Hvad er fordelene ved genbrug af køretøjer?

Genbrug af køretøjer er en glimrende mulighed for at genbruge de mere end 3.000 dele i biler eller for at skabe nye materialer. Få mere at vide i denne artikel.
Hvad er fordelene ved genbrug af køretøjer?

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Som man siger, “intet varer evigt”. Og i bilverdenen finder vi et meget godt eksempel. Når din bil når slutningen af sin levetid, er ude for et uheld eller er blevet beskadiget, har du så nogensinde spekuleret på, hvad der er den bedste løsning? Sandheden er, at genbrug af køretøjer er en glimrende mulighed for at genbruge de mere end 3.000 dele.

Denne proces har udviklet sig i de seneste år. Den er endda afspejlet i nogle landes lovgivning, da den betragtes som en handling, der er til gavn for miljøet.

I denne henseende minder FN-organisationen (FN) os om, at “i naturen findes der ikke noget affald”. Alt i naturen genbruges eller genanvendes. Derfor skal du lære mere om dette alternativ, når dit køretøj ikke længere er brugbart.

Er du klar til at lære mere om denne gavnlige handling? Hvis ja, så læs videre!

Processen med genbrug af køretøjer

Når et køretøj ikke længere er funktionsdygtigt, og dets ejer har opgivet alt håb om at reparere det, skal det sendes til et autoriseret behandlingscenter for at deponere det. Disse faciliteter er kendt som skrotpladser.

Når du læser dette ord, forestiller du dig måske et stort, beskidt og rodet sted med bildele strøet ud over det hele. Måske var det sådan engang. Men driften har udviklet sig for at opfylde kravene til forvaltning og miljøbeskyttelse.

Her vil vi dele trin for trin-proceduren for genbrug af køretøjer med dig:

 1. Da biler indeholder farligt affald, er det vigtigt at få et destruktionscertifikat, der gør det muligt at behandle dem korrekt.
 2. Derefter går skrotpladsens personale i gang med at dekontaminere den udtjente bil.
 3. Ved hjælp af demontering fjernes de komponenter, der kan genbruges. Faktisk kontrolleres de fleste af delene for at se, om de kan bruges.
 4. Derefter bringes køretøjet til shredderanlægget, som er ansvarlig for at kode og kategorisere bildelene for at genanvende dem efter deres oprindelse: Metal og ikke-metal. Det er her, genbrugsprocessen begynder.
 5. Derefter modtager efterfragmenteringsområdet de producerede fragmenter. Affaldet behandles derefter gennem genanvendelse eller energiudnyttelse.
 6. Til sidst oplagres og sælges skrottet.
Frustreret kvinde i bil

Hvad er genbrug af køretøjer?

En bils mange forskellige dele er meget omfattende. Her er de typer komponenter, der oftest genbruges eller byttes:

 • Mekaniske dele: Dette omfatter gearkasser, motorer, aksler, kondensatorer, radiatorer, affjedringer, styresystemer, servobremser og andre.
 • Elektricitet og elektronik: Denne gruppe omfatter elektriske ledninger, brændstofpumper, vinduesløftere, elektriske ventilatorer, sikringsbokse osv.
 • Karrosseri: Denne kategori omfatter døre, bagagerumsdæksler, kølerhjelme, kofangere, forlygter, kofangere, gulvbrædder osv.
 • Tilbehør: Denne kategori omfatter instrumentpaneler, sæder, kølergitter og radio.

I denne rækkefølge kan det, der dækker bilen (metaller, stål og metalplader), genbruges i 75% af tilfældene. I mellemtiden udgør væsker som bremsevæske, frostvæske og olie 1% af genanvendelsen, ligesom polstring, andre tekstiler, pap og papir.

Gummi udgør ca. 4%. Forskellige typer plast overstiger normalt 12%, og genanvendelse af glas udgør ca. 3,5 %.

Alt i alt anvendes mellem 10 og 12% af et køretøj til energiproduktion, sammenlignet med den største procentdel, der genanvendes i andre materialer. Jo mindre gammelt køretøjet er, jo mere og bedre kan dets dele bruges.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan genbruger du dit gamle tøj

De mange fordele ved genanvendelse af køretøjer

Der er mange fordele ved genanvendelse af køretøjer. Derfor bør de personer, der har en bil – og selv dem, der ikke har – kende dem.

Det bidrager til miljøet, floraen og faunaen

Faktum er, at 95% af køretøjets komponenter kan genbruges og genanvendes. Blandt fordelene ved at gøre dette er muligheden for at forlænge materialernes levetid, om end på en anden måde.

På denne måde undgår man unødig brug af naturressourcer, der som bekendt ikke er uendelige. Det forhindrer også udledningen af en million tons CO₂ i atmosfæren og reducerer energiforbruget. Vidste du det?

Denne form for genanvendelse er også fantastisk til at beskytte fauna og flora, da den reducerer behovet for at udvinde nyt stål, som er en potentiel miljøforurenende faktor. Mere præcist kan denne udvinding have meget skadelige virkninger som f.eks. nedslidning af jorden.

Genbrug af køretøjer bidrager til at forhindre håndtering af farligt affald

Affald som f.eks. olier, batterier, frostvæske, bremsevæske og brændstof – for blot at nævne nogle få – udvindes og behandles med passende foranstaltninger. Dette sker ikke, når biler bare bliver efterladt.

Det reducerer mængden af affald på vejene

Ud over at bidrage til miljøpleje og bæredygtighed reduceres affaldsmængden, når vi genbruger vores køretøjer korrekt. Det er ikke nogen hemmelighed, at offentlige veje tjener som scenarier for efterladte køretøjer, selv om dette er årsag til store bøder i flere lande.

En rusten bil

Genbrug af køretøjer giver mulighed for at give et nyt liv til køretøjets materialer

Ved at genbruge køretøjer kan industrien genvinde en enorm mængde jern, aluminium, gummi og plastmaterialer, som kan anvendes til nye produktionsprocesser.

F.eks. modtager sektoren for produktion af husholdningsapparater metallet fra de allerede genbrugte biler med henblik på genanvendelse. Forestil dig, hvad der ville ske, hvis denne handling blev anvendt i alle lande!

Det sparer penge for køberne af brugte dele

Folkets pengepung oplever også fordele, da mange dele og reservedele, der stadig fungerer, bringes tilbage til salg af brugte dele. Den forbruger, der køber dem, vil uden tvivl betale mindre og vil kunne fortsætte med at køre i sit gamle køretøj i længere tid uden at skulle købe et nyt.

Vi tror, du måske gerne vil læse: 5 ideer til smukke genbrugsmøbler, som du vil elske

Genbrug altid!

Genbrug bør være en opgave, der prioriteres, lige fra små ting som tekstiler til de største genstande som køretøjer. Inden du smider noget væk, så tænk over, hvad du ellers kan bruge det til. Eller måske kan du tilbyde det til en anden. Du har masser af grunde til at genbruge, og du har læst nogle af dem i denne artikel.

Det er på tide at komme i gang!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Álvarez M. Política ambiental y su impacto a la innovación tecnológica y organizativa: El reciclaje de vehículos automotores Mamá. Red de Rev Cient. 2004; (213): 73-98.
 • Sánchez C. El reciclado de vehículos y su relación con el desarrollo sustentable de la región fronteriza de Mexicali, Baja California, México. Rev Int Adm y Finan. 2010; 3 (3): 67-79.
 • Salas E, Rodríguez J. Reciclaje de automóviles al final de su vida útil. El reciclaje de vehículos en fin de vida. Rev Res. 1994; 2: 56-58.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.