Frustration over, at ens partner ikke hjælper til derhjemme

Mangel på samarbejde er en konstant kilde til problemer iblandt par. Det kan ske, hvis man føler, at ens partner ikke hjælper til derhjemme.
Frustration over, at ens partner ikke hjælper til derhjemme
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis din partner ikke hjælper til i huset, kan det være på grund af den måde, han eller hun blev opdraget på. Heldigvis, kan denne adfærd ændres.

Mangel på samarbejde er en konstant kilde til problemer iblandt par. “Min partner hjælper ikke til i huset” er en sætning, der ofte høres i daglige samtaler. Vi er ikke nødt til at lave dybdegående studier for at se ekstrem udmattelse og frustration, som mange – især kvinder – føler, når dette sker.

Før i tiden, blev denne situation retfærdiggjort af den overbevisning, at manden var ansvarlig for familiens indkomst, mens kvinden blev derhjemme og tog sig af de huslige pligter. Tiderne har dog ændret sig. Kvinder har påtaget sig andre vigtige roller. Den samme mentalitet findes dog stadig, sørgeligt nok: Kvinden er ofte den, der står for tingene i hjemmet.

Utallige kvinder arbejder og tjener deres egne penge, de tager sig af deres børn, og de ordner de huslige pligter. På den anden side, er der nogle mænd, der stadig ikke løfter en finger, når de kommer hjem fra arbejde.

Selvom ligestilling mellem køn er et kæmpe emne disse dage, er det tydeligt, at vi stadig har mange fremskridt at lave. Kvinder kæmper en daglig kamp med denne uretfærdighed.

Lad os tage et kig på situationen, årsagerne og nogle mulige løsninger.

Hvorfor er det, min partner ikke hjælper til i huset?

kvinde, der rydder op og ordner vasketøj

Opfattelsen af køn er forvrænget af historien. Der har altid været en ulighed mellem mænd og kvinder, særligt når det kommer til de forskellige forventninger i ægteskabet.

Derfor, er der mange grunde til, du måske siger; “Min partner hjælper ikke til i huset.”

  • Din partner er vokset op meget afhængigt: En person, hvis mor ordnede alle pligter i huset, vil formentlig ikke indse, at han eller hun bør hjælpe til nu. Han eller hun forstår det ikke, fordi han eller hun voksede op i et forhold, hvor kvinden stod for alle pligterne i hjemmet.
  • Du har et “superstar” syndrom: Nogle gange, vil en mand ikke hjælpe en kvinde, og det er faktisk hendes egen skyld. Hun vil ikke dele arbejdet med sin partner, så han eller hun bliver vant til ikke at lave noget. Dernæst, vil han eller hun ikke engang forsøge.
  • De ved ikke, hvordan de skal gøre: Dette kan lyde som en undskyldning, og det meste af tiden, er det formentlig også tilfældet. Problemet kan dog være, at din partner ikke hjælper til, fordi han eller hun faktisk ikke ved, hvordan man bærer sig ad. Når din partner gerne vil hjælpe, kan han eller hun ende med at skabe flere problemer, og faktisk gøre det hele værre.
  • Mandlig stolthed: Selvom samfundet har udviklet sig, når det kommer til kvindernes rolle, så er nogle mænd stadig langt bag ud i tiden. Nogle mænd holder stadig ved idéen om, at det, at vaske op, vil tage maskuliniteten fra dem. Andre tror, at de er en form for konge, der kun skal vende hjem for at blive forkælet.

Hvad bør du gøre for, at din partner hjælper til i huset?

Hvis du er mentalt eller fysisk træt af din partners manglende samarbejde, er det tid til at handle. Vi vil give dig nogle råd til, hvordan du kan fikse situationen, én gang for alle.

  1. Konfronter problemet: Spørg din partner direkte, hvorfor han eller hun ikke hjælper dig, og hvorfor han eller hun ikke yder en indsats for at støtte familien. Mind din partner om, at det er meget vigtigt for at opretholde orden i hjemmet.
  2. Søg efter hinandens styrker: Da I er et par, og I er to forskellige folk, vil I være nødt til at sætte Jer ned og  finde ud af, hvad der virker bedst for Jer begge. Eksempelvis, er nogle folk ikke særligt gode til at lave mad, mens andre ikke er gode til at organisere. Du er nødt til at finde ud af, hvem der er bedst til at lave visse opgaver.
  3. Liste med pligter: Lav en liste med alle husholdningspligterne. Du kan endda dele dem op mellem ugens dage. På den måde, kan selv de mest glemsomme folk huske deres ansvar.

Lær din partner, hvordan han eller hun skal hjælpe til

par klar til rengøring

Som vi har sagt, er problemet ikke altid grundet din partners manglende interesse. Din partners opdragelse og dine egne handlinger kan gøre ham eller hende afhængig, og han eller hun kan være helt uvidende omkring, hvordan man hjælper til. Du kan derfor lære din partner, hvordan man gør.

Giv din partner nogle basale opgaver. Det kan være at pudse vinduer, vaske op, fjerne spindelvæv fra hjørnerne og tage skraldet med ud hver dag.

Du skal sikre dig, at du ikke kritiserer hans eller hendes arbejde. Ydermere, skal du ikke overvåge hele tiden, for  at se, om noget går galt. I stedet, skal du vise din partner, hvordan tingene skal gøres, hvis han eller hun ikke ved, hvordan man gør.

Konklusion om, at en partner ikke hjælper

Virker det som om, at alt er dit ansvar? Virker sætningen; “Min partner hjælper ikke til i huset”, velkendt for dig?

Hvis du ønsker, at dette skal ændre sig, vil du være nødt til at tage det første skridt. Følg anbefalingerne, som vi har givet dig, og forbedr din livskvalitet. At blive enige vil være til fordel for Jer begge, og sikre, at I begge er glade.

Det kan interessere dig ...
Fire metoder til at desinficere dine køkkenklude
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire metoder til at desinficere dine køkkenklude

Foruden at desinficere dine køkkenklude, er det meget vigtigt at bruge forskellige klude, til hver enkelt opgave, for at undgå krydskontaminering.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.