Derfor er det vigtigt at faste før blodprøver

Generelt bør patienter faste i mindst otte timer før blodprøver. Dette vil dog afhænge af den specifikke type test. I dag vil vi fortælle dig hvorfor.
Derfor er det vigtigt at faste før blodprøver

Sidste ændring: 26 januar, 2021

Generelt skal patienter faste før blodprøver i mindst otte timer, og få deres blod taget om morgenen, hvis det er muligt. Blodprøver er en af de mest gængse typer af medicinske tests, eftersom de giver meget information om en persons helbred.

De bliver faktisk anset som en rutinemæssig og grundlæggende procedure, når det kommer til ethvert medicinsk indgreb. 

Blodprøver kan hjælpe med at analysere forskellige parametre. Ofte beder læger om specifikke prøver til at bekræfte eller udelukke en mistænkt diagnose. Mange værdier er dog mere et spørgsmål om rutine. For eksempel er der blodsukkerniveauer og blodtal.

I denne artikel ønsker vi at tale om, hvorfor patienter bør faste før blodprøver. Med andre ord hvorfor det er så vigtigt at afholde sig fra at spise og drikke i mindst otte timer før denne procedure.

Vi vil svare på dette spørgsmål og mere.

Hvad er blodprøver til?

Blodprøver består af at tage blod fra en patient og analysere prøven i et laboratorie. De giver lægen mulighed for at studere mange forskellige aspekter af kroppen for at få informationer om patientens overordnede helbred. På samme tid kan informationen fortælle om et specifikt organs tilstand.

Generelt inkluderer blodprøver et hæmogramDette refererer til koncentrationen af hver af typerne af celler, som der er i blodet. Med andre ord er det røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader. Derudover giver dette mulighed for at observere formen på disse celler for at sikre, at de er normale.

På samme måde giver blodprøver mulighed for analysen af adskillige biokemiske værdier. For eksempel er det niveauet af glukose eller jern i en persons blod. Indenfor denne gruppe af værdier kan vi også nævne kolesterol, triglycerider, skjoldbruskkirtelenzymer, urinstof osv.

Alle disse parametre er essentielle for at opdage bestemte sygdomme. For eksempel hjælper skjoldbruskkirtelenzymer med at afsløre en sygdom i skjoldbruskkirtlen. På samme tid kan jern og andre værdier hjælpe læger med at afgøre tilstedeværelsen og graden af anæmi.

Blodprøver kan derudover hjælpe i tilfælde af sandsynligheden for bestemte typer af tumorer. Disse tumorer fungerer ved at frigive bestemte substanser, som kan findes i blodet.

Analyse af blodprøve

Blodprøver kan hjælpe med at opdage uregelmæssigheder i kroppen. Læger bruger dem ofte til at diagnosticere en sygdom.

Måske du også vil være interesseret i at læse: En blodprøve til at diagnosticere depression

Hvorfor er det vigtigt at faste før blodprøver?

Når dagen kommer, hvor du har brug for at få lavet en blodprøve, er det vigtigt at faste i mindst otte timer før. Med andre ord bør du ikke indtage nogen fødevarer eller væske (undtagen vand) aftenen før. Det skyldes, at blod optager fødevarer og drikkevarer, og dette kan ændre bestemte parametre.

Hvor vidt patienten har brug for at faste eller ej og hvor længe, afhænger dog af, hvilke tests der skal udføres. For eksempel, hvis lægen kun beder om et hæmogram, så er det måske ikke nødvendigt at faste.  I tilfælde af glukoseniveauer bliver voksne dog nødt til at faste i mindst otte timer og børn i mindst tre timer.

I tilfælde af analyse af skjoldbruskkirtlens funktion burde faste i fire timer være nok. Når det kommer til kolesterolniveauer, kan læger anbefale faste i op til 12 timer.

Et andet aspekt, man bør overveje, er medicin. Bestemte lægemidler kan ændre værdier i blodet præcis ligesom med fødevarer. Læger er generelt opmærksomme på dette og vil være i stand til at kunne sige, om man bør tage en pause fra lægemidlerne eller ej.

Ur ved siden af tom tallerken illustrerer faste før blodprøver

Faste før blodprøver vil afhænge af den specifikke prøve, som skal tages. Ikke alle typer af blodprøver kræver, at man faster først.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Højt niveau af ferritin i blodet: Sådan reduceres det

Hvad bør man ellers have i baghovedet?

Sundhedsfagfolk har tendens til at give andre anbefalinger for at sikre, at blodprøverne går så godt som muligt. For det første bør man undgå rygning, før man får taget blodprøver, foruden at faste. Det skyldes, at tobak kan ændre glukoseniveauer.

Du kan drikke vand moderat for at slukke tørsten. Det er dog helt forbudt at drikke alkoholiske drikkevarer før blodprøver. Man bør også undgå at motionere dagen gør, eftersom det kan ændre bestemte markører.

I ethvert tilfælde bør du altid tale med en læge og bede om specifikke instrukser for dit særlige tilfælde. Som vi allerede nævnte kan nogle patienter være nødt til at tage en pause fra lægemidler, mens andre ikke er det. På samme tid kan den periode, som en patient skal faste før blodprøver, også variere. Det er derfor bedst at tale personligt med lægen om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Quinn JG, Tansey EA, Johnson CD, Roe SM, Montgomery LE. Blood: tests used to assess the physiological and immunological properties of blood. Adv Physiol Educ. 2016;40(2):165-175. doi:10.1152/advan.00079.2015
  • Dean L. Blood Groups and Red Cell Antigens [Internet]. Bethesda (MD): National Center for Biotechnology Information (US); 2005. Table 1, Complete blood count. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2263/table/ch1.T1/
  • Ortiz Sánchez, Y., García Tase, M. M., Rosales Arias, K. K., Vázquez Belizón, Y., & Fonseca Olivares, E. (2005). Interferencias de medicamentos con pruebas de laboratorios. Revista Cubana de Farmacia39(3).
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Kackov S, Simundic AM, Gatti-Drnic A. Are patients well informed about the fasting requirements for laboratory blood testing?. Biochem Med (Zagreb). 2013;23(3):326-331. doi:10.11613/bm.2013.040

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.