Pladecellekræft: Årsager, symptomer og behandlinger

Pladecellekræft er den næsthyppigste form for hudkræft. Selv om den normalt ikke er dødelig, kan den være meget alvorlig.
Pladecellekræft: Årsager, symptomer og behandlinger

Sidste ændring: 07 september, 2022

Pladecellekræft er en type kræft, der rammer huden. Faktisk findes pladeceller i mange væv i kroppen, også ud over huden. De kan f.eks. også findes i lungerne eller halsen.

I denne artikel vil vi dog gennemgå pladecellekræft i huden. Dette er en type ondartet neoplasma, der har en tendens til at vokse langsomt, men som kan gå i dybden og invadere andre strukturer.

I de fleste tilfælde opstår det i forbindelse med soleksponering. Det betyder, at forebyggelse er mulig.

Hvad er pladecellekræft?

Pladecellekræft (eller kutant pladecellekræft) er den næsthyppigste form for hudkræft. Dette forklares i en artikel fra Skin Cancer Foundation. Det dannes fra pladecellerne, der udgør en del af hudens midterste og yderste lag.

Disse celler er fladtrykte og undergår en løbende fornyelse. På denne måde bliver døde celler smidt af huden, mens der dannes nye celler. Karcinom opstår, når disse celler begynder at formere sig ukontrolleret.

Problemet er, at de har et ondartet potentiale og kan invadere andre strukturer. I de fleste tilfælde er denne kræftform ikke dødelig. Den kan dog beskadige nærliggende væv eller metastaseres.

Nogle undersøgelser anslår, at forekomsten af pladecellekræft i Spanien er 38,16 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Andre almindelige former for hudkræft omfatter basalcellekarcinom og melanom.

Symptomer på pladecellekræft

Eksempel på pladecellekræft

Nogle gange kan symptomerne på pladecellekræft være varierende og svære at identificere. Derfor er det vigtigt at opsøge en hudlæge for at tjekke modermærker som dette.

I tilfælde af kutan karcinom, som forklaret af Mayo Clinic-specialisterne, vises læsionen i områder, der er udsat for solen. Den kan f.eks. forekomme på læberne, i ansigtet eller i hovedbunden. Det kan være et fladt sår med en slags skorpe på overfladen eller en fast, rødlig knude.

Desuden kan det også tage form af et sår, der ikke heler, eller et hævet område på et ar. I munden kan det ligne en ru plet eller et rødligt sår.

Undersøgelser viser, at udviklingen af hudlæsioner varierer fra måneder til år med langsom, progressiv vækst, der gradvist invaderer sundt væv.

Hvad kan forårsage det?

De fleste tilfælde af kutan pladecellekræft er forbundet med soleksponering. De er faktisk relateret til ultraviolet (UV) stråling. Derfor er de også mere almindelige hos personer, der bruger solbrændingslamper eller solarier.

Som en artikel fra American Academy of Dermathology Association forklarer, har de fleste ramte personer lys hud. De har også en historie med ikke at beskytte deres hud med tøj eller solcreme.

Der er dog andre tilfælde af pladecellekræft, der forekommer på områder af huden, som normalt ikke udsættes for solen. Derfor foreslås det, at andre faktorer har indflydelse på udviklingen af sygdommen. Det kan f.eks. være immunsygdomme.

Risikofaktorer

At have lys hud øger risikoen for denne kræftform. Desuden har personer med lyse øjne og lyst hår eller med mange fregner en tendens til at være mere tilbøjelige til at lide af den, især hvis de har en tendens til at blive solskoldet.

Faktisk synes det at øge risikoen betydeligt at have haft mange solskoldninger i barndommen. Det samme gælder, hvis der har været andre forstadier til kræft på huden, f.eks. alderspletter og aktinisk keratose.

Forskningen anslår, at denne type hudkræft er 2 til 3 gange mere almindelig hos mænd og forekommer hyppigst hos personer over 50 år. Andre risikofaktorer omfatter infektioner og kronisk hudbetændelse.

Xeroderma pigmentosum er en sjælden sygdom, som også øger sandsynligheden for kræft. Det er en patologi, der forårsager ekstrem følsomhed over for sollys. Derfor er skaderne på huden mere alvorlige.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kræft påvirker psykisk helbred, ikke kun det fysiske

Hvordan diagnosticeres det?

Diagnosen af pladecellekræft kræver en grundig fysisk undersøgelse. Ideelt set bør læsionen undersøges af en dermatolog. Desuden bør lægen kende hele patientens sygehistorie.

Der kræves dog yderligere undersøgelser for at nå frem til en præcis diagnose. En hudbiopsi er den mest nyttige måde at stille diagnosen på. Den består i at fjerne en del af eller hele læsionen med henblik på laboratorieundersøgelse.

Ud fra biopsioplysningerne er det muligt at identificere og klassificere pladecellekræft. Det nye American Joint Committee on Cancer stadieinddelingssystem tager hensyn til tumorstørrelse, invasion af dybe strukturer, spredning til lymfeknuder og metastaser til andre organer.

Behandlinger til rådighed for pladecellekræft

Behandlingen af pladecellekræft er varierende. Den afhænger af tumorens størrelse, dens placering, eller om den invaderer nogen strukturer.

Behandling, hvis kræftsvulsten er lille

De fleste tilfælde af pladecellekræft diagnosticeres i de tidlige stadier. Dette gør det muligt at fjerne dem med minimalt invasive og lokale metoder, især hvis tumoren har ringe eller ingen spredning.

En af de mest anvendte behandlinger er laserbehandling. Den er nyttig, når læsionen er meget overfladisk. Den undgår skader på det omkringliggende væv og efterlader meget lidt arvæv.

En anden af de enkleste teknikker er ablation med flydende nitrogen. Den kaldes også for kryokirurgi. Det er en enkel teknik, som endda kan udføres på hudlægernes kontor.

Fotodynamisk terapi synes at være nyttig i disse tilfælde. Desuden kan man anvende curettage og elektrodesikkering til at fjerne og forsegle bunden af tumoren.

Behandlinger af større tumorer

Når pladecellekræft er mere omfattende eller dybere, er det nødvendigt med mere invasive foranstaltninger. Kirurgi er den mest almindeligt anvendte fremgangsmåde. Den består i at fjerne den beskadigede hud, idet man sørger for at efterlade tumorfrie margener.

Der findes dog i øjeblikket andre alternativer. Et af dem er Mohs-kirurgi. Det er en procedure, der gør det muligt at fjerne kræftvævet på en meget specifik måde, som i lag. Samtidig sendes prøver til laboratoriet for at kontrollere, om der er nået tumorfrit væv.

Strålebehandling anvendes også ofte, især i tilfælde, hvor man mener, at der er stor risiko for tilbagefald.

Patient skal til at modtage strålebehandling

Strålebehandling af hudkræft er forbeholdt patienter med en tendens til, at kræften kommer tilbage.

Behandling af metastaseret pladecellekræft

Når man taler om metastaser, mener man, at tumoren har spredt sig til andre områder af kroppen, ud over huden. I disse tilfælde er begrænsede kirurgiske teknikker ikke helbredende.

Det er derfor nødvendigt med systemiske behandlinger. En af de terapeutiske modaliteter er kemoterapi. I dag kan man også anvende lægemidler, der specifikt er rettet mod tumoren.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kemoterapi mod brystkræft: Typer og stadier

Kan den forebygges?

Pladecellekræft er ofte relateret til ultraviolet stråling. Derfor er der mange ting, der kan hjælpe med at forhindre, at det opstår.

Det vigtigste er at holde huden beskyttet mod solen, især i de varmeste timer af dagen. På de tidspunkter, hvor der er eksponering, bør der altid anvendes solcreme. Faktisk anbefales det hele året rundt, uanset årstiden.

Desuden bør man undgå solarier. En anden af de grundlæggende søjler i forebyggelsen er at undersøge sin hud ofte, især hvis man har risikofaktorer, f.eks. lys hud.

Det vigtigste er altid at konsultere en specialist i tilfælde af unormal hudvækst. Sår, der ikke heler, bør undersøges. Det samme gælder for rødlige knuder eller vorter.

Det kan interessere dig ...
Advarselstegn på hudkræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Advarselstegn på hudkræft

Hudkræft er en af de største trusler i dag. Man nødt til at passe på sin hud og være opmærksom på den. Læs mere om advarselstegn på hudkræft her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carcinoma de células escamosas de la piel – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/squamous-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20352480
  • Tipos de cáncer de piel: descripción general del carcinoma de células escamosas. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/scc
  • Carcinoma de Células Escamosas – La Fundación de Cáncer de Piel. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://cancerdepiel.org/cancer-de-piel/carcinoma-de-celulas-escamosas
  • Farasat S, Yu SS, Neel VA, Nehal KS, et al. A new American Joint Committee on Cancer staging system for cutaneous squamous cell carcinoma: creation and rationale for inclusion of tumor (T) characteristics. J Am Acad Dermatol. 2011 Jun;64(6):1051-9.
  • Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016;  59( 2 ): 6-14.
  • Tejera-Vaquerizo A, Descalzo-Gallego MA, Otero-Rivas MM, Posada-García C, et al. Skin Cancer Incidence and Mortality in Spain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Actas Dermosifiliogr. 2016 May;107(4):318-28.
  • Victoria Bárzaga Héctor Oscar. Carcinoma de células escamosas invasivo diferenciado: presentación de un caso. AMC  [Internet]. 2010  Ago [citado  2022  Mayo  26] ;  14( 4 ).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.