Kritik: Glade mennesker sladrer ikke om andre

Kritik: Glade mennesker sladrer ikke om andre
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Hellere end at være besat af kritik eller kritisere andre, så dediker din tid til at forbedre dig selv og forbedre dine omgivelser. I denne artikel vil vi snakke om hvorfor glade mennesker ikke sladrer om andre.

“Den enkelte der dedikerer sin tid til at forbedre sig selv, har ikke tid til at kritisere andre” – Mary Theresa af Calcuta

I livet er der få ting, der er mere anstrengende end at lytte til en person, der konstant kritiserer andre. Ikke alene begrænser det dig til at leve i en brønd af negativ adfærd, men det gør også, at du får det dårligt.

Glade mennesker sladrer ikke om andre

De ting som pilfingre siger og gør vil slide dig ned, hvilket efterlader dit sind ødelagt.

Når du finder dig selv i disse situationer, har du to muligheder: Distancer dig selv eller forsøg at hjælpe dem. Og som det hæderkronede citat i starten af artiklen påpeger, er der ikke noget mere følelsesmæssigt og afgørende svagt, end folk der dedikerer deres tid til kritik af andre.

I denne forstand har det at leve fredeligt ingen pris, hvilket er hvorfor du altid bør beskytte dit fysiske og psykiske rum. Du skal skabe afstand for ikke konstruktiv kritik. Ord skader kun, når det er sagt af mennesker, der er vigtige for os. Afhængigt af hvad de siger, og hvordan de siger det.

Kvinde der sidder i en papkasse

Hvad andre mennesker tænker om dig, er deres virkelighed, ikke din

Hvad andre mennesker siger om dig, er deres virkelighed, ikke din. De kender dit navn, men ikke din historie. De har ikke levet i din hud, de har ikke slidt dine sko. Alt hvad de ved om dig er, hvad du har fortalt dem, eller hvad de har fornemmet, men de kender ikke dine engle eller dine dæmoner.

Nogle mennesker, enten ondsindet eller uden intention om at kritisere, giver deres mening om enhver situation uden at blive spurgt. Formålet med disse maskerede kritikpunkter er at gøre skade, at se ned på nogen eller noget, og for at nyde andres bekymringer.

Anbefalet læsning efter “Glade mennesker sladrer ikke om andre”:
Lær hvordan du forsvarer dig mod kritik og bliver selvsikker

Folk som disse har generelt så lavt et selvværd, at de ikke kan acceptere sig selv eller andre. Dette forklarer, hvorfor de så let dømmer og mærker mennesker, som kun afspejler sandheden om, hvordan de selv føler. Dette viser, hvordan de projicerer deres egne følelsesmæssige kampe på andre.

Selvom vi tror, vi er i stand til at læse, hvad andre tænker, så kan vi ikke. Det er svært nok at forstå, hvad du selv tænker, endsige hvad andre mennesker lever, føler, lærer eller lider af.

Så du bør ikke være opmærksom på, hvad andre folk siger om dig. Deres ord lever af en illusorisk virkelighed, de har skabt i deres sind, som ønsker at vide alt.

De mest ulykkelige mennesker i denne verden er de mennesker, der bekymrer sig for meget om, hvad andre mener.” Vær en af de glade mennesker!

Trae der har et hjerteformet hul

Vær stærk når du oplever kritik

Jeg brugte hver sten, der blev kastet mod mig, til at skabe min egen styrke.” – Elvira Sastre

Hvis du konstant tænker på den måde, andre mennesker kritiserer dig, skader du din egen trivsel og din egen følelsesmæssige balancer. Det er derfor, at det er bedre for dig, at dedikere din tid til at forbedre dig selv og dine omgivelser.

Dit job er ikke at dømme andre eller at blive dømt, men snarere at bekymre sig om at rette dine egne fejl, indtil opnåelse af en større grad af følelsesmæssig trivsel. Hvis du arbejder på dig selv personligt, vil du vinde ved at få oprigtighed, respekt, ydmyghed, generøsitet og ære.

Du kan ikke forsøge at være perfekt, men det er vigtigt, at du har en attitude af konstant at forbedre dig selv. Dette giver dig mulighed for at leve livet uden underkastelse, uden afpresning og uden at være afhængig af andre følelsesmæssigt.

Tegning af en kvinde

Helbred de dele af dig som er beskadiget

Du skal ikke være opmærksom på, hvad andre gør, eller er holdt op med at gøre. Vær opmærksom på hvad du gør, eller er holdt op med at gøre.” – Buddha

For at helbrede dine følelsesmæssige sår forårsaget af kritikere, skal du først forstå, at vi hver især er unikke og usædvanlige mennesker. Med det i tankerne, det næste vi skal gøre, er at kaste frygten for at føle og tænke for dig selv væk.

Andre mennesker er dem der kritiserer og dømmer, ikke dig. Ikke konstruktiv kritik bærer det følelsesmæssige tomrum, der findes inden i den person, der gav det. Derfor, hvis denne person ikke tillader ham/hende at vokse følelsesmæssigt selv, er det bedre for dig, at “lade hver lysestage holde sit stearinlys”.

Læs også denne artikel efter “Glade mennesker sladrer ikke om andre”:

6 tegn på at du er offer for psykisk vold

Men hvordan takler du de følelsesmæssige skader forårsaget af kritik? Lad os tage lidt tid til at tænke over dette:

  • Ved at give efter for hvad mennesker tænker eller siger om dig, ender du med at blive en person, du ikke er. At ønske at behage andre, vil koste dig din identitet, hvilket ikke er sundt overhovedet.
  • Er du en god mor? Er du en succes? Klog? God til dit arbejde? Kan andre lide dig? Du er nødt til at indse, hvor meget energi du mister, ved at bekymre dig om, hvad andre mener om dig.
  • Selvom du måske ofte føler dig som fokus for alles blik. Så er sandheden, hvad du gør eller ikke gør, generelt ikke så vigtigt for dem overhovedet. Andre mennesker tænker meget mindre på dig, end du tror de gør.
  • Det er ligegyldigt, hvad du gør, eller hvordan du gør det, er det altid nogen, der vil mistolke det. Prøv at leve og handle som du ønsker det. Vær naturlig og vid, at den eneste vej til at blive et med dig selv, er at gøre hvad du føler for i hvert øjeblik.

“Vent ikke på at andre skal forstå din vej, især hvis de aldrig har skulle gå den.”

Glade mennesker ikke sladrer om andre. Hvor mange kender du der sladrer om andre?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rodríguez, J. A. P., Linares, V. R., González, A. E. M., & Guadalupe, L. A. O. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma psicológica, 16(2), 85-112. https://www.redalyc.org/pdf/1342/134213131007.pdf
  • Pereira, M. L. N. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica” Actualidades Investigativas en Educación”, 7(3), 0. https://www.redalyc.org/pdf/447/44770311.pdf
  • de la Villa-Moral, M., Sirvent, C., Ovejero, A., & Cuetos, G. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. Terapia psicológica, 36(3), 156-166. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082018000300156

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.