20 særheder, ritualer og sjove fakta om Rafael Nadal

Et serveritual, omhyggelige arrangementer på banen og hans eget virtuelle univers er blot nogle af de mærkelige rutiner hos Rafa Nadal, den nuværende ATP nummer 4. Vi afslører nogle af tennisspillerens andre fascinerende vaner her.
20 særheder, ritualer og sjove fakta om Rafael Nadal

Sidste ændring: 10 oktober, 2022

Rutinen for en atlet som Rafael Nadal handler om mere end fysisk og mental forberedelse. I hans særlige tilfælde ledsager en række noget overdrevne rutiner og vaner tennisspillerens arbejde på banen.

Det er fagter og rutiner, som nogle betragter som tics. Men som Clínica Universidad de Navarra forklarer, er tics neurologiske lidelser. På den anden side er Nadals vaner en symfoni af særheder, der udgør optakten til en kamp.

Hvorfor findes disse mærkelige adfærdsmønstre hos spilleren? Hvad sker der, hvis han ikke udfører dem? Er der andre sjove fakta omkring atletens liv? Lad os tage et kig på det!

Sandheden bag Rafael Nadals særheder

Rafael Nadal Parera indtager nu fjerdepladsen på ATP-ranglisten (Association of Tennis Professionals). Han er berømt for sin rekord og også for sine omhyggelige rutiner ved hver turnering.

Mallorcaneren selv tilskriver sine vaner før kampen til behovet for at holde fokus, dræne presset og søge trøst.

I tidligere udtalelser til pressen har Nadal indrømmet, at der ikke findes nogen absolutte formler for, at hans præstationer på tennisbanen bliver bedre eller dårligere. Faktisk ville han foretrække ikke at have så mange ritualer. Virkeligheden er imidlertid en anden.

Rafael Nadal: Ritualer, rutiner og særheder

Tennis er en disciplin, der kræver maksimal mental kontrol. Spanierens bizarre rutiner hjælper ham til at fokusere på målet og føle sig sikker. At være opmærksom på disse aspekter får ham efter egen mening til at isolere sig fra alt, der kan distrahere ham.

Der er et par interessante særheder, der gør hans karriere mere markant. Her fortæller vi dig om dem.

1. Han stiller sine drikkeflasker på række

Dette er en klassisk vane hos Nadal: Han stiller vand- og saltflaskerne på række med front mod banen. De skal stå side om side og danne en lige linje. Besættelsen er sådan, at tennisspilleren sørger for at lade flaskerne med bogstaverne stå diagonalt.

Ud over at opstille flaskerne på denne måde følger han en række trin for at hydrere sig selv. Han har altid to flasker med og drikker af dem begge.

Efter at have stillet dem op på række tager Rafa den flaske, der er længst væk, lægger den på sit højre lår, åbner den og drikker af den. For at sætte den tilbage på sin plads på gulvet tjekker han, at den er på det mærke, som flasken har efterladt. Med den anden flaske gør han nøjagtig det samme.

Rafael Nadal træner i fitness

Ud over den fysiske træning følger tennisspilleren strenge ritualer, der hjælper ham med at fokusere på kampen.

2. Rafael Nadals serveritual

Når spilleren skal serve, udfører han det måske mest berømte af sine ritualer i følgende rækkefølge:

 • Han rører ved sine shorts.
 • Han gnider sin venstre skulder.
 • Nadal gnider sin højre skulder.
 • Han tager fat om sit venstre øre.
 • Han rører ved sin næse.
 • Nadal tager fat om sit højre øre.
 • Han gentager bevægelsen med sit venstre øre.
 • Han går tilbage til at røre ved næsen.
 • Til sidst slutter han af med at røre ved sit højre øre.

Hvis han lukker første serv, gentager Nadal blot de to sidste trin.

3. Tennisspilleren distraherer sig selv med fodbold

Fodbold, fiskeri og læsning er Nadals yndlingshobbyer. Ligeledes distraherer han sig ofte med videospil med venner eller med at nyde film.

4. Det var svært for ham at hvile sig

Den spanske spiller har ofte haft svært ved at hvile sig. Han er bevidst om en krævende karriere, hvor hans arbejdsintensitet skiller sig ud, og derfor har han ofte haft svært ved at hvile sig. Med tiden kom han til at forstå, at han var nødt til at regulere sin rytme, passe bedre på sig selv og være systematisk med sin hvile.

5. Han var uvillig til at spise godt

Før ernæringseksperter blev en del af hans team, spiste Nadal sløset og uovervejet. Nu formår han at finde en balance mellem sundhed og fornøjelser og fokuserer på at udføre sit erhverv fuldt ud.

6. En lufthavn var ved at blive opkaldt efter ham

Efter at have vundet sin 21. Grand Slam-turnering i finalen i Australian Open startede fans en internetkampagne, der foreslår at ændre navnet på den internationale lufthavn i Palma de Mallorca til Rafael Nadal.

Atletens tilhængere fik mere end hundrede underskrifter i løbet af de første 24 timer og argumenterede blandt mange meninger for, at dette er “den bedste repræsentation af Mallorca”.

Tennisspilleren erklærede, at han ikke var bekendt med forslaget. Han hævder dog, at hvis beslutningstagerne mener, at det er det rigtige at gøre, vil han være beæret. Kontoret for spanske lufthavne og luftfart har det sidste ord i denne sag.

7. Rafael Nadal har vundet flere Grand Slams end andre tennisspillere

Nadal er ikke besat af at ophobe priser, selv om han modtager hver enkelt med begejstring. Han har i øjeblikket 22 Grand Slams, senest i Roland Garros, som bekræftede hans titel som “The King of the Clay”.

8. Han har haft et par afgørende skader

Spanieren opgav Wimbledon 2022-konkurrencen som følge af en maveskade. I sit møde med medierne afslørede han, at han gennemgik et hårdt og trist øjeblik. Skaden ville holde ham væk fra banerne i to til tre uger.

Desværre har dette ikke været det eneste tilbageslag på rejsen. Der er flere skader for den 36-årige atlet siden 2003 og frem til i dag. Listen omfatter bl.a. følgende:

 • Tendinitis.
 • Kroniske smerter.
 • Brækket albue.
 • Rifter i maven.
 • Ubehag i knæet.
 • Iliopsoas-skader.
 • Problemer i skuldrene.
 • Betændelse i håndledsskeden.

9. Han hopper for at varme op

Fra gangen til banen og selv mens lodtrækningen varer, varmer Rafael Nadal op ved at hoppe. Det er sådan, han holder sin krop i form. Han holder ikke op med at hoppe, før kampen begynder.

10. Han bærer et ur anbefalet af den spanske konge

Siden 2010 og efter anbefaling af kong Juan Carlos I har mallorcaneren på sit højre håndled båret et letvægtsur, der slet ikke forstyrrer hans præstationer.

Det er en specialmodel til en værdi af 800.000 euro, hvis kabinet er lavet af aluminium og silicium, hvilket begunstiger den lette vægt på 28 gram. Tilbehørets teknologi gør, at det kan modstå stød på op til 10.000 G-kraft.

Der blev kun fremstillet 50 eksemplarer af dette næsten uforgængelige stykke, som blev døbt med Rafael Nadals navn. Modellen er RM 27-03 Tourbillon og tilhører det schweiziske mærke Richard Mille ®.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De skader og lidelser, der holdt Serena Williams væk fra banerne i et år

11. Han træder ikke på linjerne

Spanieren træder aldrig på linjerne på banen. Selv hvis han skal skifte udstyr, tilpasser han sine skridt, så han springer linjerne over, når han går ind i en boks, når han forlader en boks, eller når han skifter side.

Han træder heller ikke på banen med venstre fod. Når Nadal går ind på banen, berører han altid jorden med højre fod først. Det kan betragtes som en vane frem for at være forbundet med overtro.

Hvis der er tale om en kamp på grus, er en del af hans rutine at rense serve linjerne og ryste skoene med lette slag med ketsjeren. Af de tre bolde, som bolddrengen tilbyder ham, kasserer Nadal altid en.

Så er han klar til at starte.

12. Rafael Nadal er lige så meget mester, som han er høflig

Ved afslutningen af sine kampe smider Rafael Nadal pandebåndet, der holder hans hår, og ryster på hovedet for at tørre sveden af.

Derefter vender han sig mod sin modstander og hilser ham med et par ord. Han gentager det med dommeren, inden han med højre hånd slår på strengene på Babolat AeroPro Drive GT-ketsjeren. Det er et tegn på bifald til tilskuerne.

Det er det samme hver gang – et strengt ritual fra start til slut, underbygget af den komfort og koncentration, som tennisspilleren har brug for.

13. Der mangler næsten aldrig en tyr på tøjet

Nike ® sponsorerer tennisstjernen. Rafael Nadals kombinationer deler mærkets logo med atletens logo: En vild tyr, der repræsenterer hans utrættelige personlighed, vedholdenhed og udholdenhed.

14. Rafael Nadal skifter ketsjer hver 8. sæt

Efter 8 kampe bruger Nadal en anden ketsjer. Et nyt redskab giver ham optimal spændstighed, da han mener, at den efter tre eller fire sæt mister sine egenskaber. Desuden falder udskiftningen sammen med skiftet af bolde.

15. Nadals akademi er en verdensreference

Siden 2016 har et sportscenter, der er anerkendt verden over, været i drift: Rafa Nadal Academy by Movistar ®. Lederen er Antonio “Toni” Nadal, tennisspillerens onkel og også selv tidligere tennisspiller.

Institutionen ligger i Manacor, har avantgardefaciliteter og nyder prestige som en skole for vindere, der forener sportsundervisning med fremragende studier inden for klasselokalerne på Rafa Nadal International School.

Rafael Nadals skole

Centeret, der er oprettet af Rafael Nadal, modtager unge tennisspillere for at træne dem i henhold til de højeste uddannelsesstandarder.

16. Rafa Nadal-akademiet har sin egen virtuelle 3D-rundvisning

Rafa Nadal Academy by Movistar har en virtuel version af centret, et metaversum, som Telefónica ® har skabt kun for atleten. I dette virtuelle rum kan alle med internetadgang se skolen i 3D.

Guiden? Logisk nok er det en avatar af Nadal! Figuren ledsager dig under rundvisningen og lærer dig, hvordan du kan vinde præmier med applikationen.

17. Han elsker det, han laver

Den største motivation for Nadal er, at han arbejder med det, han elsker at lave. Han nyder træningen lige så meget som konkurrencerne og tænker ikke så meget på pensionering. Atleten bekræfter, at så længe han har styrke til at fortsætte, vil han gøre det med stor entusiasme.

18. Rafael Nadal er en god ven af Rod Laver

En af de venner, som Rafael Nadal har et godt forhold til, er Rod Laver, der betragtes som den bedste spiller i tennissens historie. Nadal fortæller, at Laver altid deltager i Australian Open og lykønsker konkurrenterne.

Ved en lejlighed aftalte spanieren og australieren at mødes igen ved Indian Wells Masters, en begivenhed, der begejstrede spanieren.

19. Modstandere har klaget over Rafael Nadals ritualer

Nogle af tennisspillerens rivaler har klaget over Nadals ritualer. Argumentet er, at de gøres med vilje for at irritere eller distrahere hans modstandere.

Til sit forsvar svarer spanieren, at det blot er ting, han gør for at fokusere. Hans trænere har dog forsøgt at hjælpe ham med at slippe af med visse adfærdsmønstre, men det er aldrig lykkedes.

20. Rafael Nadal skal være far

Rafael Nadal og hans kone, Maria Francisca Perello, skal være forældre i oktober 2022. Parret annoncerede graviditeten under deres ferie efter atletens triumf på Roland Garros.

Med hensyn til den drejning, som hans liv vil tage, er atleten sikker på, at glæden ved at blive far for første gang ikke vil påvirke hans kalender for meget. Derfor har han udelukket professionelle ændringer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er det sandt, at børn afspejler deres forældre?

Ekstra informationer om Rafael Nadal: Flere ritualer

Tennisspilleren fra Mallorca udfører en opvarmning, der normalt varer mere end en halv time. Før kampene tager han et koldt brusebad og deler ikke omklædningsrum med nogen. Han foretrækker at være alene og spille musik efter sin smag.

Nadal går altid ud med 6 ketsjere og går fra gangen til banen bag sin rival, medmindre modstanderen er Roger Federer.

Det kan interessere dig ...
Rafael Nadals tilbagevendende skader
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Rafael Nadals tilbagevendende skader

Rafael Nadals tilbagevendende skader i karrieren har påvirket hans kontinuitet på banerne i de seneste år. Læs om dem her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.