Sådan laver du genbrugspapir derhjemme og tre idéer til at bruge det

Lær at lave genbrugspapir til gavn for miljøet, og bliv inspireret med disse tre håndværk, som du kan lave med genbrugspapir. Vi ved, at du vil elske dem!
Sådan laver du genbrugspapir derhjemme og tre idéer til at bruge det

Sidste ændring: 20 marts, 2022

Genbrugspapir er fremstillet ud fra en århundredgammel teknik, så det kan laves derhjemme for at give det papir, du allerede har brugt, et nyt liv. Det er en god idé at bidrage til miljøet ved at genbruge materialer og have det sjovt undervejs i processen.

Genbrugspapir kan bruges i utallige typer håndarbejde for at reducere din miljøpåvirkning. Papir er trods alt lavet af træernes cellulose!

Lad os se på, hvordan man laver genbrugspapir derhjemme.

Kan alle slags papir genbruges?

Mange mennesker tror, at det er muligt at genbruge alle slags papir, men det er desværre ikke sandt. Det, der genbruges, er den cellulose, som papiret er sammensat af. Det er dog ikke alle papirer, der har samme koncentration af dette materiale.

Blandt de papirer, der kan genbruges, er følgende:

 • Karton.
 • Magasiner.
 • Aviser.
 • Fotokopier.
 • Reklamer.

I mellemtiden omfatter de papirer, der ikke kan genbruges, følgende:

 • Toiletpapir.
 • Fotopapir.
 • Faxpapir.
 • Vokspapir.

Kvinde smider aviser ud

Avispapir kan genanvendes. Faktisk er det normalt en af de mest genanvendte papirtyper.

Vi tror, at du måske vil nyde at læse denne artikel: Hvad er fordelene ved genbrug af køretøjer?

Materialer til fremstilling af genbrugspapir

Genbrugspapir kan fremstilles derhjemme og uden brug af fremmede materialer. Denne aktivitet er perfekt til at samarbejde med børnene derhjemme, da det er en god måde at lære dem at passe på miljøet på.

Her er de materialer, du skal bruge for at lave genbrugspapir:

 • Svampe.
 • Varmt vand.
 • Tyndt net.
 • En sprayflaske.
 • En blender eller foodprocessor.
 • Papir, der er egnet til genbrug.
 • Fotorammer.
 • Stykker af et ark eller en tynd klud.
 • En manuel presse eller en vægt til at klemme papiret sammen.
 • En dyb beholder, hvori rammerne kan ligge vandret.

Sådan laver du genbrugspapir derhjemme

Det har været praktiseret i tusindvis af år at lave genbrugspapir, fordi det er så nemt. Men selv om det er en simpel opgave, skal visse anbefalinger følges, så det endelige produkt er af god kvalitet.

1. Køb eller lav en ramme

Det første skridt i fremstillingen af genbrugspapir er at lave eller købe to rammer i den størrelse, som du ønsker papirarkene. Når du har dem, placerer du den ene på dit arbejdsbord og dækker den med et stykke net af samme størrelse. Du skal sørge for, at det er godt udspændt.

Når nettet er fastgjort, skal du forsigtigt klippe det overskydende af, og så er det klar. Formen, som du skal lave genbrugspapiret i, er færdig! Du bør dog ikke tilføje nettet til den anden tilbageværende ramme, da den skal fungere som afdækning.

Før næste trin kan du klippe arket eller et stykke tyndt stof ud. Lav det i samme størrelse som rammerne for at spare tid.

2. Fremstilling af papirmasse

Hvis du vil lave papirmassen fra bunden, skal du først skære det papir, du vil genbruge, i små stykker, så de opløses hurtigere. Kom derefter alt papiret i en stor skål, og dæk det helt med varmt vand.

Lad det stå natten over, så papiret kan nedbrydes helt.

Næste dag skal du blende hele blandingen, indtil du får en glat og klumpfri konsistens. Du kan også gøre dette ved hjælp af en morter og støder.

3. Fra papirmasse til genbrugspapir

Når du har papirmassen fri for klumper, er det tid til at overføre den til rammen for at begynde at forme arkene. Spred papirmassen ud på rammen med nettet, og giv den den tykkelse og størrelse, du ønsker. Derefter skal du duppe hele overfladen med svampen for omhyggeligt at fjerne overskydende fugt.

Næste skridt er at dække rammen med net og papirmasse med det tynde ark, som du fugtede tidligere, og lægge den anden ramme, du havde tilbage, ovenpå. Ryst begge rammer forsigtigt og sørg for, at massen er jævnt fordelt. Lad det til sidst dryppe af i et par minutter, og fjern rammen.

4. Tag papirmassen ud af rammen

Når du har massen i rammen, er det tid til at fjerne den forsigtigt.

Placér formen på det våde ark, så massen er i direkte kontakt med kluden. Overfør nu med lidt pres det nye ark papir til arket.

Afslut med at fjerne den resterende fugt ved hjælp af en svamp, og læg et andet stykke stof oven på det genbrugte ark papir. For at forhindre, at det rynker eller mister sin form, mens det tørrer, skal du lægge en stak bøger eller en tung genstand ovenpå det. Du kan også bruge en presse.

5. De sidste detaljer

Når både arket og papiret er helt tørre, kan du trække dem af og få det nye ark frem, som du har lavet helt fra bunden. Du vil bemærke, at papiret er en smule bølget, så du kan lægge det ind i en bog for at flade det ud. Du kan også beskære kanterne, hvis det er nødvendigt.

Tre gode ting at lave med genbrugspapir

Der er mange ting, du kan lave af genbrugspapir. Det er bare et spørgsmål om at lade fantasien få frit løb og skabe unikke stykker, som vil være nyttige i fremtiden.

Du vil måske også nyde at læse denne artikel: De 10 Bedste Ideer til Genbrug af Gamle Jeans

1. Malebog med genbrugspapir

Tegning er en af de aktiviteter, som børn (og mange voksne) nyder mest. Denne didaktiske øvelse stimulerer ikke kun deres kreativitet, men underholder dem også, mens de lærer.

Hvis dine børn har hjulpet med at lave genbrugspapiret, kan du lave dette håndværk, så de derefter kan fange alle deres farverige idéer på papir.

For at lave malebogen skal du sørge for at lave de nødvendige ark af genbrugspapir. Når du har dem alle sammen klar, skal du bruge et stykke karton til omslagene og sy eller flette dem sammen.

2. En fotoramme af genbrugspapir

Hvis du har en kedelig ramme, der trænger til en makeover, er denne idé perfekt til dig! Det er et af de nemmeste håndværk, så selv børn kan deltage.

Du skal bare klippe strimler af genbrugspapir ud og rulle dem til små cirkler i forskellige størrelser. Lim dem fast på billedrammen i ingen bestemt rækkefølge. Leg med de forskellige størrelser, og prøv ikke at lade nogen pletter være udækket.

Hvis du vil tage dette projekt et skridt videre, kan du farve genbrugspapiet med forskellige farver for at gøre resultatet mere levende og iøjnefaldende, når du laver det.

Eksempel på at lave genbrugspapir

Alle genbrugsmaterialer kan anvendes til boligindretning, så vi gør vores del for at passe på et mere bæredygtigt miljø.

3. Lamper af genbrugspapir

Denne type papirlampe er meget nem at lave og har en unik stil, der vil overraske alle dine gæster.

For at lave den skal du lave vifter i samme størrelse som papirbladene. Fold dem frem og tilbage, indtil den typiske vifteform er dannet.

I hver af folderne skal du lave et hul i en af enderne, så du derefter kan føre en snor igennem dem. Når du har foldet alle papirbladene, er det tid til at samle dem ved hjælp af hvid lim.

Når alle vifteblade er samlet, skal du til sidst føre en snor gennem hvert af de øverste huller og trække i snoren for at lukke toppen. Så har du dannet en klassisk lampe i form af en hætte. Nu mangler du blot at sætte skærmen fast på en energi- og varmebesparende pære, så den ikke bliver for varm.

Bliv inspireret til at lave genbrugspapir derhjemme

Når vi giver papiret en ny chance, er vi med til at passe på miljøet. Desuden er det en god idé at lade fantasien få frit løb og lave forskellige håndværk, samtidig med at du sparer penge.

Så nu hvor du ved, hvor nemt det er, så gør dig klar til at sætte det i værk! Lad dig inspirere af disse idéer!

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du lave genbrugspapir derhjemme: En trin-for-trin guide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du lave genbrugspapir derhjemme: En trin-for-trin guide

At lave genbrugspapir derhjemme er en nem og miljøvenlig idé til at give et nyt liv til allerede brugte produkter. Har du prøvet det?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Reyna, Leoncio, et al. “Elaboración de cartón a partir de papel reciclado.” Revista Peruana de Química e Ingeniería Química 6.1: 50-54.
 • Cebrián del Pozo, Marianela, and Paco Ruiz Díaz. “Papel reciclado.” (1989).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.