Den bedste måde at spise broccoli på

Selvom vi er vant til at spise broccoli-buketter, er blade og stængler en koncentreret kilde til næringsstoffer, som ikke bør ignoreres.
Den bedste måde at spise broccoli på

Sidste ændring: 26 august, 2022

Broccoli er en grøntsag, der er kendt verden over for sine fordele for kroppen, især dens anti-inflammatoriske virkning, anti-kræft-egenskaber og dens stærke basiske virkning, der hjælper med at forbedre sundheden for kroppen. I dagens indlæg får du den bedste måde at spise broccoli på.

Broccoli betragtes som en af de mest komplette og nærende fødevarer. Det er en glimrende kilde til C- og E-vitamin, beta-caroten, flavonoider, isothiocyantater, svovlforbindelser, kostfibre og lutein, men den har stadig et lavt kalorieindhold.

Men de fleste forbrugere er uvidende om den bedste måde at tilberede den på, og spiser ofte kun buketterne eller de øvre dele af grøntsagen.

Så du kan begynde at spise broccoli på den korrekte måde og drage maksimal fordel af alle dens næringsstoffer, vil vi dele nogle oplysninger om denne grøntsag og den korrekte måde at spise den på.

Hvilke dele af broccoliplanten skal jeg spise?

Folk, der tilsætter broccoli i deres kost, spiser ofte kun buketterne, og smider blade og stilke i skraldespanden. Hvad de fleste mennesker ikke ved er at disse dele af planten indeholder høje koncentrationer af næringsstoffer, der ikke bør ignoreres.

For eksempel indeholder broccolistilke en stor mængde fibre, der er større end mængden i buketterne. Desuden,  indeholder dens blade betakaroten i større mængder sammenlignet med stilken og buketterne.

Hvordan kan du spise broccoli stilke?

Smagen af stilkene er lidt sød og virkelig lækker. Du kan tilberede dem ved at fjerne skrællen og skære dem i stykker. Du bør begynde at koge dem inden buketterne, fordi det vil tage lidt længere tid, inden de er klar.

Broccoli

Hvordan kan jeg inkludere bladene i min kost?

Broccoliblade er ofte overset, men de er en vigtig del af planten, og rig på næringsstoffer. Bladene indeholder store mængder af betakaroten, som er en vigtig antioxidant, der mindsker risikoen for brystkræft og aldersrelateret grå stær.

De er også en kilde til A-vitamin, der er vigtig til at styrke immunsystemet og beskytte synet. Bare 30 gram kan give 44% af den daglige anbefalede mængde af C-vitamin

Broccoliblade kan tilberedes og spises på samme måde som buketterne, men den bedste måde at spise dem på er ristet, stegt eller dampet.

Broccoli plante

Hvad er den bedste måde at dampe broccoli på?

Mange mennesker er ikke klar over hvordan tilberedningen af fødevarer spiller en vigtig rolle for de næringsstoffer, de indeholder. Det er vigtigt at vide hvordan man damper broccoli korrekt, for at drage fordel af alle dens fordele.

Denne måde at tilberede broccoli på er en fantastisk måde til at høste alle de næringsstoffer og de utrolige fordele, de tilbyder for kroppen.

Faktisk fandt man i en undersøgelse, der blev gennemført 2008 og offentliggjort iAgriculture and Chemistry Journal at dampning af broccoli er den bedste måde at tilberede grøntsagen på, de den bevarer flest næringsstoffer og derfor vil resultatet blive sundere.

Hvordan tilbereder man den?

Du kan dampe broccoli alene eller sammen med andre grøntsager.  Det er bedst at bruge en gryde, der er lavet til til dampning. Lad blandingen dampe i ca. 15 minutter.

Broccoli paa en tallerken

Hvad går godt sammen med broccoli?

En af broccoli s fordele er, at det er en virkelig alsidig kost, der går godt sammen med andre fødevarer og varianter.  Den går rigtig godt sammen med fødevarer, der er rige på B-vitaminer som tomater og spinat. Den kan også spises hel med lidt olivenolie og citron-saft.

Hvordan laver jeg en sund broccolisalat?

Denne grøntsag kan tjene som den vigtigste ingrediens i sunde salater som en del af en afbalanceret kost.

Ingredienser

 • 1 kg broccoli
 • tomater
 • 1 grøn peber
 • ½ løg
 • 150 g kogte rejer
 • Olivenolie
 • Lidt peber
 • En knivspids salt

Tilberedning

 • Vask og adskil broccolibuketterne. Kog i saltet vand og når de er klar, så hæld vandet fra i en skål.
 • Skær derefter tomaterne i terninger, skær peberfrugten og hak løget i tynde strimler. Bland det hele med rejer og tilsæt derefter skålen med broccoli.
 • Server salaten kold.

Hvilken måde kan du lide at spise broccoli på?

Det kan interessere dig ...
3 måder at lave broccoli på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 måder at lave broccoli på

Her er yderligere 3 måder at lave broccoli på, så du kan opleve denne grøntsags lækre smag i forskellige opskrifter. Læs mere ved at klikke på link...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
 • Renaud EN, Lammerts van Bueren ET, Myers JR, et al. Variation in broccoli cultivar phytochemical content under organic and conventional management systems: implications in breeding for nutrition. PLoS One. 2014;9(7):e95683. Published 2014 Jul 16. doi:10.1371/journal.pone.0095683
 • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
 • Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2008). Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(1), 139–147. https://doi.org/10.1021/jf072304b

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.