV-vaccine inden for seks måneder.

Som med enhver vaccine kan der forekomme ømhed eller rødme i det injicerede område af armen efter indgift. Generelt observeres patienten i 15 minutter for at udelukke eventuelle bivirkninger. Herefter kan patienten fortsætte sin daglige rutine som normalt.

Hvis du ikke er blevet vaccineret mod HPV, skal du kontakte en læge i primærsektoren for at få passende rådgivning og for at påbegynde vaccinationsplanen.

HPV-vaccinen og mundhygiejne: Pas på din mund

Vacciner er ikke kun til at forebygge røde hunde, mæslinger og influenza. At gennemføre HPV-vaccinationsplanen giver flere sundhedsfordele.

Den hjælper med at forebygge farlige forandringer i kønsorganerne, men den er også et redskab til at passe på mundhygiejnen, som beskrevet her i artiklen om sammenhængen mellem HPV-vaccinen og mundhygiejne.

Hvis du reducerer din risiko for mundinfektioner med human papillomavirus, mindsker du risikoen for at få alvorlige sygdomme som f.eks. kræft.

Tøv derfor ikke med at få rådgivning for at få dine vaccinationer opdateret og dermed passe på din sundhed, herunder din mundhygiejne.

Det kan interessere dig ...
Hvad er HPV?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er HPV?

Hvad er HPV? Human Papilloma Virus (HPV) er en seksuelt overført infektion. HPV-infektioner er for det meste ufarligt og går over af sig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chaturvedi, A. K., Engels, E. A., Pfeiffer, R. M., Hernandez, B. Y., Xiao, W., Kim, E., … & Gillison, M. L. (2011). Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States. Journal of clinical oncology29(32), 4294.
 • Gillison, M. L., Chaturvedi, A. K., & Lowy, D. R. (2008). HPV prophylactic vaccines and the potential prevention of noncervical cancers in both men and women. Cancer113(S10), 3036-3046.
 • Chaturvedi, A. K., Graubard, B. I., Broutian, T., Pickard, R. K., Tong, Z. Y., Xiao, W., … & Gillison, M. L. (2018). Effect of prophylactic human papillomavirus (HPV) vaccination on oral HPV infections among young adults in the United States. Journal of Clinical Oncology36(3), 262.
 • Herrero, R., Quint, W., Hildesheim, A., Gonzalez, P., Struijk, L., Katki, H. A., … & CVT Vaccine Group. (2013). Reduced prevalence of oral human papillomavirus (HPV) 4 years after bivalent HPV vaccination in a randomized clinical trial in Costa Rica. PloS one8(7), e68329.
 • Plummer, M., de Martel, C., Vignat, J., Ferlay, J., Bray, F., & Franceschi, S. (2016). Global burden of cancers attributable to infections in 2012: a synthetic analysis. The Lancet Global Health4(9), e609-e616.
 • Chaturvedi, A. K. (2012). Epidemiology and clinical aspects of HPV in head and neck cancers. Head and neck pathology6(1), 16-24.
 • Kreimer, A. R., & Chaturvedi, A. K. (2011). HPV-associated oropharyngeal cancers—are they preventable?. Cancer Prevention Research4(9), 1346-1349.
 • Koutsky, L. A., Ault, K. A., Wheeler, C. M., Brown, D. R., Barr, E., Alvarez, F. B., … & Jansen, K. U. (2002). A controlled trial of a human papillomavirus type 16 vaccine. New England Journal of Medicine347(21), 1645-1651.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.