7 tips til rigtig pleje af intimområdet

Læs her, hvis du vil passe godt på det mest intime, du har.
7 tips til rigtig pleje af intimområdet

Sidste ændring: 26 august, 2022

Brug af almindelig sæbe og at undgå overdreven vask af vagina kan bidrage til rigtig pleje af intimområdet. Generelt er det afgørende at bevare den naturlige pH-balance og flora.

Som kvinde er det helt normalt at bekymre sig om pleje af intimområdet. Det er sådan et følsomt område, som kræver særlig opmærksomhed, da pH-værdien her er anderledes end på andre dele af kroppen og har tendens til lettere at blive ændret.

I sin naturlige tilstand har det en en gennemstrømning, der er rig på sunde bakterier, som er med til at standse patogener. Men nogle gange kommer det ud af balance, og den “beskyttende barriere” bliver svagere. Dette kan resultere i dårlig lugt og infektioner.

Derfor skal du, ud over standard hygiejnepleje (sæbe eller shower gel), følge de anbefalinger, vi giver herunder, som er afgørende for områdets sundhed. Vi vil gerne give de 7 bedste tips til pleje af intimområdet.

1. Pleje af intimområdet: Vælg det rigtige undertøj

Undertøjet er vigtigt for dit intime område

Start altid med dit undertøj, når det handler om pleje af intimområdet.

Du er måske ikke klar over det, men den type undertøj, du har på, er afgørende for at forebygge vaginale infektioner og kraftige lugte. Hvis undertøjet er lavet af syntetiske materialer, så tilbageholdes fugten, og de øger bakterievæksten.

Da det ikke er “åndbare” stoffer, skaber de derudover ofte et varmt miljø, som også kan øge spredningen af mikroorganismer. For at undgå dette er det bedst at vælge bomuld eller andre naturlige materialer.

2. Bevar en god hygiejne

Dine hygiejnevaner er vigtige for plejen af dine private dele. Selvom det er indlysende, at alle bør have en god hygiejne, så er det vigtigt at understrege, at det skal gøres ordentligt. Undgå at bruge visse produkter, som kan ændre den vaginale flora.

En god måde at gøre dette på er ved at bruge særligt udviklede sæber, som neutraliserer lugt og væsker og opretholder den korrekte pH-balance, mens de holder området rent.

Så det handler ikke om at “skjule” lugten. For at forebygge irritationer og infektioner skal du vaske området med sæbe og vand. Bagefter skal du sørge for at tørre det grundigt, så væsken ikke skaber flere mikroorganismer.

3. Undgå overdreven vask af det vaginale område

Kvinde med svamp foran underliv

Vaginal vask kan ændre pH-balancen og den vaginale flora.

Nogle kvinder tror, at den eneste måde at undgå ubehagelig lugt på er ved at vaske vagina. Men dette er langt fra tilrådeligt, da det skaber pH-ubalance, som fører til flere infektioner.

4. Hav et sundt sexliv, til pleje af intimområdet

At have et sundt sexliv, er lige så vigtigt til pleje af dit intime område. Det er op til dig selv, hvordan du nyder dit sexliv, men det er bedst at have en partner over længere tid for at undgå at blive smittet med seksuelt overførte sygdomme.

Hvis du bruger glidecreme eller andre lignende produkter, skal du sørge for, at de er allergivenlige og består af ting, der ikke ændrer det vaginale miljø. Hvis du påfører lokalirriterende midler, kan det medføre ubehagelige lugte, kløe og andet ubehag.

5. Udskift dine hygiejneprodukter regelmæssigt

Bind og tamponer

Hold godt øje med dine hygiejneprodukter.

Tamponer og bind, du bruger under menstruationen, skal skiftes mindst hver fjerde time. Det er ikke sikkert, du altid bemærker, at menstruationsblødning forhøjer pH-værdien og kan forårsage dårlig lugt.

Det private område ændrer sig under din menstruation. Blodet har en pH-værdi på 7,4, hvilket er meget højere end den normale vagina. Derfor er den rigtige brug af hygiejneprodukter nødvendig, hvis du vil undgå dårlig lugt, irritationer og infektioner.

Måske vil dette interessere dig: 6 grunde til at din menstruation er uregelmæssig

6. Hold styr på fugtigheden for pleje af intimområdet

Det er afgørende at forstå, at din vagina aldrig bør være tør. Da den har brug for væsker for at være smurt, er det normalt, at den er våd. Men du bør dog beskytte den mod ekstern fugt.

Undlad at gå i vådt tøj såsom badedragter og stramme bukser. Hvis du ikke holder øje med fugtigheden, risikerer du dannelse og vækst af svamp, bakterier og hudproblemer som dermatitis.

7. Undgå at bruge badesvampe og lignende

Badesvampe anbefales ikke til pleje af intimområdet

Svampe kan indeholde skadelige mikroorganismer for dit intime område.

Svampe bør ikke bruges til pleje af intimområdet. Det kan virke, som om de vasker bedre, men de kan have uønskede bivirkninger. Svampe er hårde for huden, kan skabe irritation og endda forårsage skader.

Da de opsuger fugt, samler de derudover ofte bakterier og svamp, som ikke kan ses med det blotte øje. Den korrekte måde at rengøre på er ved forsigtigt at bruge dine hænder og fingre.

For at opsummere så handler god intimhygiejne om at beskytte den vaginale flora. Vaner, som laver forandringer, kan skabe infektioner eller ubehag i huden. Prøv derfor at bruge de anbefalinger, vi har beskrevet, i din daglige rutine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alvisi S, Gava G, Orsili I, Giacomelli G, Baldassarre M, Seracchioli R, Meriggiola MC. Vaginal Health in Menopausal Women. Medicina (Kaunas). 2019 Sep 20;55(10):615.
  • Cleveland Clinic. Vulvar care. Marzo 2018.
  • Codina A. Cuidados de la zona íntima femenina. Offarm. Mayo 2004. 23 (5): 78-80.
  • Janssen LE, Verduin RJT, de Groot CJM, Oudijk MA, de Boer MA. The association between vaginal hygiene practices and spontaneous preterm birth: A case-control study. PLoS One. 2022 Jun 30;17(6):e0268248.
  • Kaur R, Kaur K, Kaur R. Menstrual Hygiene, Management, and Waste Disposal: Practices and Challenges Faced by Girls/Women of Developing Countries. J Environ Public Health. 2018 Feb 20;2018:1730964.
  • Lang C, Fisher M, Neisa A, MacKinnon L, Kuchta S, MacPherson S, Probert A, Arbuckle TE. Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jan 6;13(1):105.
  • Martín R, Soberón N, et al. La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica. Marzo 2008. 26 (3): 160-167.
  • Mayo Clinic Health System. You don’t need fancy products for good feminine hygiene. Noviembre 2016.
  • Mayo Clinic. Dermatitis. Diciembre 2021.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.