4 træningsskader, der påvirkede VM-holdene i Qatar 2022

Det er uundgåeligt at træne hårdt for atleterne på VM-holdene, som aldrig er fri for skader. Mange var ikke i stand til at deltage i Qatar 2022.
4 træningsskader, der påvirkede VM-holdene i Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 08 februar, 2023

Det franske landshold har været et af de mest ramte af træningsskader. Lige fra tilfældet med den sidste Ballon d’Or-vinder, Karim Benzema, til den video, der gik viralt om Nkunkus skade.

Skaderelateret fravær til træning skaber ofte stor frustration hos spillerne. Desuden er det noget andet end at forlade banen på grund af et slag, et fald eller et sammenstød med en modstander. I disse tilfælde opfattes øjeblikket som uheld, og der opstår logisk tvivl om fejl, som kunne have været undgået.

Vi gennemgår derfor situationen for fire spillere, der ikke deltog i VM i Qatar 2022 på grund af et problem under træningen.

4 træningsskader, der ramte VM-holdene i Qatar 2022

1. Karim Benzema

En dag før starten på åbningsdagen af Qatar 2022 måtte den franske stjerne trække sig fra træningen med tydelige tegn på ubehag. Benzemas lårmuskel i venstre lår gav ham problemer, og det franske lægeteam handlede straks for at vurdere hans tilstand.

“Et slag mod lårmusklen i venstre lår. Han er tvunget til at trække sig fra VM. Hele holdet deler Karims sorg og ønsker ham en hurtig bedring.”

-Pressemeddelelse fra det franske fodboldforbund-

Der er ikke meget mere information om spillerens muskelproblem. Men det står klart, at hans deltagelse i VM ikke har en god historik. Faktisk minder den os om tilfældet i Rusland 2018, hvor han ikke blev indkaldt af sit land, fordi han var involveret i en juridisk skandale, der ikke havde noget med fodbold at gøre.

2. Christopher Nkunku

Som 23-årig gik Leipzig-angriberen, der også er medlem af det franske landshold, glip af Qatar 2022. Og Frankrigs træner Didier Deschamps så ud til at være en træner, der ville akkumulere flere tab.

En video cirkulerede på netværkene med det præcise tidspunkt for Nkunkus skade under en træningssession. I et sammenstød med Eduardo Camavinga, hans holdkammerat, er resultatet et forstuvet knæ.

Denne skade er klassisk i fodbold og opstår hovedsageligt på grund af et sammenstød med høj kraft. Andre gange er den resultatet af et pludseligt retningsskifte i et løb eller en sprint.

Tilsvarende er en knæforstuvning, forenklet sagt, en strækning af nogle ledbånd i leddet ud over deres normale grænse. Dette resulterer i, at de bløde væv ikke kan vende tilbage til deres oprindelige tilstand, hvilket forårsager smerte, hævelse og funktionel impotens.

Desuden klassificeres problemet i grader alt efter dets sværhedsgrad:

  • Første grad: Der er udstrækning uden brud på knæfibrene.
  • Anden grad: En brudt del af et ledbånd i leddet.
  • Tredje grad: Et helt overrevet ledbånd.

Der findes ingen præcise oplysninger om sværhedsgraden af Christopher Nkunkus skade. Men han kan have brug for flere ugers genoptræning, før han vender tilbage på banen med sin klub i 2023.

Christopher Nkunku

3. Nicolas Gonzalez

Argentina vandt pokalen ved VM i 2022 i Qatar. Dets spillere har dog ikke været fri for skader under træningen.

Nicolás González, Fiorentina-angriber, havde muskelgener, som det argentinske lægestab allerede var i gang med at overvåge. Til sidst blev det til en konkret skade, og han måtte diskvalificeres.

“Efter dagens træningssession fik Nicolás González en muskelskade og vil blive diskvalificeret fra VM-truppen.”

-Udtalelse fra det argentinske fodboldforbund-

Vi ved, at problemet er en rift i venstre lårmuskel. Det skyldes, at denne muskel har en tendens til at blive skadet hos fodboldspillere, som det f.eks. skete for Dembelé.

Biceps femoris er en del af musklerne, der sidder bag på lårene. De forbinder bækkenet med knæet og den bagerste del af benet.

Hvis der er tale om en fuldstændig bristning, og bruddet er tæt på eller over musklens sene, er tilgangen således kirurgisk. Kirurgerne skal udføre indgrebet hurtigt for at mindske risikoen for fremtidige komplikationer.

Processen bliver derefter langvarig. Ifølge skøn har en atlet brug for 5-6 måneder for at vende tilbage til banen i optimal form og konkurrere.

4. Jesús Coronas træningsskader i Qatar 2022

Mexicaneren pådrog sig en skade i august 2022, længe før VM. Men hans problem var alvorligt: Han havde et brud på venstre lægben og et overrevet ledbånd i anklen i samme side.

Begivenheden skete under en træning i Sevilla FC, det hold, han tilhører. På det tidspunkt blev der hurtigt foretaget en operation for at placere en plade med skruer i knoglen og sy ledbåndet i anklen.

“I princippet kræver denne type skade en genoptræning på mellem fire og fem måneder.”

-Udtalelse fra Sevilla FC i august 2022

Mexico havde håbet på, at genoptræningen ville gå hurtigt, næsten mirakuløst. Men det skete ikke, og atleten er ikke i den rette form til at gå gruppespilskampene i møde.

En officiel erklæring fra Mexicos landsholdsdirektorat bekræftede, at der ikke var tale om fuld genopretning i Coronas postoperative periode. Han kunne derfor ikke deltage i VM. For bedre at organisere den tekniske direktørs skyld godkendte de beslutningen i begyndelsen af november.

Jesús Corona led under træningsskader op til VM i Qatar

Træningsskader er en del af fodbold

Et slag, et sammenstød med en holdkammerat, et forkert skridt osv. Selv eliteatleter kan forvente, at træningssessioner kan føre til træningsskader.

Selv om klubber og landshold tager sig meget af disse øjeblikke, lider kroppen under de forskellige bevægelser, fyldte kalendere og fysiske krav. Trænerne må således tage udfordringen op med at samle deres trupper igen og søge sejr med nye hold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dalmau-Pastor, M., et al. “Anatomía del tobillo.” Rev Esp Artrosc Cir Articul 27.1 (2020): 5-11.
  • Lobo, Karen Lizeth Mendoza, et al. “Análisis de las lesiones más frecuentes en miembros inferiores en el fútbol.” PODIUM-Revista de Ciencia y Tecnología en la Cultura Física 17.3 (2022).
  • Monsalve, Francisco J. “Enfoque del esguince de rodilla.” Enfoque del trauma ortopédico: Primera edición (2018).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.