Pterygium (bindehinden) - Hvad er det?

Pterygium er en vaskulariseret læsion på bindehinden i øjet, der kan invadere hornhinden og forårsage bygningsfejl og mindske visuel nøjagtighed.
Pterygium (bindehinden) - Hvad er det?
Iván Losada

Skrevet og kontrolleret af kiropraktor Iván Losada.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Pterygium er en vaskulariseret læsion på bindehinden i øjet, som kan invadere hornhinden. Det kan forårsage bygningsfejl og mindske visuel nøjagtighed. Ordet kommer fra det græske pterys, som betyder “lille vinge” eller “finne”.

Denne “finne” dukker op midt i øjet, i området mellem det øverste og nederste øjenlåg. Det har en trekantet form, hvorfra det har fået sit navn, på siden ud mod øret, men det er mere hyppigt på siden ind mod næsen. Denne tilstand kan ramme et eller begge øjne.

Denne tilstand er meget mere hyppig i tropiske og subtropiske klimaer, og meget sjælden i kolde lande. Der er også en relation mellem det og ultraviolet stråling efter at have eksponeret øjnene for sollys uden beskyttelse eller filter.

Det opstår primært hos landmænd, byggemænd og ved udendørs jobs, fordi folk er mere udsat for stråling fra solen og støv. Det lader også til at være relateret til kontakt med opløsningsmidler og kemikaler.

Tørheden i miljøet og tilstedeværelsen af vind, der øger produktionen af tårer, kan også fremme denne tilstand. Derudover, er der en arvelig komponent og det er forbundet med immunologiske sygdomme.

Pterygium opstår hos personer i alderen mellem 20 og 50 og er typisk mere gængst i byerne. Denne tilstand er mere hyppig hos afroamerikanere uanset kønnet. Dets forekomst er også højere i områder med mere klart solskin.

Øje med pterygium

Symptomer på pterygium (bindehinden)

Symptomerne kan variere alt afhængig af aktiviteten, størrelsen og placeringen af pterygium.

Aktiv pterygium

Den aktive pterygium er en tyk læsion med betændelse. Den er hyperæmisk (indeholder en overdreven mængde blod) og har et hvidligt område i spidsen af trekanten.

Symptomerne, der er produceret af en aktiv pterygium, inkluderer:

 • Smerte
 • Kløe
 • En følelse af fremmedlegemer
 • Produktion af tårer
 • Følsomhed over for lys
 • Mindsket synsfelt
 • Dobbeltsyn

Inaktiv pterygium

Denne form for pterygium er mere udbredt i lande med tempereret klima, og derfor er dets forekomst lavere. Der er en langsommere vækst og symptomerne er mindre tydelige. Det er primært en flad læsion uden betændelse, uden vaskularisering og uden tegn på vækst.

Øje med pterygium

Symptomerne på denne type er enten milde eller slet ikke eksisterende. Størrelsen på pterygium er direkte proportionel med dets symptomer. Større tilfælde optager en større overflade på hornhinden og på grund af det påvirker det synet mere.

Afhængig af placeringen, har en pterygium, der påvirker området for horhindens synsfelt, flere symptomer. Symptomerne for pterygium er dermed mindre synlige, når det kun dækker det yderste af øjet.

Måske du også er interesseret i at læse: Naturlige midler mod udtørrede øjne

Behandling af pterygium (bindehinden)

Forebyggende behandling

 • Briller med ultraviolet filter på mellem 90 og 100%. Man bør anvende dem i mere udsatte befolkningsgrupper, især hos børn.
 • Hatte med bred skygge.
 • Medicinsk behandling.

Til tilfælde uden symptomer:

 • Kunstige tårer.
 • Øjendråber.
 • Lokal kortikosteroider ved lav koncentration, hvis der er betændelse.
 • Kirurgisk behandling.
Mand anvender øjendråber

I tilfælde med symptomer, er den eneste løsning en operation. Generelt, vil pterygium fortsætte med at vokse, og hvis den ikke bliver fjernet, så vil symptomerne blive værre. Der er forskellige måder at gøre det på:

 • Simpel exeresis: Her fjerner læger pterygium og lader det hele af sig selv fra bindehinden. Denne form for indgriben er ikke anbefalet, fordi pterygium opstår igen i 40-80% af tilfældene.
 • Simpel lukning af bindehinden: Til denne metode vil en læge fjerne bindehinden og sy kanterne. Desværre, opstår det også igen i 45-70% af tilfældene, så det anbefales kun til ældre personer, fordi det er mindre tilbagevendende hos dem.
 • Transplantation af bindehinden: Dette er den kirurgiske teknik, der vælges, på grund af dens lave risiko for tilbagevenden. Også fordi denne indgriben kræver mindre helingstid og der er færre tilbagefald. Læger kan sy eller lukke det med et biologisk fibrinvævklæbemiddel. Præferencen for at anvende syntetisk klæbemiddel frem for sutur er på grund af det faktum, at de er biokompatible. De producerer dermed lidt til ingen irritation og skaber heller ikke en reaktion på fremmedlegemer. Disse er også biologisk nedbrydelige.
 • Fri transplantation af bindehinden: Denne teknik kræver fjernelse af hele pterygium. Dermed vil kirurgen dække det åbne område med bindehinde fra patienten. Denne procedure fører til gode resultater, selvom de ikke er så gode som den førnævnte.

Komplimentær behandling

Denne behandling er et bidrag til kirurgisk behandling og kan mindske risikoen for tilbagefald:

 • Antimitotiske midler: Disse forhindrer cellereplikering og deres mission er at stoppe eller forsinke væksten af pterygium. Men selvom de mindsker risikoen for tilbagefald af pterygium, har de giftige effekter og komplikationer, som til tider kan føre til fravalg af at anvende dem. Den mest brugte er mitomycin C.
 • Antiangiogeniske midler: Disse er gode til at forebygge vaskulær spredning, som giver næringsstoffer til pterygium, der faciliterer dets vækst og mindsker gennemsigtigheden af hornhinden, hvilket skaber problemer med synet. På nuværende tidspunkt er topical bevacizumab under kliniske forsøg.
 • Beta-behandling: Dette består af stråleterapi efter operationen af pterygium med beta-stråling til at mindske dets tilbagevenden. Det skyldes, at det hæmmer cellemitose og forhindrer tilbagefald. Dets effekter minder om mitomycin, men der er færre bivirkninger.

Som konklusion, er pterygium en vaskulariseret læsion på bindehinden i øjet, som kan invadere hornhinden og kan føre til bygningsfejl og mindsket visuel nøjagtighed.

Det kan interessere dig ...
4 drikke, der måske kan forebygge grå stær
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 drikke, der måske kan forebygge grå stær

Øjedråber er den mest almindelige behandling mod grå stær. Folk er begyndt at bruge alternative behandlinger til at forebygge grå stær.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Denion E, Dalens PH, Huguet P, Petitbon J, Gerard M. Radial Descemet’s membrane folds as a sign of pterygium traction. Eye. 2005; 19: 800-801.
 • Solomon R, Ehrenhaus M, Palmer C, Perry HD, Donnenfeld ED. Gaze-induced Descemet’s folds secondary to a primary pterygium. Eye Contact Lens. 2005; 31: 288-290.
 • Cinal A, Yasar T, Demirok A, Topuz H. The effect of pterygium surgery on corneal topography. Ophthalmic Surg Lasers. 2001; 32: 35-40.
 • Adamis AP, Stark T, Kenyon KR. The management of pterygium. Ophtamol Clin North Am. 1990;3(4):611.
 • Klinworth GK. Chronic actinic keratopathy, a condition associated with conjunctival elastosis (pingueculae) and typified by characteristic extracellular concretions. Am J Pathol. 1972;67:32.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.