Alt om, hvordan tobak påvirker huden

Tobak påvirker huden på mange måder. Det forringer dets udseende markant og kan føre til tidlig aldring. Det kan også forårsage seriøse hudlidelser, såsom hudkræft.
Alt om, hvordan tobak påvirker huden

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Tobak påvirker huden på både dem, der ryger, men også dem, der er udsat for røg. Man bør notere, at tobak indeholder omkring 4000 giftige komponenter, hvoraf mindst 300 er meget farlige og kan have effekter på huden.

For det første, påvirker tobak huden ved at forårsage uønskede æstetiske effekter. Selvom det forårsager hudproblemer på hele kroppen, er dets effekter mere synlige i ansigtet. Der er endda et mønster, der definerer “rygers ansigt”.

Tobak påvirker dog huden mere end blot med de æstetiske effekter. I nogle tilfælde, forårsager det seriøse sygdomme såsom hudkræft.

På trods af det, er den gode nyhed, at hvis en person stopper med at ryge på kort, mellem eller lang sigt, er effekterne reversible.

Tobak påvirker huden på disse måder

Mand sidder og ryger, selvom tobak påvirker huden

Den første biologiske effekt af tobak på huden er forårsaget af øgningen af frie radikaler. Disse er kemiske elementer, som skader celleslimhinder. De ændrer endda også den genetiske information og forårsager anomaliteter i arteriolerne i dermis og epidermis.

Under disse omstændigheder, bliver hudens kredsløb og næring påvirket. Huden bliver frarøvet ilt og essentielle næringsstoffer, som fører til dehydrering og tørhed. Nikotin indeholder også et komponent, der kaldes vasopressin, som øger blodtrykket og mindsker østrogen. Samtidig, fører lave østrogenniveauer til tørhed.

På den anden side, mindsker anvendelsen af tobak optagelsen af A-vitamin og ændrer elastin og kollagen. Resultatet af alt dette er tør hud med mindsket glød og fremtrædne rynker.

En rygers ansigt ser grå-gult ud og deres kindben bliver mere tydelige. Nogle gange, dukker der lilla pletter op. Ligeledes, bliver deres hår tørt og skrøbeligt.

Læs også: Rygestop: Sådan håndterer man hvert stadie

Tidlig aldring

En af de åbenlyse manifesteringer af, hvordan tobak påvirker huden, er tidlig aldring. Det er mere synligt hos kvinder end mænd og er mest synligt efter en alder på 39 år.

Rynkerne, som rygere har, er anderledes end hos dem, der ikke ryger. Furerne er smallere, dybere og mere fremtrædende. Konturerne er mere fremtrædende. Et studie pointerer, at rynkerne hos nogle rygere i alderen 40 til 49 er lig dem hos ikke-rygere i alderen 60 til 70.

Rynker er også ofte mere fremtrædende omkring øjnene og overlæben. Det er gængst på grund af det ansigtsudtryk personen har, når de ryger. Tidlig aldring skyldes primært, at tobak får elastin affald til at ophobe sig i dermishvilket fører til forringelsen af kollagen og dannelsen af rynker.

Tobak påvirker hudens heling

Skramme på knæ

Problemer med heling repræsenterer en anden måde, hvorpå tobak påvirker huden. Rygning svækker vævenes iltning, mindsker kredsløbet og forgifter blodet. Konsekvensen af dette er, at såret, i særdeleshed kirurgiske sår, er længere tid om at hele.

Rygere med kroniske mavesår har en mere ustabil udvikling og problemer med at hele. Personer, der ryger en pakke cigaretter om dagen, har tre gange større sandsynlighed for at udvikle nekrose sammenlignet med ikke-rygere.

Andre problemer forbundet med, hvordan tobak påvirker huden

Anvendelse af tobak kan udløse eller forværre mange hudlidelser. Nogle af dem er:

  • Alopeci eller hårtab.
  • Psoriasis.
  • Hidrosadenitis suppurativa
  • Kronisk håndeksem, blandt andet.

Tobak forårsager også gule negle og fingre, samt tænder, eftersom det øger bakterielt plak. Varmen fra cigaretten i munden producerer gentagende aggression, som kan resultere i læbekræft. 80% af personerne, der udvikler denne type kræft, er rygere.

Tobak er også en potentiel trigger for non-melanom hudkræft. Det kan også føre til kræft i mundhulen og øge risikoen for metastaser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rampoldi, R., Querejeta, M., & Larreborges, A. (2005). Efectos del tabaco sobre la piel. Act Terap Dermatol, 28, 32-39.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.