Kemoterapi mod brystkræft: Typer og stadier

Kemoterapi mod brystkræft har mange fordele, og i dag er det ikke så aggressivt som for nogle år siden. Det er normalt, at denne type behandling kombineres med andre behandlinger for at opnå et tilfredsstillende resultat.
Kemoterapi mod brystkræft: Typer og stadier

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kemoterapi mod brystkræft er en behandling, hvor der anvendes kraftige lægemidler til at angribe kræftceller. Nogle gange bruges den til at helbrede sygdommen, og nogle gange bruges den til at forhindre sygdommen i at sprede sig eller til at lindre symptomerne.

Nogle mennesker kan kun behandles med én type kemoterapi mod brystkræft. Det er dog mere almindeligt, at flere typer anvendes samtidig i kombination med andre metoder.

Det gives normalt intravenøst eller oralt. Nogle gange er der frygt for bivirkninger. Alt kan dog overvindes med tålmodighed og omhu.

Hvorfor anvendes kemoterapi mod brystkræft?

Alle celler i kroppen deler sig for at vokse eller reparere skader, og det er normalt. Kræft opstår, når nogle celler begynder at dele sig og vokse ukontrolleret. Dette medfører, at der dannes en sammenklumpet masse, der kaldes en tumor.

Kemoterapi mod brystkræft er en af måderne at behandle problemet på. Det, man opnår med denne metode, er at afbryde den overdrevne forøgelse af hurtigt voksende celler.

Nogle af de anvendte lægemidler har potentiale til at beskadige det genetiske materiale i de hurtigt voksende celler. Andre ændrer den hastighed, hvormed cellerne deler sig.

Det skal siges, at ikke alle med denne diagnose vil have brug for kemoterapi mod brystkræft. Hvert tilfælde er unikt, og nogle gange er operation eller stråling mere effektivt.

Hvordan gives kemoterapi?

Kemoterapi mod brystkræft kan gives på en lægeklinik, et specialiseret center eller et hospital. Oftest gives den intravenøst, som en injektion, der varer et par minutter, eller som en infusion, der tager længere tid.

I mange tilfælde er der brug for et større og mere robust apparat til at udføre behandlingen. Sådanne anordninger kaldes centrale venekatetre eller er også kendt som anordninger til central venøs adgang eller centrale linjer. De kan være af forskellige typer.

Kemoterapi mod brystkræft gives i cyklusser på 2-3 uger efterfulgt af en hvileperiode, hvor patienten kan komme sig over bivirkninger. Dette kan dog variere afhængigt af de anvendte lægemidler.

For kræft i tidlige stadier kan behandlingen tage 3 til 6 måneder. Hvis kræften er fremskreden, kan der være behov for mere tid. Men det afhænger alt sammen af den enkelte patients tilstand og den medicin, der ordineres.

Kvinde får kemoterapi mod brystkræft

Intravenøs administrering er den sædvanlige metode til denne kemoterapi, og der anvendes forskellige farmakologiske præparater.

Kemoterapi mod brystkræft i forskellige stadier

Kemoterapi mod brystkræft varierer alt efter sygdommens stadium. Generelt er der én type behandling til stadie I og II, mens en anden type anvendes til kræft i stadie III.

Stadie I kemoterapi

Brystkræft i stadie I er lokaliseret og har ikke spredt sig til lymfeknuderne eller har spredt sig minimalt. Førstevalgsbehandlingen i disse tilfælde er kirurgi, enten brystbevarende operation eller fuldstændig fjernelse af brystet.

Der gives almindeligvis efterfølgende strålebehandling. I nogle tilfælde er det dog også nødvendigt med kemoterapi. Det er især indiceret, når tumoren er mere end 1 centimeter bred eller har ugunstige karaktertræk.

I disse tilfælde taler man om adjuverende kemoterapi. Den kan også udføres før operationen, når det vurderes, at denne mulighed vil øge indgrebets succes. Således vil det blive kaldt neoadjuvant kemoterapi.

Læs mere her: Ny forskning om leverkræft

Kemoterapi i stadie II

Kræft i stadie II er lidt større end ovenstående og har spredt sig til nogle få lymfeknuder ved siden af brystet. I disse tilfælde følges en lignende protokol som ved kræft i stadie I, men det er normalt mere almindeligt at anvende kemoterapi før operationen.

Denne procedure får tumoren til at skrumpe noget før operationen, hvilket øger sandsynligheden for at kunne bevare brystet i højere grad. Det påvirker dog ikke overlevelsesraten.

Det er også muligt, at kemoterapi til brystkræft i stadium II kan gives efter operationen eller før og efter operationen. For at finde ud af, hvad der er det bedste alternativ, kan en test som f.eks. DX-onkotype anvendes.

Stadie III kemoterapi

Stadium III brystkræft er kendetegnet ved tilstedeværelsen af en stor tumor, større end 5 centimeter. Den har også spredt sig til mange af de tilstødende lymfeknuder eller til nærliggende væv, f.eks. huden over brystet eller musklen nedenunder.

I disse tilfælde er neoadjuverende kemoterapi eller kemoterapi før operationen meget almindelig. Som allerede forklaret er formålet at reducere tumorens størrelse for at øge sandsynligheden for at bevare brystet. Hvis tumoren ikke reduceres tilstrækkeligt, vil det være nødvendigt med en radikal mastektomi eller total fjernelse.

Undertiden kan kemoterapi mod brystkræft også være nødvendig efter operationen, nogle gange i op til et år. Der er også tilfælde, hvor behandlingen startes med operation og derefter kemoterapi.

Kvinder med lyserøde sløjfer, der repræsenterer brystkræft

Kemoterapi er en behandling, når den onkologiske diagnose allerede har fundet sted. Forebyggende og opfølgende foranstaltninger skal undgå at ende i denne situation.

Kriterierne for kemoterapi mod brystkræft

Selv om kemoterapi mod brystkræft genererer en række bivirkninger, der kan være meget ubehagelige, er det også rigtigt, at den giver vigtige fordele for behandlingen af sygdommen.

Generelt anses den for at være en god mulighed baseret på følgende kriterier:

 • Stor og højgrads cancer. De har en tendens til at vende tilbage, og kemoterapi hjælper med at undgå denne risiko.
 • Udvidelse til lymfeknuder. I denne tilstand anbefales det normalt.
 • Yngre mennesker med aggressive kræftformer.
 • Sundhedstilstand. Tilstedeværelsen af hjertesygdomme, diabetes og andre tilstande begrænser eller betinger kemoterapi.
 • HER2-niveau. Denne måling bruges til at klassificere kræftens sværhedsgrad.
 • Patientens præferencer. Kvindens mening tæller.

Færre og færre bivirkninger

Kemoterapi mod brystkræft er ofte skræmmende. Det er dog vigtigt at præcisere, at videnskaben er kommet langt på dette område. På grund af dette gør de nuværende behandlinger bivirkningerne meget lettere at tolerere.

Under behandlingen er det meget vigtigt at få tilstrækkelig ernæring, få nok hvile og passe på dit mentale helbred. Alle disse faktorer bidrager til bedre resultater. Det er også tilrådeligt at tale med folk, der har været igennem den samme situation.

Det kan interessere dig ...
De mange forskellige typer af kemoterapi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De mange forskellige typer af kemoterapi

Det er ikke kun én slags behandling. Der findes mange forskellige typer af kemoterapi, og dem kan du læse mere om i denne artikel. • Piñeiro Fernández, J. (2004). ¿Debe el paciente conocer que tiene un cáncer?: nuestra experiencia en las pacientes con cáncer de mama. Revista Cubana de Cirugía, 43(1), 0-0.
 • Ariza Márquez, Y. V., Briceño Balcázar, I., & Ancízar Aristizábal, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología18(1), 121-134.
 • Khosravi Shahi, P., Izarzugaza Perón, Y., Encinas García, S., Díaz Muñoz de la Espada, V. M., & Pérez Manga, G. (2008, January). Tratamiento adyuvante en el cáncer de mama operable. In Anales de Medicina Interna (Vol. 25, No. 1, pp. 36-40).
 • Ariza Márquez, Y. V., Briceño Balcázar, I., & Ancízar Aristizábal, F. (2016). Tratamiento de cáncer de seno y farmacogenética. Revista Colombiana de Biotecnología, 18(1), 121-134.
 • Carlson, J. J., & Roth, J. A. (2013). The impact of the Oncotype Dx breast cancer assay in clinical practice: a systematic review and meta-analysis. Breast cancer research and treatment141(1), 13-22.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.