Rapid plasma reagin-test til diagnosticering af syfilis

Rapid plasma reagin-test ligner en konventionel blodprøve, så den har få risici. Dagens artikel vil forklare, hvad den består af og dens anvendelser.
Rapid plasma reagin-test til diagnosticering af syfilis

Sidste ændring: 02 september, 2021

Rapid plasma reagin-test kan påvise syfilis-antistoffer gennem en blodprøve. Faktisk har det været et vigtigt fremskridt i bekæmpelsen af denne sygdom i de seneste år.

Syfilis er en seksuelt overført infektion forårsaget af en bakterie ved navn Treponema pallidum. Der er en behandling for det. Det er dog stadig en væsentlig årsag til dødsfald.

Denne sygdom er meget smitsom, fordi mange mennesker, der har det, er uvidende om det. Dagens artikel vil forklare, hvad rapid plasma reagin-test består af, og hvordan den hjælper med at opdage sygdommen.

Hvad er syfilis?

Syfilis er en seksuelt overført sygdom forårsaget af en bakterie af spirokæter-typen ved navn Treponema pallidum, som nævnt ovenstående. Denne infektion overføres ved kontakt med infektiøse sår på kønsorganerne, endetarmen, anus og endda munden.

Folk kan overføre det gennem blodinfusioner, og kvinder kan også give det videre til deres babyer under graviditeten. Stadierne er symptomatiske, og det gør diagnosen mere kompleks.

Primær syfilis forekommer kort efter infektion. Der kan være feber, muskelsmerter, utilpashed og hævede lymfeknuder på dette stadium. Typisk opstår også en læsion, der kaldes en blød chanker, som er et sår, hvorigennem infektionen går videre.

Såret er smertefrit, og folk mærker det sjældent. Således er det netop, at den asymptomatiske periode begynder, hvis der ikke er nogen behandling. Desuden forbliver syfilis latent og fortsætter med at sprede sig.

Skader opstår i alle organer, som årene går. Det kan føre til blindhed, lammelse, følelsesløshed og endda død. Derfor er det vigtigt at diagnosticere det tidligt. Faktisk er behandlingen enkel og effektiv, men folk skal starte den hurtigst muligt.

Syfilisbakterierne

Find ud af: Sådan beskytter du dig bedst mod kønssygdomme

Rapid plasma reagin-test

Denne test påviser specifikke antistoffer i blodet. Det er dem, kroppen syntetiserer mod stoffer i andre celler, der er beskadiget af bakterien Treponema pallidum.

Med andre ord angriber bakterien i første omgang kroppens celler. Disse udskiller stoffer, for hvilke immunsystemet syntetiserer specifikke antistoffer, når de er beskadiget. Antistofferne vises dog kun, når mennesker allerede er i behandling.

Rapid plasma reagin-test hjælper med at identificere aktiv syfilis. Det er dog ikke endegyldigt, selvom det styrer diagnosen. En læge kan derefter udføre andre tests, hvis denne detekterer antistoffer.

Denne test bruges også til at studere sygdommens fremskridt efter behandlingsstart. Antistofferne i blodet falder, og det betyder, at behandlingen virker. Rapid plasma reagin-test er også hovedsagelig en screeningstest hos seksuelt aktive mennesker.

Rapid plasma reagin-test og graviditet

En mor kan overføre syfilis til sit foster under graviditeten, og det udgør mange risici for barnet. Faktisk øger det hendes sandsynlighed for abort.

Derfor kræver nogle lande en rapid plasma reagin-test for at opdage infektionen under graviditeten. Testen er ikke en del af protokollen nogle steder, men en læge vil gøre det, hvis de opdager risikofaktorer hos moderen.

Rapid plasma reagin-test

Denne test ligner en konventionel blodprøve. Det første trin er at tage blod fra patienten, så teknikeren binder et lille elastikbånd rundt om armen – for at finde blodåren.

De tørrer derefter huden af med et antiseptisk middel og fører en lille nål ind i det område, der er valgt til det. Prøven behøver ikke at være stor, så et lille rør er normalt nok.

Derefter sender de blodet til et laboratorium, der kan udføre testen. Hele denne procedure kræver ingen forudgående forberedelse.

Fortolkning af resultaterne

Rapid plasma reagin-test kan give forskellige resultater. Det er normalt eller ikke-reaktivt, når der ikke er syfilis-antistoffer i blodet ifølge specialister fra San Diego Health.

Dette kræver dog visse overvejelser. Et negativt testresultat udelukker ikke helt syfilis. Dette skyldes, at inficerede mennesker ikke producerer antistoffer i de tidlige stadier af sygdommen.

Der kan endda være et lavt niveau af antistoffer, men de er normalt ikke påviselige. Der kan således gå flere måneder, før en person indser, at de har sygdommen.

Det er også muligt, at rapid plasma reagin-test lige efter behandlingen ikke påviser antistofferne. Det anbefales derfor at gentage testen efter et par uger.

Derudover er det bedste tidspunkt at foretage testen i de midterste stadier af syfilis. Det vil sige, at der er gået nok tid til, at kroppen kan danne antistoffer, men før behandling.

Resultaterne af rapid plasma reagin-test påvirkes af andre infektioner. Der er visse patologier, hvor syfilislignende antistoffer syntetiseres. For eksempel malaria, HIV, borreliose og lupus.

Antigener angriber vira

Er testen overhovedet risikabel?

Rapid plasma reagin-test er enkel og sikker. Der er dog nogle små risici forbundet med at tage en blodprøve. For eksempel blødning, blå mærker og svimmelhed.

Infektioner forekommer usandsynligt. Det, du skal huske på, er, at testen ikke er eksklusiv for syfilis og kan have falske negative/positive. Derfor skal yderligere tests bekræfte diagnosen.

En af testene for at bekræfte det er den fluorescerende treponemale antistofabsorptionstest (FTA-ABS). Det leder mere specifikt efter antistoffer mod syfilis.

Syfilis skal opdages tidligt

Det, man skal huske om rapid plasma reagin-test, er, at det er en indledende screeningstest for syfilis. Det identificerer antistoffer mod infektionen, men har ikke så stor specificitet.

Således kræves der normalt yderligere tests for bekræftelse efter et positivt resultat. Desuden kan resultatet være negativt, men den kliniske mistanke er stor. Det kan således også være nødvendigt at gentage testen eller inkludere en anden test, hvis det er tilfældet.

Rapid plasma reagin-test er dog stadig meget nyttig. Årsagen er, at syfilis er en meget smitsom, men behandlingsbar infektion. Derfor kan tidlig diagnose og behandling hjælpe med at forhindre alvorlige komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.