Skeløjethed: Symptomer og behandlinger

Det er normalt, at nyfødte børn lejlighedsvist skeler. Men hvis det varer ud over deres første fire måneders levetid, kan det være skeløjethed. Heldigvis forbedrer tidlig diagnose markant en prognose med skeløjethed.
Skeløjethed: Symptomer og behandlinger

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Skeløjethed, også kendt som strabisme, er en tilstand, der normalt viser sig lige efter fødslen. Prognosen er imidlertid fremragende, hvis tilstanden diagnosticeres og behandles inden fireårsalderen.

I hovedsagen sker denne tilstand, når øjnene ikke kan fokusere korrekt på samme tid, når man ser på et objekt. Nogle gange er dette problem let at opdage. Imidlertid kræver det mange andre gange en specialiseret diagnose. I de fleste alvorlige tilfælde påvirker det ikke kun en persons syn, men også deres udseende.

Hjerneplasticitet er afgørende i udviklingen af ​​synet. Hjernen har større plasticitet inden fireårsalderen. Derfor er det så vigtigt at opdage skeløjethed tidligt i livet, da det er det bedste tidspunkt at opnå fuld korrektion.

Hvad er skeløjethed?

Mand tjekkes for skeløjethed

Skeløjethed er en ændring i justeringen af ​​øjnene. Det fører til tab af parallelisme – det vil sige muligheden for, at begge øjne peger i samme retning, når de fokuserer på et objekt.

Det er almindeligt, at skeløjethed viser sig lige ved fødslen eller ret kort tid efter. Dette skyldes en mangel i øjenmuskulaturen. De undlader at opretholde balance og mangler derfor øjenkoordination.

Der er tidspunkter, hvor tilstanden forbliver stabil, og der er ingen større variationer i personens syn. Andre gange mislykkes de imidlertid med mellemrum. Dette er hovedsageligt, når en person er træt, nervøs eller syg. Det kan også forekomme, når et objekt befinder sig i en bestemt afstand fra synslinjen.

Læs også: 4 drikke, der måske kan forebygge grå stær

I næsten alle tilfælde har et af øjnene større synsskarphed og kan pege mod forgrunden. Det andet øje er ikke så skarpt og forbliver i en ikke-parallel position.

Der er flere grader af strabisme, der afhænger af den bløde afvigelse, som en person har.

Typer af skeløjethed

Generelt, når et øje bevæger sig side om side, kaldes det vandret strabisme. På den anden side, hvis øjnene bevæger sig op eller ned, kaldes det lodret strabisme.

Med tanke på denne grundlæggende forskel, findes der fire typer skeløjethed, afhængigt af den afvigelsesvinkel, øjnene kan have (især den ikke-dominerende).

Typerne af strabisme er:

 • Esotropier: I dette tilfælde involverer dette konvergent strabisme, hvor det ene øje vender ind mod næsen.
 • Exotropia: Exotropia involverer divergerende strabisme, hvor det ene øje vender udad.
 • Hypertropier og hypotropier: Disse udtryk henviser til lodret strabisme, hvor det ene øje er højere (hypertropia) eller lavere (hypotropia) end det andet øje.
 • Paralytisk strabisme: Dette skyldes skade på den tredje, fjerde eller sjette kraniale nerve som følge af dårlig blodforsyning. Trykket på nerven kan føre til begrænsede øjenbevægelser og strabisme.

Symptomerne på strabisme

Skeløjethed udgør betydelige visuelle problemer på grund af manglende tilpasning

I princippet er det ikke unormalt, at en nyfødt lejlighedsvist skeler med øjnene. På trods af dette bør barnet ved tre eller fire måneders alderen være i stand til at fokusere på de objekter, de ser på med perfekt justerede øjne.

De almindelige symptomer på strabisme er:

 • Øjnene peger ikke i samme retning, efter at barnet er fire måneder gammelt.
 • Begge øjne fokuserer på et punkt, men ser ikke ud til at være på linje.
 • Dobbeltsyn hos voksne.

I mildere tilfælde af strabisme kan et barn lukke det ene øje, når der er sollys. De kan også vippe hovedet for at kunne holde blikket. Det er også almindeligt, at disse børn klarer sig dårligt i skolen på grund af deres synsproblemer.

Læs også: Fire gode fødevarer til øjnene

Til sidst mister mellem 30% og 35% af mennesker med skeløjethed synet på deres ikke-dominerende øje. Dette er kendt som amblyopia eller dovent øje. Når strabisme forekommer i voksenalderen, er det også almindeligt, at de har dobbeltsyn.

Skeløjethed: Tilgængelige behandlinger

Målet med behandlinger for denne lidelse er at forhindre, at det ikke-dominerende øje mister synsskarphed, og at begge øjne samsvarer så godt, som de kan. Disse behandlinger er til styrkelse af øjenmusklerne, så afvigelsen enten formindskes eller forsvinder.

Det er almindeligt at ordinere brugen af ​​briller og nogle øjenøvelser for at styrke musklen. I tilfælde af amblyopi er den indikerede behandling total okklusion. Dette betyder at lægge et plaster på det dominerende øje for at tvinge det andet til at øge dets skarphed.

I de mest alvorlige tilfælde kan behandlingen involvere kirurgi. Dette er for at svække nogle muskler og styrke andre ved enten at ændre deres indsættelse eller for at forkorte en af ​​dem for at justere dem. Denne behandlingsform kræver flere operationer.

Nogle gange kan læger også korrigere strabisme ved at injicere botox (botulinumtoksin). Dette berolgier musklerne og giver øjnene mulighed for at justere korrekt i visse tilfælde.

Det kan interessere dig ...
Blefaritis: Årsager, symptomer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blefaritis: Årsager, symptomer og behandling

I øjeblikket er blefaritis et af de mest almindelige synsproblemer. Det påvirker både mænd og kvinder lige og kan forekomme på ethvert tidspunkt i ... • Salgado, C. (2005). Ambliopía y estrabismo. Boletín de la Escuela de Medicina, 30(2), 31-36.
 • Mezquía Valera, Alina, Aguilar Valdés, Juan, Cumbá Abreu, Caridad, & Acosta Quintana, Leanne. (2010). Agudeza visual y aprendizaje escolar en estudiantes de secundaria básica del municipio Habana Vieja. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología48(3), 264-270. Recuperado en 03 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032010000300005&lng=es&tlng=es.
 • Moguel Ancheita, S, Dixon Olvera, S, Martínez Oropeza, S, & Orozco Gómez, LP. (2003). Utilidad de la toxina botulínica en el tratamiento del estrabismo en enfermedades sistémicas. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología78(1), 9-14. Recuperado en 03 de julio de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-66912003000100004&lng=es&tlng=es.
 • Dras. Andrea Jara, María Augusta Naranjo, Pamela Salas, Marcela Arrufat, Romina Nuñez, Mariana Pozzi Azzaro, Susana Gamio (2018). Utilidad de la Toxina Botulínica tipo A para el tratamiento de estrabismos horizontales. Servicio de Oftalmología, Hospital de Niños Dr. Ricardo Gutiérrez, Buenos Aires, Argentina. https://archivosoftalmologia.com.ar/index.php/revista/article/view/57.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.