5 af de mest almindelige hofteproblemer

På trods af at være et led, der har mere vægt end næsten alle andre, så er det de færreste af os der stopper op og tænker på vigtigheden af vores hofter. Lær mere om dem og hvordan man forhindrer almindelige hofteproblemer her.
5 af de mest almindelige hofteproblemer
Abel Verdejo

Skrevet og kontrolleret af fysioterapeut Abel Verdejo.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Man kan sige, at dine hofter er en af de mest glemte dele af din krop, når det kommer til dit helbred. Men hofteproblemer er desværre normale.

Da det er et led, ligger deres hovedfunktion i foreningen og støtten af en eller flere knogler. Deres hovedformål er at holde sacrum, ilium og lårben på plads.

Roengten af hofte

Dine hofter og hofteproblemer

Deres placering mellem din torso og nedre ekstremiteter forklarer, hvor vigtigt de er i din krop generelt. De støtter ikke bare din krop; de giver også mulighed for at du kan lave den brede vifte af bevægelser, de tillader.

De bøjer, roterer og fungerer som et kæmpe hængsel.

Når det kommer til deres fysiologiske struktur, omfatter de en anden meget vigtig del: coxofemoral leddet (hvor lårets hoved forbinder hoften).

På trods af at være en af de stærkeste led i din krop, er dine hofter følsomme for forskellige faktorer, der kan føre til mange slags problemer over tid.

De mest almindelige hofteproblemer

De er meget stabile, men dine hofter kan have visse problemer. Nogle af dem har et navn, der afspejler det område, de opstår i, og andre er mere komplicerede at behandle.

Her vil vi tale om de mest almindelige problemer.

1. Pubalgia

Kvinde der skal tisse

Dette er også kendt som en sportsskade. Det består af en skade på musklerne i pubicområdet.

Pubalgia refererer næsten altid til et tilfælde af kronisk inflammation.

De muskler, der oftest bliver ramt, er mavemusklerne og adduktorerne.

2. Osteoarthritis i hofte eller coxofemoral

At være et meget solidt og vigtigt led, gør at dine hofter er stærkt påvirket af dette smertefulde, generende problem.

Ændringer i ledbrusk er normalt hovedårsagen.

  • Desværre er slidgigt generelt set en degenerativ sygdom.
  • Derfor sker immobilisering af de berørte hurtigt.

3. Osteogenese imperfecta

Billede af hofteleddet

Denne sygdom kaldes ofte “sprød knoglesygdom.”

  • Det påvirker alt knoglevæv i din krop, herunder selvfølgelig dine hofter.
  • Det er en medfødt eller genetisk lidelse.

Da dette er et område i din krop, der mest sandsynligt lider af direkte traume, er osteogenese imperfecta ofte forbundet med dine hofter.

4. Hoftens avaskulære nekrose

Nekrose henviser til døden af et væv. Når det kommer til din hofte, beskriver den skaden på lårbenet.

Denne form for situation opstår på grund af utilstrækkelig blodgennemstrømning. Ud over det, hvis det ikke bliver opdaget eller behandlet i tide, bliver det gradvist kronisk.

Den mest almindelige årsag er et lårbenbrud på epikondylens højde. Dette har tendens til at bryde eller komprimere blodkar. I begge tilfælde kan det føre til nekrose.

5. Femoroacetabular Impingement

Billede af hoften

Endelig er der femoroacetabulær impingement. Dette tillader ikke normal bevægelsesområde i hofteskålen. Således er gnidningen konstant og smertefuld.

Oprindelsen af denne lidelse, der er specifik for hofterne, er helt ukendt i dag. Det kan påvirke lårbenet og acetabulum.

Smerten er næsten uudholdelig og sker, når lårbenet kondylen gnides uhensigtsmæssigt i hofteskålen.

Blandt dem der kan udvikle dette problem, er unge og atleter mest sandsynlige. Generelt ser læger en tendens til at forbinde det med gigt og betragter det som en af hovedårsagerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Anderson K, Strickland SM, Warren R. Hip and groin injuries in athletes. American Journal of Sports Medicine. 2001.
  • Dupré J-P, Bhyssenne D, Keller G, Poitou N. Estudio articular de la cadera. EMC – Kinesiterapia – Med Física. 2000.
  • Márquez Arabia, Jaime, Márquez Arabia, Wiliam. Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Rev Cuba Ortop y Traumatol. 2014.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.