Platfod: Symptomer og behandling

Du kan behandle platfod, hvis det er smertefuldt. En af de mest almindelige foranstaltninger til korrektion er at gå med tilpassede indlægssåler.
Platfod: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 28 januar, 2021

En person har platfod, når hele deres fodsål er i kontakt med jorden, mens de står op. Dette skyldes, at fodens svangbue er fladet ud. Dette er en meget hyppig tilstand. Estimater viser, at 20% af verdens befolkning har den. Det forårsager normalt ikke smerter og kan udvikle sig både i barndommen og i de efterfølgende år.

Imidlertid kan det føre til dårlig benjustering, og dette medfører problemer både i anklerne og i knæene. Så i dagens artikel forklarer vi, hvorfor det sker, og hvordan vi behandler det.

Årsagerne til platfod

Fødder på strand illustrerer platfod

Det er normalt at have det i barndommen, da fodbuen stadig dannes i denne fase. Men buen udvikler sig aldrig hos nogle mennesker, og dette er hverken dårligt eller problematisk. Platfod kan også dannes med årene.

I dette tilfælde påvirker det imidlertid som regel kun den ene fod. Det kan også ske på grund af aldring, overanstrengelse, kvæstelser og sygdom. Enhver af disse situationer fører til seneskader, og det er disse, der “understøtter” buen.

Visse faktorer øger risikoen for at få platfod. Udover aldring og skader, som vi allerede har nævnt, kan det også skyldes fedme, diabetes og leddegigt. Faktisk siger en undersøgelse udført på University of Chile, at:

”Ernæringsstatus har at gøre med stigninger i forekomsten af platfod hos børn. Fedme er blevet knyttet til den morfologiske ændring af foden hos børn fra 6 til 10 år.”

Derfor er det vigtigt at passe på din kost og især dine børns kost. Dette skyldes, at fedme kan forringe udviklingen af ​​deres muskler og skelet.

Læs også: En kostplan til svage knogler og led

Hvad er symptomerne?

De fleste mennesker med platfod har ingen symptomer. Nogle føler dog smerter i det indre ben. Når tilstanden fører til en dårlig justering, kan smerter påvirke anklerne eller knæene. Platfod er forbundet med indadvendte knæ.

Denne patologi kaldes genu valgum eller “kalveknæ”. Det er et skelet- og æstetisk problem, du endda kan se med det blotte øje.

Andre symptomer, der kan føre til denne tilstand, er også træthed og tyngde i benene. Det kan være vanskeligt for folk med platfod at gå. I nogle tilfælde kan de også have rygproblemer.

Behandlinger af platfod

Tilpassede indlægssåler passer perfekt til en fods kontur

Mange behandlinger kan forbedre denne tilstand, hvis den forårsager smerter.

  • Strækøvelser: Disse er ideelle til tilfælde, hvor akillessenen er kortere end normalt.
  • Fodtøj med strukturel støtte: Dette hjælper med at lindre smerter og er meget mere behageligt end sko, der har ringe eller ingen støtte.
  • Ortopædiske apparater: Disse er understøtninger til buen. Der findes ikke-receptpligtige løsninger, men man kan også få dem tilpasset. Tilpassede indlægssåler passer perfekt til din fods kontur og reducerer dine symptomer.
  • Den ideelle tilgang til børn er at prøve at rette deres platfod med et sæt øvelser. De kan dog begynde at bruge brugerdefinerede såler fra 4-års alderen. De forbedrer deres fodtilpasning.
  • Kirurgi er også en mulighed som sidste udvej. Imidlertid er dette normalt forbeholdt de mest komplicerede tilfælde.
  • Det er normalt for de mennesker, der også har et senebrud for eksempel.

Fysioterapi kan også være effektivt i tilfælde af atleter med denne tilstand. Dette skyldes, at mange tilfælde af platfod skyldes overbelastning fra skader, når man løber eller når man overkompenserer, mens man træner. Fysioterapeuter og trænere kan forhindre dette problem ved at hjælpe disse atleter med at forbedre deres teknik.

Læs også: Er det bedst at strække eller styrke muskler?

Konklusion

At have platfod er noget, der normalt ikke forårsager ubehag eller større problemer. Imidlertid kan forskellige former for behandling hjælpe i tilfælde, hvor det forekommer. Det, der er vigtigt, er at konsultere en læge med spørgsmål.

Det er også altid en god idé at prøve at tabe sig, hvis du er overvægtig. Du kan behandle din smerte med medicin, men det er meget bedre at lave udstrækninger og andre former for fysioterapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.