Fordelene ved ormehumus til din have

Er du på udkig efter en sund og økologisk gødning til din have? Ormehumus skiller sig ud med sine interessante fordele. Her beskriver vi dem i detaljer.
Fordelene ved ormehumus til din have

Sidste ændring: 25 august, 2022

I flere årtier er organisk gødning blevet populært og har revolutioneret landbruget. Blandt disse muligheder finder vi ormehumus. Vidste du, at det er en af de bedste muligheder for at give næring til haver og frugtplantager? Det er miljøvenligt og giver interessante fordele.

Organisationer som FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) angiver, at denne type gødning er den mest anvendte i økologiske afgrøder og familielandbrug. Den røde californiske regnorm eller Eisenia foetida anvendes ofte.

Selv om den er kommercielt udbredt i planteskoler og landbrugsforretninger, kan den også fremstilles derhjemme. Vil du vide mere om det? Læs videre!

Hvordan fremstilles ormehumus?

Ormehumus opnås ved en proces, hvor regnorme fordøjer organisk materiale og producerer en væske, der fungerer som gødning.

Disse dyr nedbryder organisk materiale gennem virkningen af deres fordøjelsesenzymer og den mikroflora, der findes i deres organisme. Fra deres afføring opnås således et produkt med næringsstoffer til jorden.

Orm producerer ormehumus

Ormehumus er 100 % økologisk og giver flere fordele for planter.

Vi anbefaler, at du læser: Hvad du skal vide om dyrkning af orkidéer

5 fordele ved ormehumus

Selv om det kan virke mærkeligt at have en ormefarm derhjemme, er det faktisk en proces, der ikke indebærer noget ubehageligt arbejde. Faktisk vil arbejdet med et godt ormekomposteringsanlæg, der er designet specielt til størrelsen og forholdene i din have, næsten foregå automatisk. Du kan også altid vælge at købe færdiglavet kompost.

Her er de vigtigste fordele ved ormehumus til haven og grøntsagshaven.

1. Det er en organisk og naturlig gødning

Organisk gødning er gødning, der er fremstillet af vegetabilsk eller animalsk affald eller af blandet oprindelse. De blandes derefter med jorden for at forbedre dens egenskaber og tilføre næringsstoffer.

I denne forstand er den første fordel ved ormehumus, at det er en helt naturlig gødning uden toksicitet og 100 % økologisk.

2. Forbedrer jordkvaliteten

Ormehumus optimerer jordens struktur og aktiverer jordens mikroorganismer, hvilket forbedrer dens kvalitet for fremtidige afgrøder. Brugen af humus fremmer ikke kun jordens luftning, men bidrager også til at forbedre jordens konsistens. Det er f.eks. ideelt til lerjord, hvor det ikke er let at dyrke noget.

Med anvendelse af kompost kan jorden således omdannes til et mere sandlignende korn med større kapacitet til at producere sunde planter. I sig selv gør det jorden blødere, lettere og nemmere at håndtere. Dette gør også havearbejdet lettere for landmanden.

3. Ingen stærk lugt

I modsætning til andre gødningsstoffer, og i modsætning til hvad man kunne forvente, er ormehumus næsten lugtfri. Derfor kan det bruges på stueplanter eller altanplanter uden at skabe en ubehagelig lugt i huset.

4. Hjælper med at bevare fugtighed og næringsstoffer

Anvendelsen af ormehumus har en unik egenskab: Den holder jorden fugtig. Derfor behøver planterne ikke så meget vanding i modsætning til andre gødningsstoffer.

Det har også en stor evne til at holde på næringsstofferne der kommer fra nedbrydningen af organisk materiale, som har et højt indhold af kulstof, ilt og kvælstof. På den måde stimulerer det planternes vækst.

5. Afgifter jorden fra kemikalier

Denne gødning hjælper med at afgifte jorden fra kemikalier, der har tendens til at skade den med tiden. Den giver især pH-værdien større stabilitet og skaber bedre næring for planterne. Derfor er det en af de mest anbefalede muligheder for beskadigede jorde.

Hvis det af en eller anden grund er nødvendigt at bruge en kemisk gødning, er ormehumus faktisk kompatibel og kan anvendes til enhver afgrøde. Det hjælper endda med at holde skadelige insekter væk fra planter.

Anbefalinger for anvendelse af ormehumus

I sæsonbestemte områder er det bedst at anvende ormehumus om foråret og efteråret. For at gøre det skal det spredes over hele den jord, der skal gødes, i længden og bredden. Hvis det er en proces, der skal genoprette jorden, er det også vigtigt at vande den konstant.

Desuden bør det ikke begraves, fordi bakterierne kræver ilt. Det skal med andre ord påføres på overfladen. Komposten kan opbevares i lange perioder, uden at dens egenskaber ændres.

Der findes dog også flydende humus på markedet, hvor de mikroorganismer, der findes i ormehumus, er udvundet og reproduceret i et vandigt medium.

Dette kan også købes med opløselige plantenæringsstoffer, beriget med et algeekstrakt. Flydende humus er lettere at anvende og har næsten øjeblikkelig virkning.

Regnorme i jord

Ormehumus hjælper med at afgifte jorden i forbindelse med skadelige kemikalier.

Kombinér det med andre gode metoder

Afslutningsvis kan man sige, at ormehumus har mange fordele. Derfor er det et glimrende alternativ til gødning af frugtplantagen og haven. Det er et helt økologisk produkt, som giver næring til jorden og opnår sundere og stærkere planter.

På trods af dette bør man ikke ignorere, at brugen af det bør suppleres med andre gode metoder i haven. For eksempel følgende:

Afslutningsvis er det godt at vide, at tilstedeværelsen af regnorme i haven ikke er et dårligt tegn. De æder ikke planterne. Tværtimod er det et positivt tegn, fordi de er en indikator for en jord, der er rig på organisk materiale. Orme bidrager til at få sunde og stærke planter, der er fri for giftstoffer, som skader planeten.

Det kan interessere dig ...
3 almindelige fejl, når du laver hjemmelavet kompost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 almindelige fejl, når du laver hjemmelavet kompost

Nogle begår visse fejl, når vi laver hjemmelavet kompost. Vi bruger denne naturlige gødning i økologisk landbrug. Læs om gængse fejl her.