Overvægt i barndommen: Et stort problem

Overvægt i barndommen er forbundet med en række af fremtidige helbredsproblemer, såsom fedme og højt kolesterol. Læs med for at lære mere!
Overvægt i barndommen: Et stort problem

Sidste ændring: 19 november, 2020

Overvægt i barndommen er nu et af de mest seriøse offentlige helbredsproblemer. Det er et verdensomspændende fænomen og dets udbredelse øges gradvist.

Det er en tilstand, som er forbundet med lande såsom USA. Det rammer dog også mindre lavindkomst lande. Det estimeres desværre, at omkring 42 millioner af børn under en alder på fem år lider af overvægt i barndommen.

Overvægt er en sygdom, som ikke kunne går ud over æstetikken. Det har faktisk seriøse følgevirkninger for helbredet. Børn, som lider af det, har for eksempel større sandsynlighed for at lide af andre sygdomme såsom diabetes eller hjertekarsygdomme igennem deres liv.

I det samfund, vi lever i, lader det til at være svært for børn at opnå en sund livsstil og følge en god kost. Vi bliver dog nødt til at stile efter at fjerne dette problem. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide om overvægt i barndommen.

Hvad er overvægt i barndommen?

Barn med stor burger symboliserer overvægt i barndommen

Overvægt i barndommen er den mest gængse lidelse relateret til næring i dette stadie i livet. Det består af overdrevet ophobning af kropsfedt, hvilket sætter et barns helbred i fare.

Det er en sygdom, som involverer mange faktorer. Det afhænger ikke kun af ernæring. Genetik og fysisk aktivitet er faktisk også to store afgørende faktorer. En dårlig kost er dog en af de primære syndere for denne sygdom. Nu til dags misbruger folk fødevarer med store procentdele af mættet fedt.

Kort sagt er overvægt i barndommen en kombination af en ubalanceret kost, et stillesiddende liv og genetik blandt andre faktorer. Som vi nævnte ovenfor, er det vigtigt at vide, at denne sygdom er forbundet med flere helbredsrelaterede problemer, inklusiv diabetes.

Sådan ved man, om et barn er overvægtig

Overvægt i barndommen er ikke diagnosticeret ud fra udseende. I stedet måles det ved at bruge et parameter, der hedder “Body Mass Index” eller BMIBMI relaterer vægt til højde og bliver beregnet ved at dividere vægten (i kilogram) med højden (i meter) i anden.

Mange tabeller og referencer sammenligner BMI med standardniveauer for at vide, om et barn lider af overvægt eller ej. Hos børn er det dog mere nøjagtigt at bruge procentvise kurver til sammenligning.

Risikofaktorer for at udvikle overvægt i barndommen

Som vi nævnte ovenfor, afhænger denne sygdom ikke kun af barnets kost. Flere faktorer spiller helt klart en rolle, såsom:

  • Genetik. Flere studier har forbundet overvægtige forældre med overvægtige børn, hvor det siges, at hvis en af forældrene er overvægtige, har barnet tre gange større chancer for at blive overvægtigt. Det er dog svært at differentiere, om det er på grund af delt livsstil eller genetik.
  • Fødselsvægt. Videnskabsmænd relaterer babyer, der vejer mere end 4 kg ved fødslen, med overvægt i barndommen eller voksenlivet.
  • Interessant nok, lader amning af babyer i løbet af det første år af deres liv til at være forbundet med en lavere risiko for denne sygdom i barndommen.
  • Fødested. Dette skyldes, at et barn, som bor i landområder, lader til at have et mere aktivt liv, mens dem, der vokser op i byen, er mere udsat for fysisk inaktivitet.

Denne lidelse er endda forbundet med andre faktorer, såsom søvn eller familien økonomiske niveau. Vi bliver dog nødt til at slå fast, at nøglen til at håndtere dette problem er at fokusere på barnets livsstil.

Dreng med fodbold vil undgå overvægt i barndommen

Sådan kan man mindske risikoen for overvægt

Denne sygdom kan påvirke resten af barnets liv. Dette skyldes, at det fører til en øget risiko for hjertekarsygdomme og metaboliske problemer,  foruden af påvirke selvværdet og æstetik.

Det er derfor essentielt af handle og søge måder at hjælpe barnet med at følge en sund kost. Hvis du ikke ved, hvordan du skal gøre det, så er det bedst at tale med en læge eller ernæringsekspert.

Det er også ideelt for børn at forblive aktive. Et af de første skridt bør være at introducere sport i deres daglige rutine. Dette vil faktisk også hjælpe barnet med at forbedre deres sociale evner og give dem mulighed for at have det sjovt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.