8 proteinrige plantebaserede fødevarer, du bør tilføje til din kost

Mange påstår, at plantebaserede proteiner er sundere end animalske proteiner, eftersom den sidstnævnte indeholder flere kalorier og mere fedt. Prøv at tilføje nogle af disse plantebaserede muligheder til din kost og find selv ud af det!
8 proteinrige plantebaserede fødevarer, du bør tilføje til din kost
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Proteinrige fødevarer er en meget vigtig del af en persons kost, eftersom de spiller en vigtig rolle indenfor fysisk og mentalt helbred. I denne artikel bringer vi dig 8 proteinrige plantebaserede fødevarer, du bør tilføje til din kost.

Mens alle næringsstoffer er nødvendige for kroppens velvære, er proteiner stjernen, når det kommer til metabolisk aktivitet, frigivelsen af hormoner og opbygningen og forstærkningen af muskler og knogler.

Faktisk er det en af de bedste energikilder, som man kan give sin krop for at hjælpe den med at fungere.

Proteinrige plantebaserede fødevarer

Mange personer får dog ofte deres proteiner fra dyr, som kan være sunde, men de indeholder dog flere kalorier og mere fedt, som kan forårsage en vægtøgning.

Heldigvis er proteiner også en del af mange grøntsager, som kan hjælpe med at variere ens kost, så man optager næringsstofferne ordentligt.

Her vil vi dele de 8 bedste proteinrige plantebaserede fødevarer, og hvordan man tilføjer disse fødevarer til sin kostplan.

Læs videre for at finde ud af, hvad de er!

1. Tofu

Skaal med tofu

Tofu, en soya-baseret fødevare, er en traditionel del af en japansk kost, på grund af dens milde smag og dens store indhold af vigtige næringsstoffer.

Det er højt værdsat på grund af dets betydelige indhold af proteiner af høj kvalitet, som blandt andet hjælper med at opbygge muskelmasse.

For hver 100 gram tofu får du op til 10 gram proteiner og kun 110 kalorier.

Tofu indeholder isoflavoner og antioksidanter, som er meget gode til at bevare en hormonel balance, især i overgangsalderen.

2. Quinoa

Quinoa er en populær fødevare i Sydamerika, især i Peru og Bolivia. Det er en af de rigtig lækre proteinrige plantebaserede fødevarer.

Det er et pseudo-korn med næringsstoffer, som har bemærkelsesværdige fordele for ens fysiske og kognitive helbred.

På trods af hvor få kalorier det indeholder, giver det en betydelig mængde vitaminer, mineraler og vigtige aminosyrer, som aktiverer ens stofskifte og musklernes styrke.

Mange personer anser det som værende den bedste plantebaserede protein, der findes, ikke blot på grund af dets store indhold af proteiner, men fordi det også indeholder fibre, antioksidanter og andre stoffer, der er gode for kroppen.

3. Bælgfrugter

Skaal med baelgfrugter

Bælgfrugter er et vegetabilsk protein, som alle kan inkorporere i deres kost gennem en lang række opskrifter.

Disse planter, der er pakket med egenskaber, er anbefalet til atletisk ydelse og til at øge muskelmassen.

Og på grund af fibrene i bønner er de fremragende til at regulere bakteriel flora og stimulere aktivitet i tarmene.

Fibrene gør dem også temmelig mættende, hvilket gør dem ideelle til enhver, der prøver at tabe sig.

De har et lavt glykæmisk indeks, få kalorier og er nyttige til at undgå sygdomme forbundet med stofskiftet.

Nogle af de bedste er:

  • Linser
  • Bønner
  • Garbanzo bønner

4. Brøndkarse

Hver 100 gram brøndkarse indeholder op til 3 gram proteiner, samt fibre, antioksidanter og andre vigtige næringsstoffer for ens overordnede helbred.

At spise brøndkarse giver meget energi, og på samme tid støtter det ens leds, knoglers og musklers helbred.

5. Asparges

Asparges

Kendt for dets vanddrivende og udrensende egenkaber, giver asparges dig en lille mængde proteiner, som er gode for din krop.

Det indeholder vigtige aminosyrer, som kaldes asparaginsyre. Når det er optaget, skaber det muskelmasse og en balance i ens nervesystem.

Det hjælper også med at forbedre udskillelsen af insulin. Det er noget, der er vigtigt i processen med at omdanne sukker til energi.

6. Spinat

Denne vidunderlige grøntsag er en meget sund kilde til aminosyrer, antioksidanter og vitaminer, som bidrager til en bedre funktion af mange af systemerne i ens krop.

Hver 100 gram indeholder 5 til 7 gram proteiner. Sammen med fibrene og mineralerne i spinat øger det ens musklers styrke og fysiske ydeevne.

7. Broccoli

Broccoli

Det er en god idé at tilføje denne grøntsag til din kost, så du får de nødvendige daglige mængder proteiner, fibre og mineraler.

For hver 100 gram får man mellem 2 og 3 gram af disse makronæringsstoffer eller med andre ord 5% af den anbefalede daglige mængde for mænd og 6% for kvinder.

8. Salat

Salat er mest kendt som den grundlæggende ingrediens i en blandet salat. Men det er også kendt for dets næringsmæssige og medicinske værdi.

Det indeholder en lille smule proteiner, som hjælper med at møde kroppens daglige behov, hvis det inkorporeres i ens kost regelmæssigt.

Det er også rigt på fibre, antioksidanter og vigtige vitaminer, som beskytter en fra skaden forårsaget af frie radikaler og andre eksterne stoffer.

Som du kan se, er der mange grøntsager med betydeligt store mængder proteiner.

Gør dem til en del af din kost oftere end animalske proteiner.

Hvor mange af disse proteinrige plantebaserede fødevarer har du allerede i din kost?

Det kan interessere dig ...
7 proteinrige grøntsager til vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 proteinrige grøntsager til vægttab

At tabe sig på en sund måde er utvivlsomt det vigtigste mål for enhver, der forsøger at smide de ekstra kilo. Hvordan kan proteinrige grøntsager hj...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Neithercott, T. (2010). Tofu and you. This protein-packed food is a smart alternative to meat. Diabetes Forecast63(7).
  • Repo-Carrasco, R., Espinoza, C., & Jacobsen, S.-E. (2003). Nutritional Value and Use of the Andean Crops Quinoa ( Chenopodium quinoa ) and Kañiwa ( Chenopodium pallidicaule ) . Food Reviews International19(1–2), 179–189. https://doi.org/10.1081/fri-120018884
  • Nowak, V., Du, J., & Charrondière, U. R. (2016). Assessment of the nutritional composition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Chemistry193, 47–54. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.02.111
  • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
  • Iqbal, A., Khalil, I. A., Ateeq, N., & Sayyar Khan, M. (2006). Nutritional quality of important food legumes. Food Chemistry97(2), 331–335. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.011

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.