Er det bedst at strække eller styrke muskler?

Der er mange omstændigheder, hvor man bør styrke en muskel frem for at udstrække den. Du bør beslutte, hvad der er bedst ud fra, hvad der vil gavne dig mest på det givne tidspunkt. Læs med for at lære mere om at strække og styrke muskler!
Er det bedst at strække eller styrke muskler?
Michelle Torres

Skrevet og kontrolleret af fysioterapeut Michelle Torres.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Øvelser med at strække og styrke muskler er begge brugt meget indenfor genoptræning af forskellige lidelser. Hvordan ved man dog, hvornår man skal strække eller styrke muskler? Hvad har flest fordele? Bør du strække ud eller er det bedre at begynde at løfte vægte?

Vi vil forklare disse ting i denne artikel.

Udstrækning af muskler

Udstrækning er en meget udbredt teknik, som teoretisk hjælper med at mindske muskelsmerter og øge smidigheden i ledDet er dog blevet bevist, at udstrækning i sig selv ikke producerer disse effekter på kort sigt og heller ikke udstrækning i op til syv måneder i træk.

Det menes, at øget smidighed virkelig er på grund af øget tolerance overfor udstrækning, ikke det faktum, at musklerne bliver længere. Udstrækning er dog bare godt for nogle personer, enten statisk eller dynamisk. Hvis du er en af de personer, så bør du overveje det følgende:

Hvornår man skal udstrække muskler

 • Hvis man føler spænding eller tryk i et led.
 • Hvis man tilbringer meget tid i samme stilling (stående eller siddende i en stol for eksempel).

Hvornår man skal undgå at udstrække muskler

Kvinde med ondt i lænd har brug for at styrke muskler

Det kan være nyttigt at strække ud, når man tilbringer meget tid i samme stilling. Intet beviser dog, at det er en effektiv behandling til at mindske forekomsten af skader.

Før man træner

Statisk udstrækning før fysisk aktivitet giver musklerne mulighed for at løsnes. Tro det eller ej, men disse former for udstrækning kan dog mindske ens ydeevne og prædisponere en for skader. Det er derfor bedst at udføre udstrækning af muskler efter at have trænet.

Hvis det er det eneste, man gør for at undgå skader

Udstrækning som en enestående metode er ikke blevet bevist at være effektiv i mindsking af tilfælde af muskuloskeletale skader. Kombineret med et individualiseret træningsprogram, kan muskeludstrækning dog være nyttigt i nogle tilfælde.

Hvis det er det eneste, man gør for at behandle muskelkontraktioner

Som i det forrige afsnit er udstrækning som en enestående aktivitet ikke blevet bevist at være en effektiv behandling hos personer med muskelkramper eller problemer med mobilitet.

Hos personer, som lider af neurologiske tilstande, antyder beviser, at udstrækning af muskler ikke mindsker smerte eller forbedrer livskvaliteten betydeligt i det korte løb. Disse resultater er også blevet set i flere studier, hvor udstrækning blev udført i op til syv måneder i træk.

At styrke muskler

At styrke muskler er ikke synonymt med at tage i motionscenter. Hvis du løfter tunge vægte, men føler smerte i ryggen, når du bøjer dig ned, så gør du noget forkert. At styrke muskler er en proces, som bør forbedre din krops helbred.

Husk, at selvom den menneskelige krop er udviklet til at bevæge sig, løbe og bære ting, så lever vi i et stillesiddende samfund (vi jager ikke længere for at spise, for eksempel).

Eftersom bevægelse ikke længere er en del af vores daglige liv, skal vi derfor tilføje det i løbet af dagen, enten i fitnesscenter, en rutine derhjemme, små øvelser i løbet af dagen eller hvad end, der passer bedst til din rutine.

Hvornår man skal styrke muskler

Når det er sagt, skal du styrke muskler af de samme årsager, som du ville udstrække dem:

 • Hvis du føler en spænding eller sammentrækning i et led.
 • Hvis du tilbringer meget tid i samme stilling (stående eller siddende på en stol, for eksempel).

Du bør dog også styrke dem af andre årsager:

 • Hvis du har strukket ud for at behandle dine symptomer og symptomerne ikke bliver bedre (eller bliver bedre og så værre).
 • Hvis du er træt efter at have gået op ad trapper.
 • Graviditet eller under perioden efter en graviditet.
 • Hvis du er ved at komme dig over en skade.
 • Hvis du er en ældre person.

Uanset årsagen bør du tale med en personlig træner eller helbredsprofessionel med viden indenfor området, især hvis du er:

Hvornår man skal undgå at styrketræne muskler

Kvinde løfter vægte for at styrke muskler

Øvelser, der styrker muskler, bør undgåes efter traumatiske begivenheder eller skader. Det er også bedre at udsætte dem, hvis du har symptomer på fysisk overtræning.

Du bør ikke træne en skadet kropsdel, indtil knoglen er helet efter en akut traumatisk begivenhed. Efter at have været ude for en trafikulykke, for eksempel, skal man sikre sig, at ens læge eller fysioterapeut giver grønt lys for træning, før man kaster sig ud i det.

Du bør også undgå styrketræning af muskler, hvis du har symptomer på overtræning. Disse indebærer:

 • Dårlig atletisk ydeevne, på arbejdet eller i dit daglige liv.
 • Overdrevet træthed.
 • Pludselige humørændringer.
 • Problemer med at koncentrere sig.
 • Søvnløshed eller dårlig søvn.
 • Mangel på appetit.
 • Muskelsmerter, som ikke bliver bedre.
 • Pludselige ændringer i menstruationscyklussen.

Strække eller styrke muskler: Hvad er bedst?

Der er mange omstændigheder, hvor man bør styrke muskler frem for at udstrække dem. Du bør beslutte det ud fra, hvad der vil gavne dig mest på det givne tidspunkt.

Hvis du er bekymret for, hvor du skal begynde, så viser nogle studier, at uanset hvad du vælger, så er det altid bedre at strække og styrke muskler frem for at leve et stillesiddende liv. Så begynd bare!

Som det sidste skal du huske, at frem for at beslutte, hvilken form for træning du skal udføre, hvilket motionscenter du skal melde dig ind i eller hvilket træningstøj du skal købe, så er det vigtigste at:

 • Varme ordentligt op, før du strækker ud eller styrketræner.
 • Spise godt.
 • Få nok hvile.
 • Have god søvnhygiejne.
 • Drikke nok vand.
Det kan interessere dig ...
Fem nemme øvelser til at træne mavemuskler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem nemme øvelser til at træne mavemuskler

Modsat hvad mange mennesker måske tror, så er der nogle nemme øvelser til at træne mavemuskler derhjemme. Vi afslører dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.