Rafael Nadal trækker sig fra Madrid Masters på grund af en iliopsoasskade

Rafael Nadal trækker sig grundet en skade i iliopsoas. Vi analyserer hans problem, og om han klarer sig til Roland Garros i denne artikel.
Rafael Nadal trækker sig fra Madrid Masters på grund af en iliopsoasskade
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 09 maj, 2023

Rafael Nadal trækker sig fra Madrid Master-turneringen, og der er bekymring på grund af en skade i iliopsoas-musklen. Klarer han sig til Roland Garros, som er hans yndlingsturnering? Vil han være i stand til at komme sig i tide?

Da han deltog i anden runde af Australian Open 2023, bidrog et tilsyneladende hofteproblem til hans nederlag og fik ham ud af turneringen. Efterhånden som dagene gik, og der blev foretaget medicinske tests, blev diagnosen certificeret som en grad 2 forstrækning af venstre iliopsoasmuskel.

Vi analyserer skaden, og hvad der venter Nadal i de kommende uger. Hvor alvorlig er hans tilstand?

Hvad er iliopsoasmusklen, og hvor er den?

Selv om det er en muskel, som atleterne kan genkende, er det ikke alle, der er klar over, hvor den er placeret, og hvilken anatomisk funktion den har. Helt konkret er iliopsoasmusklen en kombination af to muskler, der arbejder sammen: psoas- og iliacus-musklen.

De er placeret dybt inde i maven, tæt på ryggen, men går mellem maveorganerne. De udspringer fra rygsøjlen, krydser bækkenet på hver side af kroppen og går ind i lårbenet.

Deres vigtigste funktion er at skabe forbindelse mellem overkroppen og de nedre lemmer. Med iliopsoas bøjer vi lårene, roterer ryggen, opretholder en oprejst stilling og roterer hoften, ifølge oplysninger fra Statpearls. Uden denne struktur ville vi f.eks. ikke kunne gå op ad trapper.

For at opnå de bevægelser, der udføres af denne muskel, arbejder den generelt sammen med en anden muskel, som danner hoftebøjergruppen. Den sædvanlige ledsager er rectus femoris, som findes i quadriceps (i lårene).

En af dens særlige kendetegn er, at den forkortes og forlænges på den modsatte måde i forhold til de fleste andre muskler. Når den er i hvile, måler den mindre i længden. Når vi får den til at arbejde, forlænges den derimod.

Hvad er den iliopsoas-forstrækning, som gør, at Rafael Nadal trækker sig?

Som enhver anden muskel risikerer iliopsoasmusklen at blive overbelastet, hvis den overstrækkes, så den bliver udspilet eller brister. I tilfælde af en specifik fibersprængning taler man om en bristning.

Forstrækninger klassificeres i tre sværhedsgrader:

 • Første grad: Kun få fibre er påvirket. Det er normalt en mindre forstrækning, der giver ubehag, men som heler med hvile.
 • Anden grad: Dette ville være Rafael Nadals bekræftede skade. Der er et tab af nogle funktioner, fordi en række fibre blev brudt, og en anden gruppe blev strakt. Det er ikke en fuldstændig rift, men det begrænser musklens aktivitet og forårsager smerte.
 • Tredje grad: Dette er en fuldstændig rift. Musklens tværsnit sprænger de fleste af fibrene, og der kan dannes et hæmatom i midten, dvs. en blodansamling. Funktionaliteten er begrænset til det maksimale, og det er endda svært at gå.

Hvad er symptomerne?

Rafael Nadal trækker sig fra Madrid Masters i år på grund af sin iliopsoasskade. Hans grad 2 forstrækning forhindrer ham i at yde sit bedste. Hvis han vil spille i Roland Garros, skal han desuden arbejde på sin genoptræning.

De hyppigste symptomer på en skade på denne muskel er følgende:

 • Sportsbrok.
 • En følelse af lindring, når man indtager fosterstilling.
 • Smerter, når man ønsker at løfte benet i den berørte side.
 • Overfølsomhed i låret eller ryggen med visse smertefornemmelser ved berøring af disse områder.

Hvordan kan iliopsoasskaden opstå?

I Rafael Nadals tilfælde synes iliopsoasskaden at have en logisk forklaring: Der var tale om en overanstrengelse, som resulterede i en overstrækning af musklen. Dette er en almindelig årsag ifølge videnskabelige undersøgelser.

Så vidt vi ved af erfaring og fra det, der er beskrevet i sportsmedicinske artikler, er denne tilstand almindelig hos atleter, der skal udføre sprintbevægelser, eller som skal løfte benene over hoftehøjde, f.eks:

 • Tennisspillere.
 • Cyklister.
 • Karateudøvere.
 • Fodboldspillere.
 • Klatrere.

På den anden side kan meget stillesiddende personer også lide af dette problem. Processen forklares ved den permanente siddende stilling, der svækker musklen, og når man så ønsker at yde en vis indsats, reagerer fibrene ikke.

Fedme er også en risikofaktor. Selvfølgelig er dette ikke tilfældet med Rafael Nadal! Men det er sandt, at overvægt øger belastningen på iliopsoasmusklen på grund af den anatomiske position, den indtager.

Behandling af Rafael Nadals iliopsoasskade

Tilgangen til en grad 2 forstrækning i iliopsoasmusklen er baseret på fysioterapi. Der bør udføres øvelser under vejledning af kinesioterapeuter for at fremskynde genopretningen.

I teorien ville skaden uden en sådan behandling forsvinde af sig selv på 40 dage. Situationen er dog anderledes for Nadal og hans høje krav i elitetennis. Derfor er det i denne sammenhæng svært at vide, om han kan nå at komme til Roland Garros.

Ud over genoptræningsøvelser er en anden mulighed brugen af en ortopædisk bøjle. Denne anordning har til formål at stabilisere musklen for at reducere dens bevægelse og give den mulighed for at hele med hvile.

Injektion af trombocytterigt plasma er en anden terapeutisk mulighed, som stadig er mindre velbegrundet, selv om der forskes i dens levedygtighed. Dette plasma vil stimulere helingen af det beskadigede væv og fremskynde helingen.

Rafael Nadal trækker sig nu, men vil han være klar til Roland Garros?

Rafael Nadal har en lang skadeshistorie, men han er altid kommet igennem med bravur. Han har lidt af Müller-Weiss syndrom siden 2005, har haft håndledsskader i begge sider, var væk fra banen i 7 måneder på grund af en sprængt sene i det ene knæ og har haft stressbrud i ribbenene.

Vi går ud fra, at han nu kommer sig som før. Vi ønsker alle at se Nadals magi i hans yndlingsturnering. Indtil videre har tiden og genoptræningen det sidste ord.

Forsidebillede af EFE.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.