Vorter på hovedet: Årsager, risici og hvordan man fjerner dem

Vorter på hovedet er grimme, især hvis de er meget synlige. I de fleste tilfælde bør de dog ikke give anledning til bekymring.
Vorter på hovedet: Årsager, risici og hvordan man fjerner dem

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vorter på hovedet er normalt godartede læsioner. Nogle gange kan de dog være et symptom på en vigtig underliggende sygdom. Derfor er det ikke tilrådeligt at ignorere dem.

Sandheden er, at vorter på hovedet i de fleste tilfælde forsvinder af sig selv og ikke giver anledning til alvorlige problemer. Det, de forårsager, er ubehag, da deres udseende er utiltalende og undertiden meget synligt.

Hvis de ikke forsvinder efter et stykke tid, er det bedste at gøre at gå til en hudlæge. Der findes flere behandlinger til at fjerne dem.

Hvad er vorter på hovedet?

Vorter på hovedet er et relativt almindeligt problem, selv om det er mere almindeligt, at disse læsioner optræder på fingre og hænder. De har et afrundet udseende og er næsten altid brune, men kan også være beige eller lyserøde.

Nogle gange har disse vorter sorte prikker. De føles ru eller skællede ved berøring, men er smertefri.

De måler fra 1 millimeter til et par centimeter. Ud over almindelige vorter kan der forekomme andre typer:

 • Flade vorter: Disse er mindre grove og mindre i størrelse. Nogle gange er de gullige, andre gange brune. De optræder normalt flere ad gangen.
 • Filiforme vorter: De ligner tråde eller børster og vokser meget hurtigt.

Der findes andre typer vorter på hovedet, som forveksles med andre typer sygdomme, f.eks:

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan bruges løg til behandling af vorter i hjemmet

Hvorfor opstår de?

Hovedvorter er en hudtilstand forårsaget af det humane papillomavirus (HPV). Der findes mere end 100 typer af dette virale agens, men hvis de optræder på hovedet, er de normalt af subtype 1, 2, 4 eller 7. Disse er forskellige fra dem, der forårsager kønsvorter.

HPV er meget smitsomt. Derfor opstår vorter på hovedet ved direkte eller indirekte kontakt. Førstnævnte er hud-mod-hud-kontakt med en anden person. Indirekte kontakt er gennem personlige genstande, f.eks. hårbørster eller hatte.

Den ramte person kan også være selvsmittet. Dette sker, når der er en vorte på et andet område af kroppen, og der røres ved eller kradses i den. Hvis den pågældende person derefter rører ved sin hovedbund, kan han eller hun overføre virussen dertil.

Mand klør sig i hovedbund

 Ved at kradse sig selv, overfører man vorter fra et område af kroppen til et andet.

Mulige risici ved hovedvorter

Folk, der har vorter på hovedet, spekulerer ofte på, om de udgør nogen fare. Normalt udgør disse læsioner ikke nogen risiko og har ikke nogen væsentlige konsekvenser.

De forsvinder normalt, når HPV-virussen har afsluttet sin cyklus. Dette tager alt fra et par måneder til lidt over et år. I mellemtiden er det eneste ubehag kosmetisk.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at være på vagt. I nogle tilfælde kan de forveksles med en anden type læsion, som faktisk er farlig.

Det bedste er at konsultere en hudlæge, hvis der opstår en af disse forandringer:

 • Intensiv kløe.
 • Udflåd i form af pus.
 • Blødning i læsionen.
 • Den berørte person lider af diabetes.
 • Forøgelse af vorternes størrelse.
 • Ændringer i vortens tekstur eller farve.
 • Ubehag eller smerte ved kæmning eller vask af hovedet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fodvorter hos børn: Sådan fjernes de

Hvordan behandler man vorter på hovedet?

Vorter på hovedet kan tage lang tid om at forsvinde. Hvis de ikke forårsager ubehag, der ingen ændringer er, og de tolereres godt af personen, er den passende foranstaltning derfor at vente, indtil de forsvinder af sig selv.

Hvis du ikke ønsker at vente, eller hvis du er utilpas med sådanne læsioner, er der flere behandlinger, der giver dig mulighed for at fjerne denne type vorter. De vigtigste er de følgende.

Produkter mod vorter

Der findes nogle cremer, der stimulerer immunsystemet og fremkalder en irriterende reaktion. Herefter eliminerer det samme system de celler, der indeholder det humane papillomavirus.

Salicylsyre

Dette er en håndkøbsmedicin, der findes i flydende form, gel eller i form af pulver. Den skal påføres dagligt direkte på vorten. Lægemidlet opløser gradvist lagene af læsionen, men det kan tage et par uger.

Kryoterapi

I dette tilfælde fryses vorter på hovedet ved hjælp af flydende nitrogen. Når dette er opnået, kan de fjernes. Det er en behandling, der skal udføres af en læge, og den er normalt meget effektiv.

Behandling med elektrokauter

Behandling med elektrokauter består i at anvende en elektrisk strøm på vorten for at brænde den. Herefter foretages en skrabning. Det er også meget effektivt til øjeblikkelig fjernelse.

Laserbehandling

Denne type procedure anvendes ofte, når vorter på hovedet er genstridige eller vanskelige at behandle. Der anvendes CO2 eller pulserende farvestof. Dette er en sikker metode, der normalt giver meget gode resultater.

Kirurgisk fjernelse

Ved denne operation skæres vorten af ved hjælp af en skalpel. Sårhelingsperioden er normalt op til 3 uger. Der kan være et ar, men det er meget praktisk til at løse problemet.

En læge er ved at fjerne vorter

Den kirurgiske metode anvendes normalt til patienter med flere vorter på forskellige områder af kroppen.

Hjemmemidler mod vorter på hovedet

Der findes flere hjemmemidler, som kan være effektive til at fjerne vorter på hovedet. Ligeledes hjælper nogle af dem med at bekæmpe virussen, og hvis de ikke helt fjerner læsionerne, får de dem til at skrumpe. Det drejer sig om følgende:

 • Æblecidereddike: Påfør det på vorten og lad det sidde natten over. Det er et naturligt antiinflammatorisk og antiseptisk middel.
 • Aloe vera: Påfør gelen på samme måde som forklaret med æblecidereddike. Den regenererer og fornyer hudcellerne. Den reparerer også beskadiget væv.
 • Tea tree olie: Fortynd olien i lidt vand, og påfør en lille mængde på læsionen.

Prøv ikke at fjerne vorter på hovedet selv

Det er ikke tilrådeligt at forsøge at slippe af med vorter på hovedet selv ved at skære eller trække dem af. Det kan ikke blot føre til infektion, men det tilskynder også til selvsmitte. Det er vigtigt at være forsigtig, når man børster eller vasker sit hår.

Det er tilrådeligt at holde hovedet tørt, da vorter formerer sig mere på fugtige steder. Efter at have rørt ved disse læsioner er det nødvendigt at vaske hænder. Det er ikke tilrådeligt at dele personlige genstande som kamme, håndklæder eller hatte.

Det kan interessere dig ...
Kom af med vorter med disse 6 kraftfulde midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kom af med vorter med disse 6 kraftfulde midler

Heldigvis er der et antal 100% naturlige midler, som takket være deres naturlige egenskaber kontrollerer spredningen af mikroorganismer forbundet m... • Mendez Mathey, V. E. (2017). Queratosis seborreica. Revista Médica Herediana, 28(4), 266-266.
 • González Martínez, G., & Núñez Troconis, J. (2015). Tratamiento de las verrugas genitales: una actualización. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 80(1), 76-83.
 • Espino Otero, S., Romero Rodrígez, J., Boza Mejías, Y., Acevedo Sierra, O., Quintana Hijano, I., & Selme, P. (2009). Concordancia clínico-histopatológica en lesiones de cabeza y cuello. Medisur, 7(1), 25-29.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.