Prikkende følelse i dine led: Paræstesi

At have en prikkende følelse i leddene er ret almindeligt og normalt, imidlertid kan der dog være mange forskellige årsager. 
Prikkende følelse i dine led: Paræstesi

Sidste ændring: 09 august, 2022

I nogle tilfælde kan den prikkende følelse blive en kronisk tilstand. Her vil vi vise dig, hvad årsagerne til denne følelse kan være og samtidig give dig nogle forslag til, hvordan du forhindrer og forebrygger det.

At opleve prik i leddene kan være en bekymrende følelse. I fagsprog kaldes deenne fornemmelse paræstesi. Nogle mennesker får det ofte, når de vågner op. Andre kan dog have det hele tiden. Sommetider har denne snurrende og prikkende fornemmelse dog ikke noget at gøre med andre symptomer, men kan skyldes faktorer såsom dårlig kropsholdning. Faktisk er der mange mulige årsager.

Hvad er et led?

Et led er et område, hvor enderne af to eller flere knogler, eller knogler og brusk, mødes og forbindes med hinanden. Det er faktisk dine led der gør at din krop har mulighed for at bevæge sig. I bund og grund er det dine led der lader de dine arme, ben og ryg flex og dreje sig til de forskellige positioner du bruger igennem livet.

Mellem de knogler, der udgør fugen er der et fleksibelt elastisk væv kaldet ledbrusk. Brusk forhindrer friktion mellem knoglerne, og det fungerer derfor som en buffer eller pude.

Fugen er omgivet af en “fælles kapsel”, der understøtter hele systemet. Denne understøttes igen af diverse ledbånd, der holder dine led samlet.

Hvorfor får jeg den prikkende følelse i mine led?

Ondt i albuen

Der er mange forskellige lidelser og problemer der kan påvirke dine led. Et af de første symptomer på rigtig mange af disse er, at du ofte oplever en prikkende fornemmelse. Dette kan forekomme både i dine hænder, fødder, arme og ben.

Nogle gange kommer symptomet og forsvinder igen uden nigen tilsyneladende grund. I dette tilfælde har din krop sandsynligvis bare rettet problemet selv. Men når du har kroniske prikken og snurren i lang tid, bør du søge lægehjælp.

Nogle af de mest almindelige sygdomme og sundhedsmæssige problemer der forårsager prikkende led gennemgås i denne artikel. Læs videre!

Anbefalet læsning efter “Prikkende følelse i dine led”:

Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter

Rheumatoid arthritis

Knaesmerter
 • Reumatoid arthritis er en betændelse i dine led. Det kan påvirke flere forskellige led ad gangen. Generelt ses det i fingre, arme og knæ.
 • Det starter normalt for dem mellem 30 og 60 år, og det er mere almindeligt hos kvinder end mænd. Der er ingen forskelle i forekomsten mellem dette og dit motionsniveau.
 • Personer med reumatoid arthritis vil opleve nedsat mobilitet. Efter den prikkende fornemmelse, begynder værre smerter oftest over tid.
 • Dette sker i takt med at kalciumaflejringer ophobes i leddene. I begyndelsen kommer den prikkende følelse, men i det at brusken svækkes og gradvist nedbrydes, vil det forårsage en smerte der kun vil blive værre over tid.
 • Man ser oftest reumatoid arthritis i håndled, fingre og knæ. Det kan dog også påvirke andre led. Denne sygdom er forbundet med slidgigt og andre lidelser relateret til skjoldbruskkirtlen.
 • Det er en smertefuld sygdom, men den ødelægger ikke leddet.

Osteomyelitis

Osteomyelitis eller knoglemarvsbetændelse er en infektion i en knogle forårsaget af bakterier eller svampe. Betændelsen kan opstå i både knogler og knoglemarv. Normalt fremkommer betændenelsen på grund af en infektion med bakterier, som dems selv når knoglemarven med blodstrømmen (hæmatogent), fx fra en luftvejsinfektion eller lignende. En infektion beskaderiger typisk dine led.

Det første symptom du vil opleve ved en knoglemarvsbetændelse er at dine led udgiver små prik, men senere vil smerten oftest intensiveres. Osteomyelitis kan behandles med antibiotika, og det kan ramme både børn og voksne.

Lupus

 • Lupus er en autoimmun sygdom. Det betyder at immunsystemet, i stedet for at gøre sit arbejde med at beskytte din krop, i stedet begynder at angribe sundt væv. Det kan beskadige forskellige dele af din krop.
 • Prikkende led er et tegn på, at dine knogler eller brusk påvirkes af lupus.
 • Der er ingen kur for lupus, men dets symptomer kan behandles.

Læs også denne artikel efter “Prikkende følelse i dine led”:

3 anbefalede aktiviteter mod rygsmerter

Tips til at forebygge led problemer

Personer paa loebebaand - prikkende foelelse

Din kost er vigtig, hvis du vil hjælpe kroppen med at forebrygge problemer relaterede til dine led. Visse fødevarer kan give din krop de næringsstoffer, der er nødvendige for at forhindre ledsmerter og de sygdomme og lidelser der forårsager det.

 • Omega 3 er meget effektiv, da det reducerer betændelse og bremser nedbrydningen af ledbrusk. Oliefisk og hørfrø har begge et højt niveau af omega 3. Du kan også tage det som piller eller tilskud.
 • Selleri er vanddrivende og indeholder antioxidanter. Det er et godt middel, hvis du vil detoxe og remineralisere din krop. Det er et must-have i din kost, uanset om du bruger det som en del af salater, smoothies eller te.
 • Nælde har afgiftende virkninger og nogle egenskaber der gør at det kan hjælpe med symptomerne på gigt. Det kan indtages direkte eller påføres blandet sammen i en blanding af andre knuste urter.
 • Ingefær har kraftige anti-inflammatoriske og smertelindrende effekter. Du kan bruge det i enten teform eller tilføje det revet til anden mad.

Det at spise en sund kost er altid nyttigt til at forebygge sygdomme. Husk dog, at det kun er læger kan diagnosticere årsagen til den prikkende følelse i dine led. Derfor anbefaler vi at du ser en læge, hvis dine symptomer vedvarer.

Det kan interessere dig ...
Fire enkle øvelser når du har ondt i nakken
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire enkle øvelser når du har ondt i nakken

At have en dårlig kropsholdning, generelt være stresset eller bevæge din krop forkert kan gøre at du får meget ondt i nakken. • Simopoulos, A. P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
 • Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
 • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.